Nem volt ilyen meleg a Földön, de a Napban sem – rekordot állított fel a kínai tokamak

2021 / 05 / 30 / Felkai Ádám
Nem volt ilyen meleg a Földön, de a Napban sem – rekordot állított fel a kínai tokamak
A tokamak egy úgynevezett mesterséges nap, mivel azok a fúziós reakciók jelentik a működésének az alapját, mint a Napnak.

A fúziós energia működési elve pedig a következő: egy reakcióban két könnyebb atom egyesül egy nehezebb atommá. A Napban például óriási hőfok és nyomás alatt hidrogén atomok egyesülnek hélium atomokká, miközben nagy adag hő és radioaktív anyag távozik belőlük. Ám a jelentős különbség a jelenlegi, maghasadáson alapuló atomerőművekhez képest éppen az, hogy ez a radioaktív anyag sokkal gyorsabban lebomlik olyan szintre, ahol már kimutatni sem lehet. Általánosságban tehát, egy, a Napot „szimuláló” berendezésben a reakció során jelentős hőenergia szabadul fel, amit áramtermelésre lehet majd használni a fúziós reaktorokban, méghozzá jóval „tisztább” módon, mint a jelenlegi atomerőművek esetén.

Tévedés ne essék, ez egyelőre még erősen kísérleti technológia, amit jelenleg nemzetközi összefogás keretében próbálnak kifejleszteni (International Thermonuclear Experimental Reactor/ITER). A kínai HL-2M tokamak, vagyis az „Experimental Advanced Superconducting Tokamak” (EAST) is része ennek a projektnek, amelyben részt vesz még az Európai Unió, India, Japán, Dél-Korea, Oroszország, valamint az Egyesült Államok. Ez egyébként a második legnagyobb globális, tudományos együttműködés a Nemzetközi Űrállomás után. Az ITER-ben Magyarországnak is jut szerep, mivel hazánkban fejlesztenek egy fontos biztonságvédelmi rendszert a reaktorhoz – akit érdekelnek a részletek, a lenti cikkben olvashat ezekről:

Magyarországon tesztelik a világ első fúziós reaktorának az egyik legfontosabb biztonsági technológiáját A hazai Energiatudományi Kutatóközpontban tesztelik a berendezést, melynek feladata, hogy adott esetben gyorsan leállítsa a fúziós reakciót.

Az EAST lényegében egy működési terv a nagyobb fúziós reaktorhoz, és a segítségével laborkörülmények közt tanulmányozható egy tokamak viselkedése. Az egyik legnagyobb kihívás ugyanis, hogy a felépítése miatt a tokamak hajlamos a legforróbb, legnagyobb energiájú részecskéket kivetni a magjából, és ezáltal destabilizálódni, és ilyenkor kívülről kell ismét felfűteni a működési hőmérsékletre. Az EAST viszont elvileg saját magától tartja fent a hőmérsékletet, és a kutatók rövidebb ideig meg is tudták őrizni a plazma állapotot az elmúlt tizenhárom évben. A jelenlegi cél pedig a mind stabilabb, állandóbb plazma reakció elérése/fenntartása.

Ezen az úton pedig fontos mérföldkő, hogy az EAST 120 millió Celsius-fokot volt képes fenntartani 100 másodpercen keresztül, és 160 millió Celsius-fokot 20 másodpercen keresztül, ami új világrekordot jelent – számol be róla a Global Times. Összehasonlításképp: a Napunk belseje a számítások szerint „csak” 15 millió Celsius-fokos. Az előző rekord szintén jelentős lépés volt a végleges reaktor kifejlesztése irányában – akkor 100 millió Celsius-fokot tartottak fenn 100 másodpercig. Ez utóbbi eredményt 2020 végén érték el Dél-Koreában. A végső cél pedig természetesen hogy a hőmérsékletet stabilan fenn tudják tartani hosszabb ideig.

A Global Times-nak a rekord kapcsán nyilatkozó szakértő szerint a fúziós energia a legtisztább és legmegbízhatóbb energia, hozzátette, hogy amint a technológia kereskedelmi forgalomba kerül, hatalmas gazdasági előnyökkel jár majd. Minderre azonban sajnos nem ma, de nem is holnap fog sor kerülni, a szakember szerint még legalább 30 évre van szükség ahhoz, hogy a kísérlet gyakorlati eredményt hozzon, szerinte ugyanakkor ez a jövőnek egy olyan technológiája, amely kritikusan fontos Kína zöld fejlesztési terveihez.

(Kép: Kínai Tudományos Akadémia)

További cikkek a témában:

Kínában bekapcsolták a "mesterséges napot" A fúziós reaktorok az energiaipar szent gráljának számítanak, amelyek belsejében tízszer magasabb hőmérséklet uralkodik, mint a Nap magjában. Kína most komoly lépést tett afelé, hogy a technológia egyszer valósággá váljon.

Egy gyűrű mind felett, ha komolyan zéró karbon emissziót akarunk 2050-re Jószerével az egész világ arra esküdözik, hogy 2050-re elérik a nettó nulla széndioxid kibocsátást, az éghajlatváltozás visszaszorítása érdekében, de vajon valóban eljuthatnak idáig a meglévő technológiákkal? A Forbes összeállítása egyetlen meghatározó választ talált a kérdésre.

Mini-csillag születik a Földön: négy év múlva üzembe helyezik az első gazdaságosan működő fúziós reaktort Miközben a világ szeme az ITER-en van, csendben épülnek a sokkal kisebb tokamakok is, a SPARC lehet az első, amely tényleg képes több energiát termelni, mint amennyit igényel a működése.


Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Egy kutatóhajó a világ legnagyobb jéghegyének útjába került, így sikerült videóra venni
Egy kutatóhajó a világ legnagyobb jéghegyének útjába került, így sikerült videóra venni
Az A23a közvetlen közelében haladt el az RSS Sir David Attenborough, a találkozást a kutatók meg is örökítették.
Az emberiség szén-dioxid-kibocsátását méri majd az űrből az ESA új műholdja
Az emberiség szén-dioxid-kibocsátását méri majd az űrből az ESA új műholdja
Az Európai Űrügynökség (ESA) CO2M nevű küldetése a világon elsőként fogja mérni, hogy mennyi szén-dioxid kerül a légkörbe kifejezetten az emberi tevékenység következtében.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.