Kiderült, mi okozhat ilyen mesterségesnek tűnő, szabályos mintázatot az óceánok alján

2023 / 04 / 13 / Felkai Ádám
Kiderült, mi okozhat ilyen mesterségesnek tűnő, szabályos mintázatot az óceánok alján
A különös, szabályos mintába rendezett lyukak titka úgy tűnik végre megfejtésre került – a választ a Bering-tenger mélye rejti.

Nagyon úgy fest, hogy eggyel kevesebb titkot rejt immár a tengerek és az óceánok mélye – mint arról korábban mi is írtunk, a szabályos mintába rendezett, ismeretlen eredetű lyukakra nagyon sokáig nem akadt megnyugtató válasz annak ellenére sem, hogy ezeket több helyen is felfedezték. Lentebb mi is beszámoltunk egy ilyen rejtélyes “szublineáris” lyukhalmazról, ami a NOAA az eset kapcsán kiadott közleménye alapján már akkor sem számított egyedinek – számos ilyen lyukhalmazt figyeltek meg az üledékben már az akkor vizsgált régióban is, azonban az eredetük akkor rejtély maradt, annyit lehetett csak mondani, hogy jó eséllyel a lyukakat nem geológiai folyamatok hozták létre, hanem ezeket valami fúrta.

Mintha mesterséges lenne – különös, szabályos mintázatot talált a NOAA expedíciója az óceáni aljzaton Hogy mi ez a szabályosan sorakozó lyuksorozat az Atlanti-óceán mélyén, azt a kutatók sem értik.

Mint arról az IFLScience a New Scientist nyomán beszámol, most azonban vége a találgatásnak. Azt a kutatók eddig is sejtették, hogy a lyukakat valamiféle előlény ásta, de kérdés maradt, hogy pontosan mi. Mint arról a cikk beszámol, összesen 96 állatot észleltek a lyukakban vagy azok közelében, köztük tengeri sünöket, de ezek egyike sem fúrhatta a lyukakat, mivel ehhez vagy túl nagyok voltak ezek az állatok, vagy nem szoktak/tudnak hasonló fészkeket készíteni.

Az Alaszkához közeli Aleut-árok biológiai sokféleségének tanulmányozása közben viszont egy kutatócsoport belebotlott a tengerfenéken található, a fentihez hasonló lyukhalmazba. A további feltárások során kiderült, hogy csaknem 200 vízszintes földalatti “alagút” köti össze ezeket, amely a jelenleg vezető munkahipotézis alapján felemáslábú rákok munkája lehet. A felemáslábú rákok apró garnélaszerű rákfélék, amelyek mérete 1-340 milliméter között mozog. Egyes fajokról ismert az is, hogy hasonló odúkat készítenek, mint tehát ezek a folyósokkal összekötött lyukhalmazok. A kutatók egy fotón meg is örökítettek egy ilyen felemáslábú rákot, amely az egyik lyukban látható. Mivel az állat mérete megfelel, képes az üledékben ásni, és létre is szokott hozni hasonló odúkat, így jó eséllyel ez az apró lény állhat a rejtély hátterében.

Ezeket a szabályos elrendezésű lyukakat a kutatók szerint viszont a felemáslábú rákok egy új, eddig ismeretlen faja áshatta.

(Kép: Ecology and Evolution, 2023, CC BY 4.0)


A világ legkisebb gyümölcse akkora, mint egy sószemcse
A világ legkisebb gyümölcse akkora, mint egy sószemcse
A világ legkisebb gyümölcse a világ legkisebb virágzó növényén terem, de szabad szemmel alig-alig látható.
Az idő talán olyan illúzió, amit a kvantumvilág hív életre
Az idő talán olyan illúzió, amit a kvantumvilág hív életre
Egy új tanulmány legalábbis erre utal – ha pedig ez így van, az segíthet összekapcsolni a kvantummechanikát és az általános relativitáselmélet, amivel pedig közelebb juthatunk a végső, a Mindenséget leíró elmélethez.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.