Mágneses robotslejm segíthet felszínre hozni az emberi testből a lenyelt idegen tárgyakat

2022 / 04 / 05 / Palotai Nándor
Mágneses robotslejm segíthet felszínre hozni az emberi testből a lenyelt idegen tárgyakat
A rendhagyó találmány nemcsak a gyógyászatban lehet hasznos, de akár elektromos eszközök javítására is alkalmas lehet.

Különösen furcsa, robotként funkcionáló mágneses szubsztanciát alkottak a Hongkongi Kínai Egyetem kutatói. A nívós brit napilap, a The Guardian cikke által csak „magnetic turd”, azaz „mágneses kaki” néven lehivatkozott anyag bármilyen formát képes felvenni, ezáltal olyan helyekre is be tud férkőzni, ahová hagyományosabb felépítésű, szilárd anyagokból készült robotok nem, ezen felül megfogni és mozgatni, valamint tárgyakat körülölelni is képes, továbbá hibátlanul regenerálja magát. Li Zhang, a Hongkongi Kínai Egyetem professzora hangsúlyozta, hogy az anyag valódi tudományos kutatás eredménye, és nem áprilisi tréfa, hiába megtévesztő, hogy április elsején került nyilvánosságra az újszerű, robotikus nyálka.

A kutatók által előállított anyag egy polivinil-alkohol nevű polimerből, a tisztítószerekben széles körben használt bóraxból, és a neodímium mágnes részecskéiből állították elő. „A nyálka viszkoelasztikus tulajdonságokkal rendelkezik, ami azt jelenti, hogy

néha szilárd anyagként, néha folyadékként viselkedik”-

emelte ki Zhang. A professzor szerint az újszerű anyagot ahhoz lehet hasonlítani, mintha otthon vizet összekevernénk kukoricakeményítővel, aminek az eredménye egy olyan folyadék, melynek a viszkozitása különböző erőhatások miatt megváltozhat. „Ha gyorsan rácsapunk, akkor szilárd anyagként viselkedik, ha lassan érünk hozzá, akkor pedig folyadékként” – vázolta fel a tudós. A mágneses, iszapszerű robot ezen felül még jó elektromos vezető is, és akár elektródák összekapcsolására is használható. A furcsa szubsztanciát kívülről, mágnesek segítségével lehet irányítani, maga a robotslejm jelenleg még nem tartalmaz áramkört, vagy egyéb alkatrészt, a kutató szerint azonban kívülről már jelenleg is robotként funkcionál az eszköz, és a végső cél is az, hogy végül azzá fejlesszék.

Az ígéretes anyag azonban még korántsem tökéletes: a hiányzó robotikus komponensek integrálásán túl még egy külön megoldandó problémát jelent, hogy a mágnesszemcsékben található neodímium mérgező az emberi szervezet számára, így gondoskodni kell valamilyen módon ezen részecskék emberi testtől való elszeparálásáról. Mindenesetre ha egészségügyi alkalmazásra még nem is áll készen az eszköz, precízebb irányítással nehezen elérhető áramkörök javítására még alkalmas lehet.

(Fotó: New Scientist)

Tüdőbe mászó, mágneses csáprobotot fejlesztettek ki A mindössze 2 milliméter átmérőjű eszköz képes elérni a tüdő hörgőinek a legszűkebb csöveit is, ahol nem csak szövetmintát vehet, de rákterápiát is végezhet.


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Fontos változás jön a Facebook Messengerben, ami minden magyar felhasználót érint
Fontos változás jön a Facebook Messengerben, ami minden magyar felhasználót érint
Az EU új jogszabályához igazodva a Meta mostantól lehetővé teszi, hogy Facebook-fiók nélkül is használhassuk a chatalkalmazást.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.