Violetta egy magyar fejlesztésű UV-C fertőtlenítő robot, a szabolcsi Fülesden gyártják

2021 / 04 / 12 / Justin Viktor
Violetta egy magyar fejlesztésű UV-C fertőtlenítő robot, a szabolcsi Fülesden gyártják
Az UV-C fénnyel fertőtlenítő robotok egy ideje már köztünk vannak, főképp a fejlettebb országok egészségügyi intézményeiben tűntek fel az elmúlt év során, bár mutatóba a Semmelweis Egyetem is beszerzett egyet Dániából. nagyszerű robotikai és egészségügyi hír, hogy mostantól már magyar gyártású fertőtlenítőrobottal is büszkélkedhetünk.

Szabolcsi robotgyár

A robot fő feladata természetesen a koronavírus járvány elleni küzdelem lesz, és az alig ötszáz fős Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Fülesden gyártják. A fertőtlenítő robot UV-C sugárzással pusztítja el a mikroorganizmusokat.

A Semmelweis Egyetem Orvosi Képalkotó Klinikáján Közép-Európában elsőként, tavaly májusban állt munkába egy Dániából beszerzett, automata fertőtlenítő robot. Az ilyen robotok a fertőtlenítés leghatékonyabb eszközei között vannak, az általuk használt UV-C fény bármilyen eddig beazonosított mikroorganizmust, az összes ismert baktériumot és vírust, köztük a Covid-19 kórokozóját, a SARS-CoV-2 vírust is képes másodpercek alatt inaktiválni.

Violettát az Enjoy Robotics Zrt. gyártja, melynek vezérigazgatója Csizmazia Tibor elmondta, hogy már évek óta foglalkoznak a robotok fejlesztésével. Ahogy mi is beszámoltunk róla, az ő cégükhöz fűződik az ország első robotpincérekkel üzemelő kávézójának megnyitása is.

A vállalat a koronavírus-járvány alatt most létrehozta Violetta névre hallgató fertőtlenítő robotját, ami egészségügyi-, és közintézményekben, szállodákban és irodaházakban is használható.

Önjáró Violetta

Violetta önjáró, mint minden robot, a beprogramozás után önállóan dolgozik, nincs szüksége operátori felügyeletre, és a robotporszívókhoz hasonlóan kikerüli a térbeli akadályokat. A robot veszélytelenül mentesítheti a fertőzött légtereket és helységeket, méghozzá vegyszermentesen. Az Enjoy Robotics  fülesdi robotgyárában a fertőtlenítő robot mellett nővér, idősgondozó és további pincér robotok is készülhetnek - írták sajtóközleményükben.

A Violetta által is használt 254 nm hullámhosszú UV-C sugárzás a klinikai bizonyítékok szerint elroncsolja a vírusok és baktériumok DNS-ét, megakadályozva azok szaporodását. Az UV-C sugárzással vizet, levegőt és felületeket is lehet fertőtleníteni, maga a folyamat pedig lassan mozgó, nagy teljesítményű, a helyiséget automatikusan bejáró robotokkal a leghatékonyabb. A megvilágítási irány változása és a felületi visszatükröződések révén a robot fénycsöveinek sterilizáló hatású sugárzása mindenhova eljut. 

Violetta UV-C lámpáinak teljesítménye 900 Watt, LTO akkumulátorral rendelkezik, és gyorstöltő rendszere is van, így az üzemideje a töltési idő kétszerese. Ez naponta 16 óra munkát jelent, míg más nagy teljesítményű UV-C robotoknál maximum 8 óra az általános.

Ha nagyobb területet fertőtlenít, töltésének csökkenésekor önállóan tér vissza a töltőcsatlakozóhoz, majd feltöltődve automatikusan folytatja a munkáját. A robot légfertőtlenítő üzemmódban leárnyékolja az UV-C fénycsöveit és a levegőt átáramoltatva testén sterilizálja azt. Légtisztítóként képes csökkenteni a levegőben lévő fertőzőképes vírusok számát, és ezáltal a fertőzés kockázatát.

(Forrás: Enjoyrobotics Kép: Enjoyrobotics)

Ez is érdekelhet:

A brit hadsereg leszerel tízezer katonát, jönnek helyettük a robotok Az Egyesült Királyság hadserege 10 ezer katonával csökkenti a létszámát, hogy többet fektethessenek katonai robotokba, drónokba és egyéb high-tech harci eszközökbe, egy nagy átalakítás során.

Komplett erdőket ültet a roboterdész, a meglévőket pedig karbantartja Az észt Tartu Egyetem és a Milrem Robotics összefogásával két különböző autonóm faültető roboterdészt hoztak létre, melyek naponta rengeteg fát képesek elültetni, teljesen önállóan dolgozva a terepen.

Virtuális valóság robotoknak Győrben A győri Széchenyi István Egyetem projektjében a mesterséges intelligencia segítségével növelik az  autonóm járművekkel kapcsolatos kutatások hatékonyságát. A kutatás során robotokat vizsgálnak virtuális, szimulációs környezetben.


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Huszonnégy órán át programozhatnak megállás nélkül a nagyszabású hackathon résztvevői
Huszonnégy órán át programozhatnak megállás nélkül a nagyszabású hackathon résztvevői
Idén is próbára tehetik a programozói-, és koncentrálóképességüket a hazai IT-tehetségek az ArubaCloud versenyén, ahol a nyertesek a saját startupjuk beindításához kapnak támogatást.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.