Mesterséges intelligencia színezi ki az éjjellátó kamerák képét

2022 / 04 / 10 / Palotai Nándor
Mesterséges intelligencia színezi ki az éjjellátó kamerák képét
A program egy teljesen új módszer segítségével érzékeli a színeket.

Azok az éjjellátó készülékek, melyek infravörös tartományban működnek, általában egyszínű képet alkotnak. Egy, a Kaliforniai Egyetemen született új tanulmány alapján azonban kutatóknak sikerült egy olyan módszert találniuk, amely segítségével látható fény nélkül, infravörös tartományban történő érzékeléssel is lehetségessé vált a színek megkülönböztetése – olvasható az IEEE Spectrum oldalán.

Azon éjjellátó készülékek, melyek a működési elvük alapján a szemnek láthatatlan infravörös fénnyel világítják meg a környezetüket, általában csak zöld színben jelentik meg a külvilágot. Az újabb rendszerek nagyságrendekkel érzékenyebb kamerái már képesek jócskán felerősíteni a látható fényt, azonban ezeknél szintén elvesznek a színek, ha koromsötét van, és szinte nincs is beérkező fény, amit felerősítsen.

A témának szentelt új tanulmányban kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy minden egyes színezék vagy pigment, amely egy tárgynak látható színt ad, nem csak egy sor látható hullámhosszt tükröz, hanem egy sor infravörös hullámhosszt is visszaver. Ezek alapján úgy találták, hogy ha meg tudnának tanítani egy mesterséges intelligenciát az egyes felületek és színezőanyagok „infravörös ujjlenyomatára”, akkor az egyes adatmintázatokhoz kapcsolódó látható színek segítségével valósághű színekkel is megjeleníthetnének éjjellátó eszközzel készült felvételeket.

A kutatók a teória tesztelésére egy olyan kamerát használtak, amely a látható és infravörös fényt egyaránt képes érzékelni, majd egy konvolúciós neurális hálózathoz csatlakoztatták – ezutóbbit gyakran használják képfelismerésre. A rendszerrel betanítás során 140 arcképet ismertettek meg, melyeket cián, bíbor, sárga és fekete tintával nyomtattak, és látható, valamint infravörös fénnyel is megvilágítottak. A mesterséges intelligencia pedig pusztán az infravörös tartományban beérkezett adatok alapján rekonsturálni tudta, hogyan néztek ki az arcok látható fényben.

A további kutatások során a tudósok igyekeznek majd még szélesebb adatmintával megismertetni a neurális hálót, hogy minél életszerűbb képet adjon majd vissza. Azt is hozzá tették, hogy ha nem emberi arcokat, hanem virágokat mutatnának a mesterséges intelligenciának, akkor természetesen azzal is működne a dolog, csak először a megfelelő mennyiségű, virágokról készült képpel kellene ellátni az MI-t, hogy megismerje a virág fogalmát. A kutatók eredményei és az azok alapján született tanulmány a PLOS ONE tudományos magazin oldalán jelent meg.

(Borítókép: Getty Images, fotó: PLOS ONE)

Pár szavas leírások alapján képes élethű képeket létrehozni egy új mesterséges intelligencia Az OpenAI új, DALL-E névre keresztelt mesterséges intelligenciájának nem okoz gondot az olyan absztrakt ötletek képpé tétele sem, mint a kosárlabdázó koala, vagy a fehér lovon közlekedő űrhajós.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A META AI-ja azt állítja, gyereke lett
A META AI-ja azt állítja, gyereke lett
Aki ráadásul egyszerre nagyon tehetséges és fogyatékkal élő is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.