Hamarosan indítják az űrbeli félvezetőgyárat

2023 / 10 / 03 / Bobák Zsófia
Hamarosan indítják az űrbeli félvezetőgyárat
Még ebben az évben pályára állhat az a gyár, amelyben mikrogravitációs körülmények között készítik a félvezetőket. A ForgeStar-1 még nem tudja a Földre visszahozni az anyagokat, de utódja már erre is képes lesz.

A walesi Space Forge cég idén januárban jelentős veszteséggel szembesült, mikor a Virgin Orbit LauncherOne rakétája a második fokozat indítása után letért pályájáról és az óceánban csapódott, fedélzetén a magával szállított rakományokkal, köztük a Space Forge űreszközével együtt. A cég azt az űrbeli egységet tervezte a misszió során az űrbe küldeni, amellyel a mikrogravitációs körülmények közötti gyártás lehetőségeit és életképességét bizonyították volna, azonban a kudarc miatt el kellett halasztaniuk a demonstrációt.

A space.com beszámolója szerint azonban még 2023 végén, legkésőbb 2024 elején sor kerülhet a következő űreszköz indítására, amely immár nem Nagy-Britanniából, hanem az Egyesült Államokból startol majd, ahol a Space Forge egyébként is egyre jobban növeli a jelenlétét: a ForgeStar-1 műholdak egy részét itt tervezik elkészíteni és több amerikai céggel is szerződést kötöttek a jövőbeli együttműködés céljából. Egyike például az első vállalatoknak, amelyek a leendő űrbeli félvezetőkből részesülnek majd, a Northrop Grumman lesz egy szeptemberi megállapodás szerint.

A ForgeStar-1 első példánya még csak demonstrációs céllal készül az űrbe, hogy segítségével felmérjék a gyártási folyamatok működésével kapcsolatos lehetőségeket és esetleges problémákat, de nem lesz képes visszahozni az elkészült anyagokat Földre, mivel a légkörbe való belépés extrém körülményei megsemmisítenék (illetve meg fogják semmisíteni), ezért valódi űrgyárnak még nem lehet nevezni majd. Ez a cím az utódjául szánt berendezést illeti meg, amely akár két éven belül működésbe léphet és már a termékek szállítását is megoldja. A ForgeStar-1 a benne zajló folyamatokról adatokat gyűjt, amelyet a kutatók a gyártás vizsgálatára használhatnak.

A Space Forge űreszközeiben a földi körülmények között létrehozott félvezetőknél sokkal hatékonyabb félvezetők készülhetnek, valamint mezőgazdasági kísérletek, gyógyszerészeti kutatások és ötvözetek előállítására is nyílik lehetőség.

(Fotó: Space Forge)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Felforgathatja a fizikát: Einstein gravitációját egyesíti egy új elmélet a kvantummechanikával
Felforgathatja a fizikát: Einstein gravitációját egyesíti egy új elmélet a kvantummechanikával
A fizika éppen két szimultán közölt tanulmánytól hangos, amelyek egy radikális elméletet közölnek. Az új elmélet következetesen egyesíti a gravitációt és a kvantummechanikát, miközben megőrzi Einstein klasszikus téridő-koncepcióját. Mindez rengeteg mindent helyretenne az Univerzumról alkotott képünkben, többek közt magyarázná a fekete lyukak legrejtélyesebb tulajdonságát is.
Jövő januárban benépesül a Hold - két leszállóegység landol a felszínen
Jövő januárban benépesül a Hold - két leszállóegység landol a felszínen
Japán még az Egyesült Államok előtt landolhat a Holdon jövőre, az űreszközük már régen útnak is indult. Január 20-án és 25-én derül majd ki, sikerül-e a leszállás az űrügynökségeknek.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.