Megszületett a megállapodás, 2,6 billió forintot fordít az EU a digitális átalakulásra a következő hat évben

2020 / 12 / 15 / Bobák Áron
Megszületett a megállapodás, 2,6 billió forintot fordít az EU a digitális átalakulásra a következő hat évben
Az Európai Parlament és az Unió tagországai megegyeztek a Digitális Európa Program költségvetésének részleteiről, ami példátlanul nagy összeget szán a digitalizáció felgyorsítására a következő költségvetési ciklusban.

A 7,5 milliárd euróból megvalósuló program lényege ez Európai Unió versenyképességének a javítása, amelynek részeként 2021 és 2027 között öt kulcsterület juthat kiemelt támogatásokhoz. Ezek a szuperszámítógépes kapacitások fejlesztése, a mesterséges intelligenciával kapcsolatos kutatások, a kiberbiztonság, a digitális képességek fejlesztése (ezen belül szakemberek képzése és a meglévő munkaerő továbbképzése) valamint a digitális megoldások széles körű elterjedésének biztosítása.

Az Európai Bizottság közleményben üdvözölte a megállapodást, amely a tervek szerint segít felgyorsítani a digitális megoldások piacra kerülését, ezzel kiemelten támogatva a kis és közepes méretű vállalkozások versenyképességét. A Bizottság kiemeli, hogy a program által megvalósuló befektetések növelik az unió technológiai szuverenitását, és előmozdítják a mostanában sokat hangoztatott "green recoveryt", vagyis a járványból való kilábalást és a a digitális transzformációt összekötik a zöld technológiákra való átállással.

A Digitális Európa Program a tervek szerint már jövőre elindul, a költségvetést előbb azonban még jóvá kell hagynia az Európai Parlamentnek, valamint az Európai Unió állam-, illetve kormányfőit, valamint az Európai Bizottság elnökét tömörítő Európai Tanácsnak is. A Tanács és a Parlament a múlt héten szintén egyességre jutott a Horizon Europe programmal kapcsolatban, aminek keretében a következő költségvetési ciklusban 95,5 milliárd eurót, vagyis 33,8 billió forintot fordítanak az EU kutatási és innovációs kapacitásának támogatására.

(Fotó: Genevieve Engel/Európai Parlament)


További cikkek a témában:

"Ami illegális offline, annak illegálisnak kell lennie online is" - egységes törvényekkel nyirbálja meg az EU a nagy tech cégek hatalmát A várhatóan jövő héten bemutatásra kerülő Digitális Szolgáltatások Törvény döntő hatással lesz az Európai unió digitális működésére, elsősorban a nagy technológiai platformok kötelezettségeinek szabályozásában.

Most dől el, hogy mennyire lesz biztonságos az európai 5G Az Európai Unió országainak június 30-ig kell nyilatkozniuk arról, hogy milyen kockázatcsökkentő intézkedésekkel fogják biztonságosabbá tenni a következő években kiépülő ötödik generációs mobilhálózatot. A tét nem kicsi.

Az Európai Unió vádat emelt az Amazon ellen a trösztellenes törvények megsértése miatt Az Európai Bizottság szerint az e-kereskedelmi platform visszaélt a piaci előnyével, ezzel pedig hátrányos helyzetbe hozta a többi, az Amazon platformját használó kereskedőt.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ez a génmódosított pókselyem hatszor olyan erős, mint a golyóálló kevlár
Ez a génmódosított pókselyem hatszor olyan erős, mint a golyóálló kevlár
A pókfonalakat nehéz “termeszteni” szemben mondjuk a selyemhernyók által előállított selyemmel. Génmódosítás után azonban a hernyók nem selymet, hanem “pókselymet” termeltek – ez az anyag pedig hihetetlen mechanikai tulajdonságokkal bír.
Ruha, támadj! - Magyarországon járt a high-tech divat úttörője
Ruha, támadj! - Magyarországon járt a high-tech divat úttörője
Anouk Wipprecht tervezett már olyan ruhát, ami érzékeli a viselője hangulatát, és olyan alkotása is van, ami karmokkal támad rá arra, aki túl közel merészkedik. A holland divattervező a Brain Baron többek között azt is elárulta, hogy miért nem rak kamerát a ruhákra és miért lenne nehéz olyan ruhát tervezni, ami nem csak a boldogságot, de például az irigységet is érzékeli.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.