Pornónak nézte a Facebook a Willendorfi vénuszt, ezért a bécsi múzeumok átköltöztek az OnlyFansre

2021 / 10 / 22 / Pőcze Balázs
Pornónak nézte a Facebook a Willendorfi vénuszt, ezért a bécsi múzeumok átköltöztek az OnlyFansre
Az összes nagy közösségi platform, a Facebooktól az Instagramon át a TikTokig, figyelmeztetésben részesítette az osztrák főváros turisztikai hivatalát, miután meztelen alakokat ábrázoló műalkotásokat osztottak meg. A szervezet váratlan helyen találta meg a megoldást a problémára.

Az NBC News-on olvastunk arról, hogy Bécsnek már hivatalos OnlyFans oldala is van, miután Schiele vagy Modigliani alkotásai túl provokatívak a közösségi oldalaknak. De nem csak a modern művek szúrják a moderátorok szemét: három éve az egyik legismertebb korai termékenységi szobor, a több mint húszezer éves Willendorfi vénusz akadt fenn a Facebook szűrőin. Az osztrákok szerint ezek a platformok megismétlik azt, amit a cenzorok egy évszázaddal ezelőtt, miközben Bécs mindig azoknak az otthona volt, akik feszegették annak a határait, hogy mi legyen elfogadható a társadalomban és a művészetben.

A közösségi média kiemelten fontos eszköz a múzeumok számára, különösen a világjárvány miatti korlátozások alatt, mondta a Bécsi Turisztikai Hivatal szóvivője, Helena Hartlauer az NBC-nek. Így pláne kellemetlen, hogy az Albertina és a Leopold múzeum is több figyelmeztetést, illetve felfüggesztést kapott, sőt, előbbit kitiltották a TikTokról.

"Egy algoritmus mondja meg, hogy mit oké látni és mit nem. A kulturális örökségünket ne ez határozza meg."

- tette hozzá a szóvivő. Az OnlyFans-en közel sem ilyen szigorúak a szabályok: a lezárások alatt rengeteg szexmunkás vándorolt erre a platformra, hogy a személyes együttlét tilalma miatt itt keressen pénzt. A bécsiek dicsérik a szolgáltatás nyitottságát, de fontos hozzátenni, hogy egy ideig úgy tűnt, hogy ez az oldal is száműzi a meztelenséget, és kiebrudalja azokat a pornósokat, akik ismertté és sikeressé tették. Egy hét után azonban olyan nyomással találkoztak, hogy végül meggondolták magukat.

Természetesen nem a bécsi az első eset, amikor a gyakran túlterhelt és alulfizetett moderátorok túl szigorúan értelmezik a platformok nem mindig könnyen alkalmazható szabályait. 2016-ban például a vietnámi háború egyik legismertebb alkotását, a Napalmlányt kellett visszakörnyörögni a Facebookra. Egy német reklámügynökség ugyanekkor mellrák-önellenőrző kampányt készített az oldalon, fedetlen keblű nők fotóival, amelyekről tudták, hogy rövidesen a cenzorok törlik azokat. "Ellenőrizd, mielőtt eltávolítják" - üzenték akciójukkal. A Bécsi Turisztikai Hivatal szóvivője szerint számukra egyszerre fontos, hogy több látogatót vonzzanak a városba, és hogy elkezdjenek egy párbeszédet a művészet modern cenzúrázásáról.

(Borítókép: Dieter Roosen/picture alliance via Getty Images)

További cikkek a témában:

Végre kiderül, hogy Goebbelsnek és a mellbimbóknak van-e helye a Facebookon Nobel-békedíjas és volt miniszterelnök is részt vesz a döntések meghozatalában.

Rasszizmusnak nézheti a fekete-fehér sakkbábukról szóló kommenteket a mesterséges intelligencia A YouTube 2020 júniusában egy napra letiltotta egy sakkcsatorna fiókját, de magyarázatot nem adtak a történtekre. Most kiderült, nem kizárt, hogy a fekete, fehér, támadás vagy ütés szavakat értelmezte félre a túlbuzgó algoritmus.

Bíróság kötelezett egy nagymamát, hogy törölje az unokái fotóit a Facebookról A holland bíró szerint a nagyszülő megsértette a GDPR-t, amikor engedély nélkül posztolta a fotókat.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
A Google geotermikus energiával működteti két adatközpontját is
A Google geotermikus energiával működteti két adatközpontját is
Ez a Google első geotermikus projektje, amely a cég két, Nevadában lévő adatközpontját látja el tiszta energiával.
Világhírű román sportolóról mintázott humanoidot képeznek ki
Világhírű román sportolóról mintázott humanoidot képeznek ki
A robot első látásra nem sok hasonlóságot mutat Nadia Comănecivel, de okkal kapta róla a nevét.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.