Újabb rekord született Kína mesterséges napjában

2022 / 01 / 03 / Bobák Zsófia
Újabb rekord született Kína mesterséges napjában
A fúziós reaktorok kora még nem érkezett el, de az előzetes kísérletek során születnek a rekordok: most a kínai EAST tokamakban sikerült több mint 17 percig fenntartani 70 millió Celsius-fokos hőmérsékletet.

A Kínai Tudományos Akadémia Hefei Fizikai Tudományok Intézetében található EAST (Experimental Advanced Superconducting Tokamak) kísérleti tokamak a valódi fúziós reaktorokhoz vezető utat hivatott kikövezni, az itt zajló kísérletek ugyanis betekintést nyújtanak abba, hogyan lehet megvalósítani a fúzióhoz szükséges folyamatokat és technológiákat.

A tokamakban zajló "jelenlegi műveletek szilárd tudományos és kísérleti alapot adnak a fúziós reaktorok üzemeltetéséhez"

- nyilatkozta Kung Hsziancu, a Kínai Tudományos Akadémia Plazma Fizikai Intézetének kutatója múlt pénteken a South China Morning Post beszámolója szerint, miután sikerült újabb rekordot dönteni a "mesterséges napban" a fenntartott sok millió Celsius-fokos hőmérséklet időtartamát illetően.

Az EAST-ben decemberben indultak meg az újabb kísérletek, amelyek júniusig tartanak majd, a cél pedig, többek között, hogy ezek során minél hosszabb időre generálják azt a hatalmas hőmérsékletet, amely megközelíti a fúziós reaktorok működéséhez szükséges körülményeket és bőven túllépi a Nap hőmérsékletét is. A létesítményben legutóbb májusban döntöttek rekordot, ekkor 120 millió Celsius-fokot tudtak fenntartani 101 másodpercen keresztül, egy alkalommal pedig ennél is magasabb hőmérsékletet, 160 millió Celsius-fokot értek el, igaz, hogy ezt valamivel kevesebb ideig, csak 20 másodpercig tartották fenn.

December 30-án a kutatók túlszárnyalták az eddigi eredményeket, legalábbis az időtartam tekintében és több mint 17 percig (1056 másodpercig) generáltak 70 millió Celsius-fokos hőmérsékletet a tokamakban. Az eredményekről a kínai kormány hivatalos sajtóügynöksége, a Xinhua számolt be, elmondásuk szerint ezzel az EAST kutatói közelebb kerültek annak a kettős célnak az eléréséhez, amely a fúziós reaktorok megbízható működésének alapvető feltétele, vagyis hogy minél magasabb hőmérsékletet, minél tovább sikerüljön előállítani és megtartani a fúzió beindítása érdekében, bár egyik célt sem egyszerű elérni. A legfontosabb feladat, hogy a kettőt lehetőleg egyidejűleg oldják meg, de egyelőre ezt még a kínai létesítményben sem sikerült teljesíteni. A CGTN elmondása szerint külön-külön már nem csak az előbb említett két célt, hanem egy harmadikat, az egymillió amper erősségű áram előállítását is abszolválták, a tokamak végső küldetése ezek együttes megvalósítása lesz.

A fúziós reaktorok régóta tervezett megépítése és hatékony működtetése környezetbarátabb alternatívát jelethetne a Föld egyre növekvő és egyre energiaéhesebb népességének energiával való ellátására, mivel, ahogy azt Erdélyi Róbert professzor is kifejtette korábbi cikkünkben, a fúziós folyamatok közben nem keletkeznek káros anyagok, amelyek a környezetet szennyezik, ellentétben a fosszilis üzemanyagokat felhasználó energiatermelési módokkal.

(Fotó: Getty Images/Future Publishing)

Nem volt ilyen meleg a Földön, de a Napban sem – rekordot állított fel a kínai tokamak Fontos mérföldkövet ért el a kínai kísérleti tokamak, az EAST.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A META AI-ja azt állítja, gyereke lett
A META AI-ja azt állítja, gyereke lett
Aki ráadásul egyszerre nagyon tehetséges és fogyatékkal élő is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.