Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban

2023 / 12 / 05 / Traffix
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Két darab, hidrogént fogyasztó, vízpárát eregető busz indult el próbaüzemben, hat magyar város közlekedésében próbálják ki őket.

Egy éven keresztül hét helyszínen - Budapest vonzáskörzetében és hat vidéki nagyvárosban - hidrogén-üzemanyagcellás buszok közlekednek tesztüzemben Magyarországon. A kétdarabos flotta egy Solaris és egy Caetano hidrogén-üzemanyagcellás autóbuszból áll, amelyek a menetrend szerinti forgalomban vesznek majd részt. A Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. kísérleti projektjében a Linde Gáz Magyarország és a Messer Hungarogáz külön megállapodás keretében tankolja majd a buszokat, mivel Magyarországon még nincs egyetlen közforgalmú hidrogénkút sem.

A kezdeményezés nem teljesen új: az év elején is volt már példa hasonló tesztüzemre. Akkor a paksi tömegközlekedés lebonyolításába szállt be egy hidrogénnel hajtott autóbusz. Akkor mobil hidrogénkút telepítésével oldották meg a tankolást, valószínűleg ezeken a helyszíneken is ehhez a megoldáshoz folyamodnak majd.

A 89 személyes, háromajtós, 12 méter hosszú Solaris Urbino 12 electric H2 autóbusz Debrecenben, Miskolcon, Kecskeméten, Kaposváron, Zalaegerszegen és Győrben közlekedik majd két-két hónapig. A buszban 70 kW teljesítményű hidrogén üzemanyagcella állítja elő a villanymotorok táplálásához szükséges elektromos áramot, a reakció végén pedig tiszta víz hagyja el a busz "kipufogóját".

A szintén háromajtós Caetano H2.City Gold típusú busszal december közepétől egy éven keresztül a Volánbusz budapesti agglomerációs járatain futhatnak össze az érdeklődő utasok.  A Caetano tartályaiban összesen 37,5 kilogramm hidrogéngáz tárolható, a busz egy töltéssel - ez nagyjából 9 perces folyamat - 400 kilométert képes megtenni.

(Forrás: Traffix.hu - Ésszerűbb Közúti Közekedésért Egyesület)


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.