Fél éven át azokat a tartalmakat emelte ki a Facebook, amelyeket el akart rejteni

2022 / 04 / 06 / Pőcze Balázs
Fél éven át azokat a tartalmakat emelte ki a Facebook, amelyeket el akart rejteni
A Facebook mérnökei tavaly októberben lettek figyelmesek arra, hogy a megszokottnál több téves információ és álhír jelenik meg az oldalon. Mint később kiderült, a rangsoroló algoritmusuk hibája miatt harminc százalékkal több volt a hírfolyamokban a meztelenség, az erőszak és az orosz állami tartalom is.

A The Verge-ön Alex Heath számolt be a laphoz eljutott belső jelentésről, amely a rangsorolás egy 2019 óta létező, de problémákat csak most okozó hibájára hívta fel a figyelmet. A Facebook 2018 óta alkalmazza az úgynevezett "lejjebb sorolást", amelynek eredményeként egy-egy károsnak tartott tartalom ritkábban jelenik meg a felhasználók hírfolyamaiban. Mark Zuckerberg akkor azzal indokolta a megoldás bevezetését, hogy a "szenzációhajhász és provokatív" bejegyzések mindig több interakciót eredményeznek, még akkor is, ha maguk a felhasználók sem lelik örömüket abban. Azt nem árulják el a cégnél, hogy pontosan hogyan működik a rendszer, hogy nehezebb legyen azt kijátszani, de moderátorok és mesterséges intelligencia alapú szoftverek is vizsgálják a gyanús, vagy a szabályok megsértését éppen elkerülő posztokat.

Egyes szintű rendszerhibaként, vagyis magas prioritású eseményként kezelték azt az először tavaly októberben észlelt hibát, amely a tényellenőrző szervezetek által hamisnak tartott tartalmak mellett a meztelenséget, az erőszakot, sőt, az orosz állami média bejegyzéseit is kiemelte, ahelyett, hogy lejjebb sorolta volna azokat. A hiba hol megjelent, hol eltűnt, amíg március közepén ki nem gyomlálták. A The Verge-nek eljuttatott közleményben az anyavállalat, a Meta szóvivője azt mondta, hogy ötször fordult elő a jelenség, amelynek hatására egyes belső mérőszámaik is apró változásokat mutattak, de azokra "nem volt komoly, hosszú távon hatással", illetve nem érintette azokat a tartalmakat, amelyeket a szabályaik szerint nem lejjebb sorolni, hanem törölni kell.

A Facebook algoritmusainak működése az elmúlt években többször kapott éles kritikákat: az amerikai baloldal a kisebbségek elnyomásának, míg a jobboldal a konzervatív hangok elnémításának az eszközét látja benne. Utóbbi állítást többször cáfolták már, de amíg a saját mérnökeiket is meg tudja lepni a rendszer, addig érthető, hogy a közvélemény szkeptikus marad azzal kapcsolatban.

(Borítókép: Barefoot Communications/Unsplash)

Pornónak nézte a Facebook a Willendorfi vénuszt, ezért a bécsi múzeumok átköltöztek az OnlyFansre Az osztrák főváros múzeumai a pornósok kedvenc oldalán tudják csak megmutatni az aktjaikat.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Rájöttek, miként lehetne valódi, a mozikban látott lézerfegyvert készíteni
Rájöttek, miként lehetne valódi, a mozikban látott lézerfegyvert készíteni
Bár már ma is léteznek “lézerfegyverek”, ezek csak bizonyos légi célpontok hatástalanításához elég erősek. Most azonban megnyílt az út a tényleges lézerfegyverek előtt, amelyek képesek „megolvasztani” a távoli célpontokat.
Történet az autóról, ami rádióhullámokból állított elő energiát állítólag
Történet az autóról, ami rádióhullámokból állított elő energiát állítólag
A rádióhullámok a Földön mindenütt jelen vannak – ebből adódik az ötlet, hogy ha ezt energiaként hasznosíthatnánk, akkor nem kellene az eszközeinket tölteni. Ez az elképzelés önmagában nem új, a lépték viszont igen: egy egész autó működtetésére ugyanis sosem tűnt elégnek az így nyerhető energia. Legalábbis nem tűnt annak egészen 2015-ig.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.