Bármin keresztülmegy a svájci cég újonnan fejlesztett, kétkerekű robotja

2021 / 12 / 27 / Palotai Nándor
Bármin keresztülmegy a svájci cég újonnan fejlesztett, kétkerekű robotja
Az önjáró robot felépítése ügyesen ötvözi egymással a lábak és a kerekek előnyeit.

A svájci Ascento Robotics már több kétkerekű robotot is fejlesztett, a most bemutatott Ascento Pro lényegében a vállalat korábbi modelljének, a 2020-ban született Ascento 2-nek a továbbfejlesztett változata. Már a korábbi robot is elképesztő mozgékonysággal rendelkezett, a Pro verzió azonban még több extrát tartalmaz az előző változathoz képest.

Az Ascento Pro két, kerekekkel ellátott lábbal rendelkezik, melyek segítségével bármilyen talajon képes mozogni, továbbá nem okoz nehézséget számára kisebb tárgyak átugrása, illetve a lépcsőzés sem. A robot moduláris felépítésű, így az adott feladat igényeinek megfelelően rakományt, mozgatható robotkart, illetve szenzorokat vagy kamerákat is rá lehet erősíteni.

Az előző verzióhoz képest az Ascento Pro már nemcsak részlegesen, hanem teljesen önvezető, a mozgásban fedélzeti kamerák és a (lézeres) LiDAR-szenzorok segítik. Az eszköz jelenleg 12 km/h sebességre képes és egy feltöltéssel 8 órán keresztül üzemben tud maradni. A robot továbbá képes teljesen önállóan rácsatlakozni a töltőre, és feltölteni saját magát.

A gyártó szerint az Ascento Pro a moduláris felépítésének és mozgékonyságának köszönhetően sokféle szerepkörben alkalmazható a különböző csomagkézbesítési feladatoktól egészen a biztonsági, megfigyelési, esetleg harcászati feladatok teljesítéséig, azt viszont egyelőre nem árulták el, hogy mennyibe fog kerülni.

(Fotó: Ascento Robotics)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Lezajlott az első, óceánon átívelő hologramtalálkozó
Lezajlott az első, óceánon átívelő hologramtalálkozó
Három nagy telekommunikációs cég munkatársai megtartották az első transzatlanti hologrammeetinget 5G kapcsolat segítségével.
Mesterséges intelligencia alapú, képzeletbeli embereket kreál a Meta, amelyekkel beszélgethetünk
Mesterséges intelligencia alapú, képzeletbeli embereket kreál a Meta, amelyekkel beszélgethetünk
A Meta a Quest 3 megjelenésével egyre inkább elmossa a határokat a valódi és virtuális világ között, de a mesterséges intelligencia rendszereket több módon is felhasználja.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.