Mintha mesterséges lenne – különös, szabályos mintázatot talált a NOAA expedíciója az óceáni aljzaton

2022 / 07 / 27 / Felkai Ádám
Mintha mesterséges lenne – különös, szabályos mintázatot talált a NOAA expedíciója az óceáni aljzaton
Hogy mi ez a szabályosan sorakozó lyuksorozat az Atlanti-óceán mélyén, azt a kutatók sem értik.

Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (National Oceanic and Atmospheric Administration/NOAA) expedíciója valami igazán szokatlan dologba futott bele az Atlanti-óceán fenekén – számol be róla a Phys.org.

A 2022. májustól szeptemberig tartó, a NOAA és partnerei által szervezett Voyage to the Ridge 2022 három óceánkutatási expedíció sorozata a NOAA Ship Okeanos Exploreren, amely térképezési műveleteket és távvezérelt jármű (ROV) merüléseket foglal magában, hogy alapinformációkat gyűjtsön a Charlie-Gibbs-törési zóna, a Közép-Atlanti-hátság és az Azori-fennsík alig ismert mélytengeri területeiről. Az Atlanti-óceán észak-déli irányú hosszában átívelő, 16 000 kilométeres Közép-Atlanti-hátság (MAR) a világ leghosszabb hegylánca, és a Föld egyik legjelentősebb geológiai formációja. Nagy része a víz alatt található, ami miatt jelentős hányada feltáratlan.


A Deep Discoverer ROV vizsgál valamit, ami akár egy kisebb vulkanikus kitüremkedés is lehet. Ezen a halmon rengetféle életforma található.

Jelenleg még az expedíció sorozat második fázisa zajlik: július 9. és július 30. között térképezési műveleteket és merüléseket hajtanak végre a ROV rendszerek segítségével a Közép-Atlanti-hátság (az Azori-szigetektől északra) és az Azori-fennsík felfedezésének a céljából. Az expedíció a következő, harmadik fázissal zárul: augusztus 6. és szeptember 2. között ROV- és térképészeti műveleteket hajtanak végre az Azori-szigetek-fennsíkra és a Közép-Atlanti-hátságra (Azori-szigetektől délre) összpontosítva. A ROV merülések 250 és 6000 méter közötti mélységig terjedhetnek.

A képen látható lyuksorozatot a második fázisban, július 23-án szúrták ki, és mint a Phys.org cikke fogalmaz, a lyukak majdnem szabályos vonalakká, vagy nyomvonalakká, esetleg képi "dizájnná" állnak össze.

Korábban (lenti cikk) már írtunk egy másik NOAA expedícióról, amely valami mesterséges útszerűséget fedezett fel, azonban akkor arra akadt természetes magyarázat.

A Nautilus kutatóhajó talált egy „sárga utat” a Csendes-óceán mélyén Az óceán mélye rengeteg bizarr csodát rejt, köztük olyat is, ami ismerős lehet például az Ózból. A Nautilus kutatóhajó pedig épp ilyesmikre bukkan a jelenlegi expedíció során.

Most azonban maguk a kutatók sem értik teljesen, hogy milyen élőlény vagy folyamat alakíthatta ki ezeket a lyukakat, bár a képek alapján annyit megállapítottak, hogy ezeket áshatta valami. A NOAA megemlítette azt is, hogy számos ilyen „szublineáris” lyukhalmazt figyeltek meg az üledékben, sőt ezeket a lyukakat már korábban is jelentették a régióban, de az eredetük továbbra is rejtély. A július 23-ai merülés során a ROV körülbelül 3 kilométer mélységet ért el, miközben egy, az Azori-fennsíktól északra található vulkánt tanulmányozott. A NOAA fotóin az is látszik, hogy a lyukakon kívül a felszín sima üledékes aljzat – a hivatal pedig a lyukak beazonosításához a civilek segítségét kérte, ám megnyugtató válasz eddig nem érkezett.

(Képek: NOAA)


Hurrikánok erejéből termel áramot a brutális szélturbina
A hihetetlen szerkezet nem csak ellenáll a legrémesebb ítéletidőnek, de áramtermelésre használja annak erejét.
Különös fényeket rögzített a Föld légkörében az ISS asztronautája
Különös fényeket rögzített a Föld légkörében az ISS asztronautája
Mégis mik lehetnek ezek?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.