Ez a Kickstarter projekt robotot csinál az okostelefonodból

2024 / 04 / 23 / Weisz Balázs
Ez a Kickstarter projekt robotot csinál az okostelefonodból
A világban egyre inkább a személyes felhasználásra szabott konzumer technológiák nyernek teret, ebben a kategóriában egyre nehezebb újat alkotni. A LOOI robot úttörő asztali „társnak” tűnik, amely kihasználja az okostelefonok képességeit, hogy fokozott interaktivitást és egy csipetnyi újdonságot kínáljon.

A szingapúri TangibleFuture által készített LOOI robot egy innovatív eszköz, amely jelenleg a közösségi finanszírozás szakaszában van, és a kitalálói szerint forradalmasítani fogja az asztalunknál történő technológiai interakcióinkat. Ehhez az asztali robot az okostelefon képességeit használja ki, gyakorlatilag átalakítva azt aggyá és érzékelő szervvé. Az okostelefont LOOI-hoz mágneses kapcsolaton keresztül - iPhone esetén MagSafe, Android eszközöknél pedig mellékelt mágneses gyűrű segítségével – tudjuk csatlakoztatni, ezáltal képessé válik hangutasításokra reagálni, arcokat felismerni, sőt környezetével is interakcióba lépni a telefon kamerája és feldolgozási kapacitása révén.

A LOOI egyik legmeggyőzőbb funkciója a ChatGPT integrációja, amely lehetővé teszi, hogy tényleges asszisztensként működjön, amely nemcsak válaszol a kérdésekre, hanem tanul is az interakciókból, ennek köszönhetően a készítői szerint minden beszélgetés egyedülálló és személyre szabott lesz. Ráadásul LOOI tiszteletben tartja a felhasználók adatvédelmét is azzal, hogy minden adatfeldolgozást helyben, az okostelefonon végez, ami jelentős megnyugvást jelent az egyre gyakoribb adathalászat és visszaélések világában.

Fontos megjegyezni azonban, hogy az interaktív funkciók ellenére LOOI elsősorban társasági és alapvető segítségnyújtási célokat szolgál, komolyabb feladatok ellátására azonban kevésbé alkalmas. Mozgékonysága korlátozottabb a fejlettebb otthoni robotokhoz képest, amit ellensúlyoz az interakcióra és szórakoztatásra helyezett erős hangsúly, azonban aki amúgy is hajlamos könnyen elkalandozni munka közben, annak nem biztos, hogy segítségére lesz a kicsi robot a produktivitásban. További hátrány még, hogy mivel a robot a telefonunkat használja, ezért működése közben sok telefon-specifikus feladatot nem tudunk ellátni, persze azokon kívül, amikben a beépített ChatGPT tud segítségünkre lenni.

Készítői szerint a LOOI nem csupán egy újabb kütyü, hanem egy lehetséges új paradigmát kínál arra, hogyan tegyük személyesebbé a technológiát mindennapi környezetünkben. Bár a robot célközönsége még nem tisztán definiált, de megközelítése kétségtelenül friss perspektívát kínál az asztali asszisztensek jövőjére nézve.

(Fotó: TangibleFuture/Kickstarter)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
A “Ketrecek ketrece” néven emlegetett anyag nem csak a CO2-t köti meg, de egy annál jóval potensebb üvegházhatású gázt is. A tudósok véleménye alapján rendkívül ígéretes felfedezésről van szó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.