Hivatalosan is véget ért az orosz-európai együttműködés a marsi élet kutatásának programjában

2022 / 07 / 15 / Bobák Zsófia
Hivatalosan is véget ért az orosz-európai együttműködés a marsi élet kutatásának programjában
Josef Aschbacher bejelentette: a Roszkoszmosszal való, már korábban felfüggesztett közös munkát az ExoMars misszió során immár végleg lezártnak tekintik. Dmitrij Rogozin válaszul az ISS-en található Európai Robotkar használatát szünteti be, legalábbis erre utalt egy Telegram üzenetben, ami problémát jelenthet, mivel az eszközt az orosz kozmonauták szerelik össze.

A marsi élet kutatását célzó ExoMars misszió közös orosz-európai együttműködésben valósult volna meg: az eredeti tervek szerint a küldetés második felében (az elsőre már 2016-ban sor került a TGO keringő-, és a Schiaparelli leszállóegység Marsra juttatásával) az orosz Proton-M rakéta szállította volna a Rosalind Franklin marsjárót és a Kazachok ("kis kozák") leszállóegységet a bolygó felé, ahol a mobil laboratóriumként szolgáló egység többek között a marsi klímát, időjárást és sugárzási értékeket monitorozta volna, míg a rover távolabbi helyszíneken, két méter mély fúrások során gyűjtötte volna a talajmintákat, hogy elemezhesse az összetételüket. A missziót már korábban is el kellett halasztani, így a korábban kitűzött, 2018-as indítás egyre csúszott, de az orosz-ukrán háború miatt a Roszkoszmosz és az Európai Űrügynökség közötti együttműködés jövője is kétségessé vált, így a küldetésnek immár nem csak technikai okok álltak az útjába.

Az ExoMars misszión belüli kooperációt márciusban felfüggesztette az ESA, ezután pedig európai oldalról a NASA-val, orosz oldalról pedig Kínával vagy valamely közel-keleti országgal való együttműködés tervei merültek fel, de a későbbiekben Dmitrij Rogozin, a Roszkoszmosz vezetője arról adott hírt, hogy a tárgyalások újrakezdődtek a felek között és ez reményt adhat az eredeti küldetés megvalósítására, ha nem is idén, de akár már 2024-ben.
Július 12-én azonban Josef Aschbacher, az ESA főigazgatója egy Twitter üzenetben tudatta: hivatalosan is lezártnak tekintik a Roszkoszmosszal közös munkát az ExoMars kapcsán.

Aschbacher elmondása szerint azok a körülmények, amelyek miatt a felfüggesztést életbe léptették, nem változtak március óta sem, ezért az ESA Tanácsának döntése alapján beszüntetik az együttműködést, az új partnerekkel kapcsolatban pedig július 20-án osztanak meg további információkat. A márciusi felfüggesztés indoklásában az Ukrajna elleni agresszió tragikus következményeire és az Oroszország elleni szankciókra hivatkozott az Európai Űrügynökség, de a Roszkoszmosz is tett lépéseket a szankciókra adott válaszként: többek között február 26-án a Guyana Űrközpontból is kivonták a szakembereiket.

A Roszkoszmosz vezetőjének válasza most sem maradt el: a Tass hírügynökség beszámolója szerint Telegram üzenetben adta hírül, hogy az éppen szerelés alatt álló Európai Robotkar használatát beszüntetik, amennyiben arra utasítást ad a Nemzetközi Űrállomás orosz legénységének.

"Most rajtam van a sor, hogy arra utasítsam az ISS legénységét, hogy hagyják abba az Európai Robotkar használatát.

Adjunk lehetőséget Josef Aschbachernek és a főnökének, Josep Borrellnek arra, hogy az űrbe repüljenek és valami hasznosat is csináljanak egyszer az életükben." - szólt az üzenet eleje a Tass szerint.

A robotkar az orosz Nauka modulhoz csatlakozik és elsősorban az ezen a helyszínen dolgozók munkáját segíti, mivel az ISS-en található többi robotkar nem ér el az űrállomás ezen pontjáig, így a szállítmányok mozgatása nehezebben kivitelezhető feladatot jelentett eddig. A berendezést az Expedition 67 két orosz űrhajósa, Oleg Germanovics Artyemjev és Denis Vlagyimirovics Matveev kezdte el egy hosszú űrséta alatt összeszerelni áprilisban, de a teljes munka még nem ért véget, legközelebb július 21-én folytatódna az előkészítés Artyemjev és Samantha Cristoforetti részvételével. Ennek az űrsétának a sorsa így most egyelőre kétségesnek látszik, bár Rogozin tervei még változhatnak időközben.

(Fotó: Getty Images/Mikhail Svetlov)

Már szerelik a robotkart a Nemzetközi Űrállomáson, amit az oroszok is használhatnak majd A jelenleg működésben lévő Canadarm2 és a japán JEMRMS (Japanese Experiment Module Remote Manipulator System) nem érik el az ISS orosz szegmensét, de az Európai Robotkar megoldja a problémát.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.