Bármin keresztülmegy a svájci cég újonnan fejlesztett, kétkerekű robotja

2021 / 12 / 27 / Palotai Nándor
Bármin keresztülmegy a svájci cég újonnan fejlesztett, kétkerekű robotja
Az önjáró robot felépítése ügyesen ötvözi egymással a lábak és a kerekek előnyeit.

A svájci Ascento Robotics már több kétkerekű robotot is fejlesztett, a most bemutatott Ascento Pro lényegében a vállalat korábbi modelljének, a 2020-ban született Ascento 2-nek a továbbfejlesztett változata. Már a korábbi robot is elképesztő mozgékonysággal rendelkezett, a Pro verzió azonban még több extrát tartalmaz az előző változathoz képest.

Az Ascento Pro két, kerekekkel ellátott lábbal rendelkezik, melyek segítségével bármilyen talajon képes mozogni, továbbá nem okoz nehézséget számára kisebb tárgyak átugrása, illetve a lépcsőzés sem. A robot moduláris felépítésű, így az adott feladat igényeinek megfelelően rakományt, mozgatható robotkart, illetve szenzorokat vagy kamerákat is rá lehet erősíteni.

Az előző verzióhoz képest az Ascento Pro már nemcsak részlegesen, hanem teljesen önvezető, a mozgásban fedélzeti kamerák és a (lézeres) LiDAR-szenzorok segítik. Az eszköz jelenleg 12 km/h sebességre képes és egy feltöltéssel 8 órán keresztül üzemben tud maradni. A robot továbbá képes teljesen önállóan rácsatlakozni a töltőre, és feltölteni saját magát.

A gyártó szerint az Ascento Pro a moduláris felépítésének és mozgékonyságának köszönhetően sokféle szerepkörben alkalmazható a különböző csomagkézbesítési feladatoktól egészen a biztonsági, megfigyelési, esetleg harcászati feladatok teljesítéséig, azt viszont egyelőre nem árulták el, hogy mennyibe fog kerülni.

(Fotó: Ascento Robotics)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Az állóképesség már nem szükséges követelmény az extrém túrázáshoz – legalábbis ezt ígéri a sci-fiből szalajtott, AI-vezérelt exoszkeleton.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.