Repülőről indítottak műholdakat szállító rakétát Nagy-Britanniában, de a misszió nem sikerült

2023 / 01 / 10 / Bobák Zsófia
Repülőről indítottak műholdakat szállító rakétát Nagy-Britanniában, de a misszió nem sikerült
A Cosmic Girl, egy átalakított Boeing 747-es szállította a magasba a LauncherOne rakétát, de a második fokozat indítása után egy anomália miatt a rakéta letért a pályájáról.

A Virgin Atlantic légitársaság 2001-ben vette fel a flottájába azt a Boeing 747-400 G-VWOW repülőgépet, ami 14 év szolgálat után végül egészen különleges karrierbe kezdett a Virgin Group másik vállalatánál, a Virgin Orbitnál: utasok helyett rakéták szállítására állt át. A Cosmic Girlre átkeresztelt gép a cég LauncherOne rakétáját fuvarozza a szárnya alatt a magasba, ahol a rakéta elhagyja a Boeinget (ami visszatér a repülőtérre/űrállomásra) és saját, folyékony üzemanyagú hajtóműveivel folytatja útját.

A LauncherOne két fokozatból áll, az 1,6 méter átmérőjű első fokozat a NewtonThree, az 1,3 méter átmérőjű második a NewtonFour hajtóművet használja és a második indítása után pár perccel kerülnek a szállítmányok a meghatározott pályájukra. Az egyszerre több kisebb műhold szállítására alkalmas rakéta második fokozatának hajtóműve többször indítható és az űreszközök pályára állítására való alkalmasságát már többször bizonyította, mivel a Virgin Orbit korábban, Kaliforniából négy alkalommal már sikerrel alkalmazta a rakétát.

A tegnapi misszió azonban sikertelenül végződött, pedig ez volt az első olyan indítás, amit Nagy-Britanniából kiviteleztek és a Virgin Orbit, ahogy a műholdakat biztosító ügyfeleik is, nagy reményeket fűztek a misszióhoz. A The Rolling Stones dala után Start Me Upnak hívott küldetés a Cornwallban található newquay-i kifutóról indult, amelyet a Cosmic Girl "igényeinek" megfelelően átalakítottak és a Spaceport Cornwall nevet kapta. A program első része, a repülőgép levegőbe emelkedése és a rakéta leválása gond nélkül zajlott, de a második fokozat hajtóművének indítása után egy anomália miatt a LauncherOne letért a pályájáról, így a műholdakat nem tudta a célmagasságba eljuttatni, kicsivel később a Virgin Orbit bejelentette a misszió végét.

A vizsgálatok még folynak azzal kapcsolatban, hogy mi is okozhatta a problémát, a cég egyelőre nem árult el sokat az anomália természetével kapcsolatban. A brit földről való indítás a beszámolók szerint a cornwalli lakosok számára is fontos eseményt jelentett, mivel a program sokak számára adott munkát. A Virgin Orbit vezérigazgatója, Dan Hart elmondta: a vizsgálatok és a hiba kijavítása után minél hamarabb szeretnének visszatérni a Spaceport Cornwallból induló missziókhoz. A Virgin Orbit videójában a hiba bejelentése 2 óra 30 perc környékén látható.

(Fotó: Virgin Orbit)


Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
A “mexikói UFO-múmiák” DNS-ének 30 százaléka egy “ismeretlen fajtól” származik állítólag
A “mexikói UFO-múmiák” DNS-ének 30 százaléka egy “ismeretlen fajtól” származik állítólag
Bármit is jelentsen, hogy ismeretlen faj. Kiderült az is, hogy Neil deGrasse Tysonnak felajánlották, hogy személyesen vizsgálja meg a testeket – de ő ezt a lehetőséget visszautasította. Elmondjuk, hogy miért, és hogy ez miért jelentheti a mexikói UFO-múmia vita bizonyos fokú lezárását.
Felforgathatja a fizikát: Einstein gravitációját egyesíti egy új elmélet a kvantummechanikával
Felforgathatja a fizikát: Einstein gravitációját egyesíti egy új elmélet a kvantummechanikával
A fizika éppen két szimultán közölt tanulmánytól hangos, amelyek egy radikális elméletet közölnek. Az új elmélet következetesen egyesíti a gravitációt és a kvantummechanikát, miközben megőrzi Einstein klasszikus téridő-koncepcióját. Mindez rengeteg mindent helyretenne az Univerzumról alkotott képünkben, többek közt magyarázná a fekete lyukak legrejtélyesebb tulajdonságát is.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.