Másfél éve nem volt ennyire alacsony a bitcoin árfolyama

2022 / 05 / 12 / Bobák Áron
Másfél éve nem volt ennyire alacsony a bitcoin árfolyama
A kriptovaluta értéke csütörtök reggel már 26 ezer dollár alatt is járt, ami utoljára 2020 decemberében fordult elő.

Bár a bitcoin árfolyama azóta visszament 28 ezer dollár fölé, ez még így is rendkívüli esésnek számít ahhoz képest, hogy tavaly novemberben még 60 ezer dollárnál is többet ért egy bitcoin.

A mostani esést a legtöbben annak tulajdonítják, hogy múlt héten az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve szigorúbb monetáris politikát jelentett be, ami az egyre inkább az amerikai tőzsde részvényárfolyamát követő bitcoinra (valamint más kriptovalutákra) is rossz hatással volt. Ahogy arra a The New York Times cikke felhívja a figyelmet, a bitcoin árfolyama az elmúlt időszakban a Nasdaq-kal együtt mozog, ami arra utal, hogy a befektetők egyre inkább úgy kezelik a bitcoint, mint egy technológiai részvényt. Emiatt egyre több szakértő vonja kétségbe azt is, hogy a bitcoin valóban "digitális arany" lenne, hiszen az aranyba az emberek éppen az értékállósága miatt szoktak befektetni.

"A Fed folyamatosan emeli a jegyzéseket, így a részvények folyamatosan esnek, és a kripto ezzel együtt esik" - foglalta össze a CNBC-nek a folyamat lényegét Michael Rinko, az AscendEx nevű kriptokereskedelmi platform szakértője.

A tőzsdének emellett az sem tett jót, hogy az amerikai munkaügyi minisztérium statisztikai hivatala (Bureau of Labor Statistics) szerdán a vártnál rosszabb, 8,3 százalékos inflációt jelentett áprilisra, ez pedig a jelek szerint a kriptovalutákat is magával rántotta. Az árfolyamot emellett negatívan befolyásolhatta az is, hogy az egyik ígéretes stablecoin, a dollár értékét követő UST árfolyama a napokban összeomlott. Ennek elméletileg nem szabadna megtörténnie, hiszen az úgynevezett "stabil coinok" lényege éppen az, hogy az értékük egy másik eszköz értékét követi, ezzel garantálva a kriptovaluta stabilitását.

A bitcoin árának csökkenése egybevág az elemzők korábbi előrejelzéseivel, akik azt jósolták, hogy ha a kriptovaluta értéke 30 ezer dollár alá csökken, akkor további esés várható. Ez egy öngerjesztő folyamat, hiszen számos kereskedő úgy igyekszik minimalizálni a veszteséget, hogy bizonyos szint alatt automatikusan eladja a befektetéseit.

(Borítókép: Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images)

Az EU be akarta tiltani a bitcoint környezetvédelmi okokból, de végül ejtették a javaslatot Az Európai Parlament gazdasági és pénzügyi bizottsága a kriptovaluták szabályozásán dolgozik.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
A Google kísérleti chatbotja okosabb lett, de a cég még mindig óvatos vele
A Google kísérleti chatbotja okosabb lett, de a cég még mindig óvatos vele
Kibővítették a Bard képességeit és elérhetőségét, így a chatbot, megtekintve a leveleinket és dokumentumainkat, még sokkal több tanácsot tud adni szükség esetén.
Kína monumentális, világméretű DNS-adatgyűjtésbe kezdhetett
Kína monumentális, világméretű DNS-adatgyűjtésbe kezdhetett
A genetikai adatok gazdasági és katonai célokat egyaránt szolgálhatnak.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.