Újabb rekord született Kína mesterséges napjában

2022 / 01 / 03 / Bobák Zsófia
Újabb rekord született Kína mesterséges napjában
A fúziós reaktorok kora még nem érkezett el, de az előzetes kísérletek során születnek a rekordok: most a kínai EAST tokamakban sikerült több mint 17 percig fenntartani 70 millió Celsius-fokos hőmérsékletet.

A Kínai Tudományos Akadémia Hefei Fizikai Tudományok Intézetében található EAST (Experimental Advanced Superconducting Tokamak) kísérleti tokamak a valódi fúziós reaktorokhoz vezető utat hivatott kikövezni, az itt zajló kísérletek ugyanis betekintést nyújtanak abba, hogyan lehet megvalósítani a fúzióhoz szükséges folyamatokat és technológiákat.

A tokamakban zajló "jelenlegi műveletek szilárd tudományos és kísérleti alapot adnak a fúziós reaktorok üzemeltetéséhez"

- nyilatkozta Kung Hsziancu, a Kínai Tudományos Akadémia Plazma Fizikai Intézetének kutatója múlt pénteken a South China Morning Post beszámolója szerint, miután sikerült újabb rekordot dönteni a "mesterséges napban" a fenntartott sok millió Celsius-fokos hőmérséklet időtartamát illetően.

Az EAST-ben decemberben indultak meg az újabb kísérletek, amelyek júniusig tartanak majd, a cél pedig, többek között, hogy ezek során minél hosszabb időre generálják azt a hatalmas hőmérsékletet, amely megközelíti a fúziós reaktorok működéséhez szükséges körülményeket és bőven túllépi a Nap hőmérsékletét is. A létesítményben legutóbb májusban döntöttek rekordot, ekkor 120 millió Celsius-fokot tudtak fenntartani 101 másodpercen keresztül, egy alkalommal pedig ennél is magasabb hőmérsékletet, 160 millió Celsius-fokot értek el, igaz, hogy ezt valamivel kevesebb ideig, csak 20 másodpercig tartották fenn.

December 30-án a kutatók túlszárnyalták az eddigi eredményeket, legalábbis az időtartam tekintében és több mint 17 percig (1056 másodpercig) generáltak 70 millió Celsius-fokos hőmérsékletet a tokamakban. Az eredményekről a kínai kormány hivatalos sajtóügynöksége, a Xinhua számolt be, elmondásuk szerint ezzel az EAST kutatói közelebb kerültek annak a kettős célnak az eléréséhez, amely a fúziós reaktorok megbízható működésének alapvető feltétele, vagyis hogy minél magasabb hőmérsékletet, minél tovább sikerüljön előállítani és megtartani a fúzió beindítása érdekében, bár egyik célt sem egyszerű elérni. A legfontosabb feladat, hogy a kettőt lehetőleg egyidejűleg oldják meg, de egyelőre ezt még a kínai létesítményben sem sikerült teljesíteni. A CGTN elmondása szerint külön-külön már nem csak az előbb említett két célt, hanem egy harmadikat, az egymillió amper erősségű áram előállítását is abszolválták, a tokamak végső küldetése ezek együttes megvalósítása lesz.

A fúziós reaktorok régóta tervezett megépítése és hatékony működtetése környezetbarátabb alternatívát jelethetne a Föld egyre növekvő és egyre energiaéhesebb népességének energiával való ellátására, mivel, ahogy azt Erdélyi Róbert professzor is kifejtette korábbi cikkünkben, a fúziós folyamatok közben nem keletkeznek káros anyagok, amelyek a környezetet szennyezik, ellentétben a fosszilis üzemanyagokat felhasználó energiatermelési módokkal.

(Fotó: Getty Images/Future Publishing)

Nem volt ilyen meleg a Földön, de a Napban sem – rekordot állított fel a kínai tokamak Fontos mérföldkövet ért el a kínai kísérleti tokamak, az EAST.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Megfizethető árú csúcskategóriás telefont mutatott be a Xiaomi
Megfizethető árú csúcskategóriás telefont mutatott be a Xiaomi
A Xiaomi 13T Pro 144Hz-es képfrissítésű OLED kijelzővel, 120 wattos gyorstöltéssel és 350 ezer forint alatti árcédulával igyekszik magához édesgetni azokat, akiknek nem opció, hogy félmillió forintot fizessenek ki egy olyan telefonért, amiben minden megtalálható, amit egy mai csúcskészüléktől elvárhatnánk.
Irán a mesterséges intelligenciát használná az iszlám vallásjogi döntésekhez
Irán a mesterséges intelligenciát használná az iszlám vallásjogi döntésekhez
Eddig átlagosan 50 nap volt egy fatva megalkotása, olykor több év, de az MI segítségével akár már öt óra alatt elkészülhet egy törvény.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.