Hétvégi hírcsokor a robotok világából

2021 / 08 / 01 / Justin Viktor
Hétvégi hírcsokor a robotok világából
Hétzáró összefoglalóként a logisztika világából érkezett hírcsokorban bemutatunk néhány robotot azok közül, melyek a nagy raktárakban és depókban dolgoznak.

Ocado

Az Ocado brit online szupermarket délkelet-londoni raktárában például nem kevesebb, mint 3000 robot teljesíti a vásárlók megrendeléseit. A robotok úgy festenek, mint a vasúti guruló high-tech csillék, melyek egy sínekből épített rács tetején mozognak, ami egyfajta közlekedési sakktábla a számukra. A padló minden egyes sín-négyzete alatt alatt 21 szint mélységű tároló található, melyekben a szorgos acélkonténerek mozgatják az árut kifelé és befelé egyaránt.

A konténerekben az Ocado által kínált 50 ezer termék valamelyike található, melyeket egy olyan algoritmus segítségével tárolnak, ami még arra is statisztikán alapuló becsléseket ad, hogy melyikre mikor lesz szükség. Ez meghatározhatja az adott termék helyét és elérhetőségét is a hatalmas mátrixban. Amikor egy megrendelést teljesítenek a robotok egymástól mindössze öt milliméterre haladnak el.

MIT-AVA

Az MIT Számítástechnikai és Mesterséges Intelligencia Laboratóriuma (CSAIL) az Ava Robotics-szal és a Greater Boston Food Bankkal együttműködésben a koronavírus-járványra reagálva olyan robotot tervezett, ami UV-fény segítségével mindössze fél óra alatt képes fertőtleníteni egy 4000 négyzetméteres raktár padlóját, és semlegesíti a koronavírus aeroszolos formáit is. Hasonló fejlesztésről Violetta képében már Magyarországról is adtunk hírt, köszönhetően az Enjoy Robotics Zrt.-nek. A dolog olyan jól működik, hogy az AVA kutatói szerint az autonóm UV-fertőtlenítés más környezetben is elvégezhető, például szupermarketekben, gyárakban és éttermekben.

A mobil robot tetejére erősített UV-C fénycsőtömb rövid hullámhosszú ultraibolya fényt bocsát ki, ami elroncsolja a mikroorganizmusok DNS-t és szaporodásképtelenné teszi őket. Az eljárást tipikusan kórházi vagy orvosi körülmények között használják a helyiségek sterilizálására és a mikroorganizmusok terjedésének megállítására.

Model-T robotok

A két méternél is magasabb "Model-T" robotok úgy festenek, mint amiket egy  japán manga-rajzoló álmodott meg, miközben Tokió két legnagyobb szupermarket láncának raktáraiban pakolnak a polcok között. A robotokat a japán Telexistence startup gyártja. A Model-T robotot-a Ford T-modell (magyar nevén Bádog Böske) nevű autójáról nevezték el, amely a XX. század elején forradalmasította a futószalagos járműgyártást. 

A Model-T-nek vannak kamerái, mikrofonjai és különböző szenzorai, valamint karonként három ujja, melyekkel az olyan árucikkeket is könnyedén képes mozgatni, mint a palackozott italok, kannák vagy rizsestálak. A robot távirányítású, a személyzet távolról kezeli virtuális valóság (VR) headsetet és speciális kesztyűt viselve, mely lehetővé teszi, hogy saját kezükben "érezzék" a robot által tartott termékeket a haptikus visszacsatolásnak köszönhetően. A mikrofonok és a fejhallgatók arra szolgálnak, hogy az üzletben tartózkodó emberekkel kommunikálhassanak.

Handle

A Boston Dynamics robotjait elég jól ismerjük - gondolhatnánk - na de ki hallott már a Handle nevű fejlett munkarobotról? Handle egy raktárakba szánt robot volt, és felszerelték egy komplett fedélzeti vizuális rendszerrel, valamint képes volt nagy súlyok felemelésére. Az alábbi bemutatóban látottak alapján mindazt tudta, amit a BD katonai jellegű fejlesztéseiben készülő robotok. Elképesztően precíz egyensúly-rendszer és nagyságrendekkel gyorsabb sebesség egy embernél, még akadályoktól hemzsegő környezetben is. Mindez nem mentette meg attól, hogy a lezárt projektek közé kerüljön. Utódjaként Stretchet mutatták be.

Stretch

Stretch, a vállalat legújabb robotja, ami raktárakban és nagy elosztóközpontokban dolgozhat, a polipokhoz hasonló szívókorongjai vannak, melyekkel dobozokat is képes mozgatni. Négyszögletes mobil talppal rendelkezik, amely kerekeket tartalmaz, egy érzékelő-antennát kamerákkal és egyéb érzékelőkkel, valamint egy hatalmas robotkart, hétirányú mozgatószerkezettel és az adekvát szívópárna tömböt a végére illesztve, mellyel akár 23 kilogrammos dobozokat is megragadhat és áthelyezhet. 

És persze ott van még Spot is, a robotkutya, ami már Magyarországon is járt, és bár nem kifejezetten a raktári munkára tervezték, de ez is képes tárgyakat felemelni, felállni ha elesne, kinyitni a bejárati ajtókat, sőt emlékeztetheti az embereket a járvány idején előírt közösségi távolságtartás betartására.

Bónusz robot: "Handretch"

Bár ahogy írtuk Handle nyugdíjba ment, szemfüles robotrajongók két éve találkozhattak egy olyan új robottal ami mintha a Handle és Stretch szerelemgyereke lett volna. Ez a szerkezet - ami jóval logikusabb Handle utódnak tűnik mint a négyzet alakú immobilis trónról lengedező Stretch  - megkapta a Handle félelmetesen hatékony mobil testét csak éppen kiegészült a Stretch-ből megismert karral. A Handle 2 verzióját raktári munkákkal tesztelve azt találták, hogy bár a robot nagy, nyitott terekben kitűnően működik, néha a raktári munkákat, például egy teherautó kirakodását zárt térben kell elvégezni, és a robotnak ott már voltak problémái, a karral ellentétes oldalon túl nagy helyet elfoglaló "fenekével".

A Stretch végül emiatt lett az első Boston Dynamics robot, melyet egyetlen célnak megfelelően terveztek, konkrétan a raktárakban történő pakoláshoz. A nagy doboz-alap, amire rászerelték elég stabil, így már nem kell aktívan egyensúlyoznia, nem fog felborulni. A módosításokkal a Stretch körülbelül ötször lett gyorsabb egy teherautó kirakodásában, mint a Handle volt. A Handle 2 robot sorsáról ezzel együtt még nincs hivatalos info, a neve egyelőre: "Handle újraértelmezve a logisztikai feladatokhoz", és van hozzá hivatalos Boston Dynamics videó is (a Handretch hülyeség, a szerző találta ki).

(Forrás: Ocado, MIT, BD Kép: Unsplash)

Ez is érdekelhet:

Ki felelős a robot tetteiért? Három nagy robotikai vállalat CEO-ja válaszol Pontosan ki, és milyen mértékben felelős az egyre növekvő számú robot viselkedéséért, és hogyan kell kordában tartani őket? A világ legmenőbb robotikai cégei közül három vezetője mondja el véleményét arról, hogy vajon mi vár ránk.

Nemsokára a fizikai munkát is home office-ban végezhetjük, az alteregóink dolgoznak majd helyettünk Különös időszakok különös megoldásokat szülnek: Japánban már az árufeltöltőknek sem kell munkába járni, avatárokat használnak és otthonról, VR headsettel pakolják a polcokat. A telepresence végleg megváltoztathatja a világot, beleértve a fizikai munka világát is.

Violetta egy magyar fejlesztésű UV-C fertőtlenítő robot, a szabolcsi Fülesden gyártják Az UV-C fénnyel fertőtlenítő robotok egy ideje már köztünk vannak, és mostantól már magyar gyártású fertőtlenítő robottal is büszkélkedhetünk.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Még meg sem jelent, de máris komoly konkurenciát kapott az OpenAI csodaszámba menő videógenerátora
Még meg sem jelent, de máris komoly konkurenciát kapott az OpenAI csodaszámba menő videógenerátora
A Kuaishou nevű cég generatív mesterséges intelligenciája a Sorához hasonló minőségű videókat készít a beírt parancsok alapján, ráadásul korlátozottan már a nagyközönség számára is elérhető - igaz, egyelőre csak Kínában.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.