Már szerelik a robotkart a Nemzetközi Űrállomáson, amit az oroszok is használhatnak majd

2022 / 04 / 20 / Bobák Zsófia
Már szerelik a robotkart a Nemzetközi Űrállomáson, amit az oroszok is használhatnak majd
A jelenleg működésben lévő Canadarm2 és a japán JEMRMS (Japanese Experiment Module Remote Manipulator System) nem érik el az ISS orosz szegmensét, de az Európai Robotkar megoldja a problémát.

Az Expedition 67 két orosz kozmonautája, Oleg Germanovics Artyemjev és Denis Vlagyimirovics Matveev hétfőn hat óra 37 perces űrséta alatt elkezdte előkészíteni az Európai Robotkart a jövőbeli használtra: felszerelték azokat a fogantyúkat a karra, amelyek a későbbiekben az űrhajósokat segítik az ISS-en kívül történő munkák során, csatlakoztatták a vezérlőpanelt és eltávolították a védőborítást a berendezés bizonyos részeiről. A kar, amely a tavaly júliusban váratlan problémákat okozó orosz Nauka modullal együtt érkezett az űrállomásra, az állomás orosz részlegének munkáját könnyíti majd meg, mivel a szállítmányok pakolására alkalmas eszköz eléri az orosz szegmenst, ellentétben az amerikai oldalon működő Canadarm2 és a japán Kibo modulon elhelyezett JEMRMS rendszerrel, amely két kart is tartalmaz.

Az Európai Robotkar üzembe helyezése hosszas folyamat lesz: a mostani űrsétát még hat másik követi, mire a berendezés végül készen áll a használatra. A 11,3 méteres robotkar egy emberi karhoz hasonlóan rendelkezik "vállal", "könyökkel" és "csuklóval", vagyis három ponton is hajlítható, 5 milliméteres pontossággal és 10 cm/s-os sebességgel dolgozik, maximális teherbírása pedig 8000 kilogramm. Az irányítását az űrhajósok is végezhetik, de önálló működésre is képes és a szállítmányok pakolásán kívül a kozmonauták szállítására is alkalmazható, akik így kényelmesebben és gyorsabban utazhatnak az ISS-en kívüli tevékenységek során.

Bár az ISS-en zajlik a közös munka, de az Európai Űrügynökség viszonya az orosz féllel jelenleg nem éppen felhőtlen: miután március 17-én meghozták a döntést a közös ExoMars misszió felfüggesztéséről, április 13-án a tervezett Luna-25, -26 és -27 holdmissziókat is lefújták.

"Úgy, ahogy az ExoMars esetében, az orosz agresszió Ukrajna ellen és az ennek következtében bevezetett szankciók a körülmények alapvető változását jelentik és lehetetlenné teszik az ESA számára a tervezett holdi együttműködés életbe léptetését."

- írta az űrügynökség közleményében.

(Fotó: NASA)

Gondolati úton is irányíthatóvá válhat a hatalmas robotkar a kínai űrállomáson A közvetlenül az emberi aggyal történő irányítást lehetővé tevő eszköz az eddigi tesztek során állítólag sosem látott módon pontosnak bizonyult.


Furcsa üzenetet sugárzott a NASA a Vénuszra
Furcsa üzenetet sugárzott a NASA a Vénuszra
"Ki nem állhatom az esőt" - többek között ez volt az üzenet tartalma, amelyet az űrügynökség Deep Space Network hálózatán küldtek a Vénuszra.
Már készítik a Super Heavy rakétát a Starship közelgő tesztjére
Már készítik a Super Heavy rakétát a Starship közelgő tesztjére
A leendő marsrakétát hamarosan ötödik alkalommal is tesztelik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.