Öt innovációs központ segíti Magyarország digitális átállását

2023 / 05 / 09 / Bobák Áron
Öt innovációs központ segíti Magyarország digitális átállását
Az európai uniós társfinanszírozásban létrejött Európai Digitális Innovációs Hubok a digitális technológiák, a mesterséges intelligencia, az adat, a szuperszámítógépek és a mezőgazdaság területén segítenek a KKV-knak valamint a közszféra szervezeteinek a digitalizációban.

Az Európai Bizottság 2021-ben indította útjára a Digitális Európa programot, amelynek fő célkitűzése, hogy a digitális technológiákat elérhetővé tegye a vállalkozások, a közigazgatási szervek és az európai polgárok számára. A program céljai között kiemelt helyen szerepel az úgynevezett Európai Digitális Innovációs Központok (EDIH) hálózatának létrehozása, amelyek elsősorban a kis- és középvállalkozások (KKV-k) valamint a közintézmények digitalizációjának a fellendítéséért felelnek.

Az EDIH-ek kulcsfontosságú szerepet kaphatnak az Európai Unió digitális évtized szakpolitikai programjának megvalósulásában, amelynek egyik fontos célkitűzése, hogy 2030-ra a KKV-k 90%-a rendelkezzen legalább alapszintű digitális intenzitással. Ettől jelenleg még nagyon messze vagyunk, hiszen a legfrissebb, 2022-es Digitális Gazdaság és Társadalom Index (Digital Economy and Society Index, DESI) alapján az uniós átlag az 50%-ot is alig haladja meg, Magyarország pedig még ehhez képest is jócskán le van szakadva, hiszen itthon mindössze a KKV-k egyharmada felel meg a fenti követelményeknek. A gazdaság és a társadalom digitalizációjának fejlettségét mérő jelentés szerint "a magyar vállalkozások többsége nem használja ki a digitális technológiák kínálta lehetőségeket" és jelentősen elmaradnak az uniós átlagtól az olyan, fejlett technológiák használatában, mint a mesterséges intelligencia, a felhőszolgáltatások és a nagy adathalmazok. "A KKV-k kiemelt szakpolitikai figyelmet igényelnek, mivel csupán 34%-uk rendelkezik legalább alapszintű digitális intenzitással, szemben a digitális évtized legalább 90%-os célkitűzésével" - írja a DESI a hazai helyzetről.

Ahogy azt Kovács Toperczer Katalin, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezető gazdasági szakértője a magyarországi EDIH-ek elindításáról tartott rendezvényen elmondta, ennek a programnak a célja éppen az, hogy a versenyképesség növelésének érdekében lokálisan hozzanak létre olyan központokat, amelyek segítik a KKV-k és a közintézmények digitalizációjának fejlődését, amihez az EU 50%-os társfinanszírozást biztosít. A 2021-27-es költségvetési ciklusban a Digitális Európa Program összesen 7,5 milliárd eurós költségvetésből működik, ebből pedig 1,5 millárd jut arra a 151 EDIH-re, amelyet a program keretében finanszíroz az EU a tagországokkal és a privát szférával közösen.

Magyarországról az első fordulóban három, a másodikban pedig további kettő pályázat nyert támogatást, így végül öt EDIH kezdheti vagy kezdhette meg a működését, amelyek a nagy mennyiségű adatfeldolgozás, az agrártevékenységek digitalizációja, a szuperszámítógépek, a mesterséges intelligencia valamint az üzletfejlesztést, a blockchain-megoldásokat, a fintechet, a kiberbiztonsági technológiákat és az edtechet magában foglaló "digital tech" területén folytatják a tevékenységüket. Szentkirályi-Szász Krisztina, a Neumann Platform állandó szakértője elmondta, hogy az öt magyar EDIH összesen 22,251 milliárd euró támogatást kapott az EU-tól az első hároméves ciklusra, ha pedig ebben a három évben a központok elérik az EU által meghatározott minőségi kritériumokat, akkor további két évnyi finanszírozásra válnak jogosulttá. Szentkirályi-Szász hangsúlyozta, hogy ezeknek a központoknak a célja már nem az innovatív megoldások kidolgozása, hanem a tudástranszfer, vagyis hogy a már létező megoldásokat eljuttassák a megfelelő helyre, ezzel segítve elő a gazdaság és a társadalom digitalizációját. Az EDIH-ek számtalan különböző módon fogják segíteni a hazai vállalkozásokat, többek között lehetőséget biztosítanak arra, hogy a vállalatok kipróbálhassanak egy bizonyos technológiát, mielőtt beruháznának annak megvételébe, segítik a digitális készségek és képzések fejlesztését, támogatják a vállalkozásokat a beruházók megtalálásában és részt vállalnak a hálózatépítésben az innovációs ökoszisztéma kiépítésével.

  • Az Adat-EDIH (Data European Digital Innovation Hub) elsősorban az egészségipar (egészségügy, élelmiszeripar) szereplőinek digitális átalakulásához nyújt széleskörű szakértelmet (szakértői tanácsadást, képzéseket), szolgáltatásokat az adatvagyon-gazdálkodás, adatmenedzsment terén.
  • Az Agrár-EDIH (Agricultural European Digital Innovation Hub) szolgáltatásaival elősegíti a mezőgazdasági vállalkozások digitális transzformációját, az infokommunikációs technológiák alkalmazásának elterjedését, valamint az adatgyűjtésre és -elemzésre alapuló agrárszaktanácsadási, döntéstámogatási módszertanok és gyakorlatok fejlesztésével hozzájárul a hatékonyabb és fenntarthatóbb gazdálkodás megvalósításához.
  • A hazai egyetemek, vállalkozásfejlesztési szervezetek és az IT-iparág vezető képviselői által létrehozott DigitalTech EDIH (DigitalTech European Digital Innovation Hub) alap, közép és haladó szinten kínál képzéseket és tanácsadási szolgáltatásokat üzletfejlesztés, blockchain, fintech, kiberbiztonság és edtech témában azzal a céllal, hogy a résztvevőket a saját szervezetük igényeinek megfelelő szakmai tudás megszerzésében segítse.
  • Az HPC-EDIH (High Performance Computing European Digital Innovation Hub) egy európai uniós kezdeményezés, amely az innovatív nagy teljesítményű számítástechnika (HPC) használatát ösztönzi és támogatja a különböző iparágakban és kutatási területeken. Az HPC lehetővé teszi a számítógépes szimulációk és modellezések végrehajtását olyan adatmennyiségekkel, amelyek túl nagyok lennének a hagyományos számítógépek számára.
  • Az MI-EDIH (Artificial Intelligence European Digital Innovation Hub) a Digitális Európa Program célkitűzéseivel összhangban, egyablakos megközelítéssel, széleskörben kínál szolgáltatásokat a kkv és az önkormányzati szektornak Magyarországon és az EU-ban mesterséges intelligencia területen, valamint támogatja az ügyfeleket a releváns technológiák bevezetésében és alkalmazásában.

(Borítókép: Getty Images/Raketa.hu)

Mire használják a magyar számítógépet, aminek kapacitása ötvenezer laptop teljesítményével ér fel? Januárban adták át Magyarország első petaflops-os kapacitású szuperszámítógépét - utánajártunk hogyan segíti elő a kutatásokat.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Az amerikai Légierő a nukleáris erejét demonstrálta
Az amerikai Légierő a nukleáris erejét demonstrálta
De elmondásuk szerint nem a világban zajló jelenlegi események miatt. A Minuteman III interkontinentális ballisztikus rakétát természetesen robbanófej nélkül indították.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.