Másfél éve nem volt ennyire alacsony a bitcoin árfolyama

2022 / 05 / 12 / Bobák Áron
Másfél éve nem volt ennyire alacsony a bitcoin árfolyama
A kriptovaluta értéke csütörtök reggel már 26 ezer dollár alatt is járt, ami utoljára 2020 decemberében fordult elő.

Bár a bitcoin árfolyama azóta visszament 28 ezer dollár fölé, ez még így is rendkívüli esésnek számít ahhoz képest, hogy tavaly novemberben még 60 ezer dollárnál is többet ért egy bitcoin.

A mostani esést a legtöbben annak tulajdonítják, hogy múlt héten az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve szigorúbb monetáris politikát jelentett be, ami az egyre inkább az amerikai tőzsde részvényárfolyamát követő bitcoinra (valamint más kriptovalutákra) is rossz hatással volt. Ahogy arra a The New York Times cikke felhívja a figyelmet, a bitcoin árfolyama az elmúlt időszakban a Nasdaq-kal együtt mozog, ami arra utal, hogy a befektetők egyre inkább úgy kezelik a bitcoint, mint egy technológiai részvényt. Emiatt egyre több szakértő vonja kétségbe azt is, hogy a bitcoin valóban "digitális arany" lenne, hiszen az aranyba az emberek éppen az értékállósága miatt szoktak befektetni.

"A Fed folyamatosan emeli a jegyzéseket, így a részvények folyamatosan esnek, és a kripto ezzel együtt esik" - foglalta össze a CNBC-nek a folyamat lényegét Michael Rinko, az AscendEx nevű kriptokereskedelmi platform szakértője.

A tőzsdének emellett az sem tett jót, hogy az amerikai munkaügyi minisztérium statisztikai hivatala (Bureau of Labor Statistics) szerdán a vártnál rosszabb, 8,3 százalékos inflációt jelentett áprilisra, ez pedig a jelek szerint a kriptovalutákat is magával rántotta. Az árfolyamot emellett negatívan befolyásolhatta az is, hogy az egyik ígéretes stablecoin, a dollár értékét követő UST árfolyama a napokban összeomlott. Ennek elméletileg nem szabadna megtörténnie, hiszen az úgynevezett "stabil coinok" lényege éppen az, hogy az értékük egy másik eszköz értékét követi, ezzel garantálva a kriptovaluta stabilitását.

A bitcoin árának csökkenése egybevág az elemzők korábbi előrejelzéseivel, akik azt jósolták, hogy ha a kriptovaluta értéke 30 ezer dollár alá csökken, akkor további esés várható. Ez egy öngerjesztő folyamat, hiszen számos kereskedő úgy igyekszik minimalizálni a veszteséget, hogy bizonyos szint alatt automatikusan eladja a befektetéseit.

(Borítókép: Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images)

Az EU be akarta tiltani a bitcoint környezetvédelmi okokból, de végül ejtették a javaslatot Az Európai Parlament gazdasági és pénzügyi bizottsága a kriptovaluták szabályozásán dolgozik.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan tudják használni a szolgáltatást.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Szenzációs bejelentésre készül az Apple és az OpenAI
Szenzációs bejelentésre készül az Apple és az OpenAI
Úgy tűnik, hogy az OpenAI-nak egy fontos csatát sikerül megnyernie a Google-lel szemben.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.