Piros Arany az űrben
Szintén hagyomány, hogy az űrhajósok gyakran visznek magukkal nemzeti ételkülönlegességeket a küldetésekre, nem lesz kivétel ez alól az Ax-4 csapata sem, akik magyar élelmiszereket is kóstolnak majd az ISS-en. Kapu Tiborral többek között Piros Arany és Erős Pista utazik, hogy feldobja az űrhajósok mindennapjait, de a paprikakrémek különleges szerepet is kapnak az étkezésekben: mivel a sómennyiség korlátozott az űrmissziók során fogyasztott ételekben, ezért a kiegészítők segítenek a fűszerezésben, hogy ne legyen unalmas a napi menü. Ahogy az egy ESA vizsgálatból is kiderült, a sófogyasztás az űrben hozzájárul a csontvesztéshez, de az űrhajósok (a sótartalomtól függetlenül) egyébként is jobban igénylik az erőteljesebb ízeket, mivel a megfigyelések szerint az ízérzékelés jelentősen megváltozik a mikrogravitációs körülmények között, aminek eredményeképpen kevésbé érzik intenzíven az ételek ízét.
(Fotó: Pasztilla aka Attila Terbócs - A feltöltő saját munkája, CC BY-SA 4.0, Hivatkozás)
Vissza a cikkhez