Pornónak nézte a Facebook a Willendorfi vénuszt, ezért a bécsi múzeumok átköltöztek az OnlyFansre

2021 / 10 / 22 / Pőcze Balázs
Pornónak nézte a Facebook a Willendorfi vénuszt, ezért a bécsi múzeumok átköltöztek az OnlyFansre
Az összes nagy közösségi platform, a Facebooktól az Instagramon át a TikTokig, figyelmeztetésben részesítette az osztrák főváros turisztikai hivatalát, miután meztelen alakokat ábrázoló műalkotásokat osztottak meg. A szervezet váratlan helyen találta meg a megoldást a problémára.

Az NBC News-on olvastunk arról, hogy Bécsnek már hivatalos OnlyFans oldala is van, miután Schiele vagy Modigliani alkotásai túl provokatívak a közösségi oldalaknak. De nem csak a modern művek szúrják a moderátorok szemét: három éve az egyik legismertebb korai termékenységi szobor, a több mint húszezer éves Willendorfi vénusz akadt fenn a Facebook szűrőin. Az osztrákok szerint ezek a platformok megismétlik azt, amit a cenzorok egy évszázaddal ezelőtt, miközben Bécs mindig azoknak az otthona volt, akik feszegették annak a határait, hogy mi legyen elfogadható a társadalomban és a művészetben.

A közösségi média kiemelten fontos eszköz a múzeumok számára, különösen a világjárvány miatti korlátozások alatt, mondta a Bécsi Turisztikai Hivatal szóvivője, Helena Hartlauer az NBC-nek. Így pláne kellemetlen, hogy az Albertina és a Leopold múzeum is több figyelmeztetést, illetve felfüggesztést kapott, sőt, előbbit kitiltották a TikTokról.

"Egy algoritmus mondja meg, hogy mit oké látni és mit nem. A kulturális örökségünket ne ez határozza meg."

- tette hozzá a szóvivő. Az OnlyFans-en közel sem ilyen szigorúak a szabályok: a lezárások alatt rengeteg szexmunkás vándorolt erre a platformra, hogy a személyes együttlét tilalma miatt itt keressen pénzt. A bécsiek dicsérik a szolgáltatás nyitottságát, de fontos hozzátenni, hogy egy ideig úgy tűnt, hogy ez az oldal is száműzi a meztelenséget, és kiebrudalja azokat a pornósokat, akik ismertté és sikeressé tették. Egy hét után azonban olyan nyomással találkoztak, hogy végül meggondolták magukat.

Természetesen nem a bécsi az első eset, amikor a gyakran túlterhelt és alulfizetett moderátorok túl szigorúan értelmezik a platformok nem mindig könnyen alkalmazható szabályait. 2016-ban például a vietnámi háború egyik legismertebb alkotását, a Napalmlányt kellett visszakörnyörögni a Facebookra. Egy német reklámügynökség ugyanekkor mellrák-önellenőrző kampányt készített az oldalon, fedetlen keblű nők fotóival, amelyekről tudták, hogy rövidesen a cenzorok törlik azokat. "Ellenőrizd, mielőtt eltávolítják" - üzenték akciójukkal. A Bécsi Turisztikai Hivatal szóvivője szerint számukra egyszerre fontos, hogy több látogatót vonzzanak a városba, és hogy elkezdjenek egy párbeszédet a művészet modern cenzúrázásáról.

(Borítókép: Dieter Roosen/picture alliance via Getty Images)

További cikkek a témában:

Végre kiderül, hogy Goebbelsnek és a mellbimbóknak van-e helye a Facebookon Nobel-békedíjas és volt miniszterelnök is részt vesz a döntések meghozatalában.

Rasszizmusnak nézheti a fekete-fehér sakkbábukról szóló kommenteket a mesterséges intelligencia A YouTube 2020 júniusában egy napra letiltotta egy sakkcsatorna fiókját, de magyarázatot nem adtak a történtekre. Most kiderült, nem kizárt, hogy a fekete, fehér, támadás vagy ütés szavakat értelmezte félre a túlbuzgó algoritmus.

Bíróság kötelezett egy nagymamát, hogy törölje az unokái fotóit a Facebookról A holland bíró szerint a nagyszülő megsértette a GDPR-t, amikor engedély nélkül posztolta a fotókat.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan tudják használni a szolgáltatást.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Ezek a videók mutatják meg igazán, milyen fejlett kognitív képességekkel rendelkezik a Google új AI-asszisztense
Ezek a videók mutatják meg igazán, milyen fejlett kognitív képességekkel rendelkezik a Google új AI-asszisztense
A Project Astra megmosolyogtatóan ügyetlen rajzokról is gond nélkül megmondja, hogy mit ábrázolnak, ha pedig egymásután több képet mutatnak neki, akkor utólag is képes mindegyiket helyesen megnevezni.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.