Mesterséges intelligencia, klímaváltozás, mentális egészség - beszélgetések a jövőről a Sziget Fesztiválon

2023 / 08 / 10 / Fizetett Hirdetés
Mesterséges intelligencia, klímaváltozás, mentális egészség - beszélgetések a jövőről a Sziget Fesztiválon
Számos területen megújulás jellemzi az idei Szigetet, így a látványvilág, a vendéglátás, a fenntarthatóság terén vagy a kényelmi szolgáltatások sorában. A Think for Tomorrow sátor is újdonság: egy olyan helyszín, ahol az esti bulizás előtt közös gondolkodásra, beszélgetésre, vitázásra és művészi alkotásra hívják a szigetelőket.

„A Sziget a kezdetek óta folyamatosan szépült, fejlődött, évről évre különböző területeken hozott újításokat. Azonban - a két év kihagyás után - tavaly már annak is örültünk, hogy sikerült túlélni a - sokakat el is lehetetlenítő, több fronton támadó nehézségeket” – kezdte a 2023-as Sziget hagyományos „nagy” sajtótájékoztatóját Kádár Tamás, a fesztivál főszervezője. „Idén azonban újra fejlődési pályára állunk, ami számos területen markánsan érzékelhető lesz” – hozta a jó hírt a főszervező.

Tovább folyik például a fesztivál „zöldítése” is. Egyrészt minimalizálják a robbanómotoros közlekedési eszközök használatát, a legszükségesebb ilyen járműveken kívül a Szigeten dolgozók is csak elektromos vagy emberi erővel hajtott járművel közlekedhetnek. „Alapvetésünk, hogy a különböző járművek a lehető legkisebb mértékben zavarják a fesztiválozókat” – tette hozzá Kádár Tamás, ennek érdekében idén egy új közlekedési tervet is készítettek a Sziget idejére.

A környezetvédelemhez tartozik, hogy a III. kerülettel határos galériaerdő melletti részt - az ott lévő védett flóra miatt - idén is lezárják, igazodva a főváros és a WWF által végrehajtott természetvédelmi területté való átminősítéshez.

A fesztiválélmény javítása érdekében a tavalyi, szokatlan szárazság miatti szállópornak is „hadat üzen” a Sziget szervezőcsapata. Egyrészt már korábban visszazöldítették a Szigetet, a folyamatos locsolást „szürkevízzel”, azaz a Duna vizével oldják meg, és egy új pormentesítő kezelést alkalmaznak a fesztivál teljes területén, melynek lényege, hogy az eljárás a levegő páratartalmát felhasználva enyhén nedves réteget képez a talajon – ezzel megakadályozva, hogy por kerüljön a levegőbe.

Think for Tomorrow - Gondoljunk a holnapra

Átalakul a világunk, válságok és lehetőségek váltják egymást, a fiataloknak pedig olyan kihívásokra kell válaszokat találniuk, amelyekkel a korábbi generációk nem szembesültek. Hogyan tudjuk az olykor elavultnak ható szokásokat meghaladni, és az intézményeket megújítani? Jól működnek társadalmaink? Meddig tart az egyén felelőssége?

A Sziget Fesztivál Think for Tomorrow helyszíne égető társadalmi kérdéseket dolgoz fel a fiatalok szempontjából, a fiatalok bevonásával. A helyszín újdonság a Sziget Fesztivál programkínálatában, amely a Milestone Institute és a Future: Hungary együttműködésében valósul meg, amelyek középiskolás és egyetemista fiatalokkal dolgoznak azért, hogy egy olyan haladó szellemű és összetartó közösséget hozzanak létre, amely egy jobb, 21. században is versenyképes Magyarország megteremtésért küzd.


Augusztus 10-én a jövő környezetéről az eszközökről és azok hatékonyságáról vitázik Emma de Saram britt klímajogi aktivista, dr. Huszár András éghajlatváltozási szakértő, dr. Sulyok Katalin jogi főtanácsadó és Ürge-Vorsatz Diána klímakutató. (Fotó: Sziget Fesztivál)

A szervezők hisznek az esélyegyenlőségen alapuló progresszív társadalomban, a másokra való nyitottság, a felelősségvállalás és a szolidaritás értékei által meghatározott közösségi érzékben.
A helyszín programja is ennek a filozófiának a jegyében kezdeményez vitákat a társadalmi folyamatok és az egyén kapcsolatáról.

Minden nap más-más égető témát (klímaváltozás, Mi jön a kapitalizmus után?, identitáspolitika, mentális egészség, oktatás jövője, menekültkérdés) kínál megvitatásra és kreatív feldolgozásra.

A Challenge the Speaker programban a Szigetlátogatók az előadókat kérdezhetik, a látogatók kezébe kerül a diskurzus irányítása. Ezt követően a különböző álláspontokat és megközelítéseket képviselő meghívott vendégek egy asztalhoz ülnek, és ütköztetik nézőpontjaikat. A képekben gondolkodó látogatókat workshopokkal várják, ahol a művészet eszközeivel fejezhetik ki gondolataikat a napi témákról. A programok természetesen angolul kerülnek megrendezésre.

A cikk létrejöttét támogatta a Sziget Fesztivál.

(Borítókép: Getty Images/OsakaWayne Studios)


Átírhatja az élet keletkezését az óceán mélyén talált sötét oxigén
Átírhatja az élet keletkezését az óceán mélyén talált sötét oxigén
A bolygón a jelenleg ismert élethez szükséges az oxigén, ami biológiai úton keletkezett fény segítségével fotoszintézissel. Vagy mégsem? Egy mostani, döbbenetes felfedezés szerint az oxigén előállításához sem fényre, sem biológiai folyamatokra nincs feltétlen szükség. Az óceán mélye olyan titkát fedte fel, ami mindent megkérdőjelez.
Hurrikánok erejéből termel áramot a brutális szélturbina
A hihetetlen szerkezet nem csak ellenáll a legrémesebb ítéletidőnek, de áramtermelésre használja annak erejét.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.