Az EU be akarta tiltani a bitcoint környezetvédelmi okokból, de végül ejtették a javaslatot

2022 / 03 / 16 / Pőcze Balázs
Az EU be akarta tiltani a bitcoint környezetvédelmi okokból, de végül ejtették a javaslatot
Az Európai Parlament gazdasági és pénzügyi bizottsága végül úgy döntött, hogy nem tiltja be a legkevésbé energiahatékony kriptovaluták előállítását. A javaslat legismertebb áldozata a bitcoin lett volna.

Európa épp azzal küzd, hogy minél jobban függetlenítse magát az orosz energiaimporttól, így különös aktualitása lett annak, hogy az Európai Parlamentben a héten úgy döntöttek, nem lehetetlenítik el a leginkább környezetszennyező kriptopénzek előállítását. A bitcoinok bányászata több elektromos áramot igényel, mint egész Norvégia; önálló államként a huszonhetedik lenne az országok energiaigény szerinti rangsorában - írja a The Verge.

Azzal, hogy Kína tavaly betiltotta a bányászatot, valószínűleg rontott a helyzeten, ugyanis az országban részben vízerőművek szolgáltatták ehhez az elektromosságot, míg a jelenleg legtöbbet bányászó államokban, az USA-ban és Kazahsztánban arányaiban több szenet és földgázt használnak fel a bányászok. Európában Írország és Németország a legaktívabbak, a világ bitcoin-termelésének az öt-öt százalékával. Nem meglepő tehát, hogy a kriptopénzek szabályozásakor a környezetvédelmi szempontokat is figyelembe szeretné venni az Európai Unió, miközben a szakemberei az Egyesült Államokhoz hasonlóan egy átfogó keretrendszeren dolgoznak.

Kizöldül vagy elsorvad a bitcoin? A Bitcoin értéke nagyot zuhant az elmúlt napokban, de Elon Musk egy újabb tweet üzenetével egy lehetséges menekülőutat villantott fel: a „zöld bitcoint” – nem kizárt azonban, hogy a környezetbarát bitcoin éppen ezen valuta alapelvei miatt dől majd dugába.

Az energiaéhség hátterében az áll, hogy a kriptovaluták kereskedelmét és tulajdonlását nem egy központi szervezet, például egy bank intézi, illetve tartja nyilván. A bitcoin tranzakciók mind egy óriási főkönyvben kapnak helyet, amely rengeteg azonos példányban létezik az úgynevezett bányászok számítógépein. Ezek az emberek arra áldozzák a legtöbbször erre a célra összeállított számítógépeik kapacitását és energiafelhasználását, hogy azok egyre bonyolultabb matematikai feladványokat oldjanak meg. Amelyik gép először megfejti az aktuális kriptográfiai rejtvényt, kriptovalutát kap jutalmul, miközben az összes többi bányász géppel együtt azon dolgozik, hogy fenntartsa, illetve kiegészítse a főkönyvet, vagyis szavatolja a blokklánc megbízhatóságát. Ezt a technológiát hívják proof-of-worknek, vagyis a munka bizonyítékának, és ez az, amely kis híján illegális lett az Unióban.

A The Verge cikke emlékeztet, hogy a bizottsági munka során létrejövő javaslat még messze nem jogszabály: később a Parlamentnek, a Bizottságnak és a Tanácsnak is meg kell majd egyeznie abban, hogy hogyan szabályozza az ilyen digitális fizetőeszközöket.

(Borítókép: Pixabay)

A Magyar Nemzeti Bank elnöke is betiltaná a kriptovalutákat Matolcsy György egy Facebook-bejegyzésben osztotta meg az álláspontját a kérdésről, ami a szakértőket is egyre inkább megosztja.


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Hogy fog kinézni a világ tíz év múlva, mikor a fizikai és virtuális valóság teljesen egybeolvad és a transzmédia eluralkodik?
Hogy fog kinézni a világ tíz év múlva, mikor a fizikai és virtuális valóság teljesen egybeolvad és a transzmédia eluralkodik?
A Sony bemutatta koncepcióját a világról, ahol a tartalomgyártók speciális XR-szemüvegekben gyűlnek össze és kreálnak képzeletbeli világokat, amelyben a transzmédia történetmesélés teljesen ki tud bontakozni.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.