Minden várakozáson felül teljesít a tenger hullámzásából áramot fejlesztő generátor

2022 / 08 / 05 / Palotai Nándor
Minden várakozáson felül teljesít a tenger hullámzásából áramot fejlesztő generátor
Az újfajta vízerőmű ráadásul hajóval bárhova elvontatható, és rövid időn belül rákapcsolható a helyi hálózatra.

Már a gyakorlatban is bizonyította életképességét a Wave Swell Energy vállalat fejlesztése, a UniWave 200 névre keresztelt kísérleti vízerőmű, mely a tenger hullámzásának erejét használja fel – olvasható a New Atlas oldalán. A vállalat tavaly ugyanis már teleptett 200kW-os tesztplatformot Ausztráliától délre, Tasmania szigete mellett a Bass-szoros híresen zord vizein. A kísérleti vízerőmű az eddigiek során várakozásokon felül teljesített, és a tervek szerint legalább 2022 végéig a helyén marad. Az ABC News cikke alapján a a tesztpéldányt Launcestonban építették, és mintegy 12 millió dollárba került.

A különleges generátort úgy tervezték, hogy a hullámzás által egy speciális betonkamrába jutott víz először átnyomja a levegőt egy kivezetőszelepen, majd ezt követően a visszahúzódó víz erőteljes vákuumot hoz létre, amely a vízerőmű felső részén elhelyezett turbinán keresztül szív be levegőt, ezáltal áramot termelve, melyet aztán a helyi hálózatba lehet táplálni.

A berendezés különlegessége, hogy bár hasonló elven működő generátorokat már gyártottak, azok általában mindkét fázis során egy ugyanazon turbinán keresztül mozgatják a levegőt, melynek ezáltal kétirányúnak kell lennie, a Wave Swell Energy generátora azonban a kialakításának köszönhetően egy külön szelepen nyomja ki a levegőt, így egy sokkal egyszerűbb felépítésű és ezáltal olcsóbb, valamint kevesebb karbantartást igényló berendezést eredményezett az eddigi megoldásokhoz képest.

A tervezőinek elmondása alapján a generátor a víz energiájának 45-50%-át hasznosítja, ezzel pedig állításuk szerint sokkal hatékonyabb a hasonló elven működő eszközöknél, sőt, a berendezés méltó kiegészítője lehet egy megújuló erőforrásokon alapuló energiamixnek a szél-, és naperőművek mellett. A UniWave vízerőműveit úgy tervezték, hogy igény esetén vontathatóak legyenek, lehetővé téve ezzel a gyors telepítést, továbbá a kialakításuk miatt kiválóan lehet integrálni őket kikötőket, partszakaszokat, öblöket védő hullámtörő gátak szerkezetébe is.

(Fotó: Wave Swell Energy)

A napelem, amely éjjel is generál áramot Nappal beérkezik a fény, és a napelem ezáltal áramot generál. Meglepő, de éjszaka mindennek a fordítja megy végbe: a panelből távozik foton, amit – megfelelő körülmények között – szintén fel lehet használni elektromos áram előállítására.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A “pucér kamerában” mindenki meztelennek fog látszani – ha akarja valaki, ha nem
A “pucér kamerában” mindenki meztelennek fog látszani – ha akarja valaki, ha nem
A kamera jó gyorsan – körülbelül 10 másodperc alatt “levetkőztet” bárkit. Természetesen mesterséges intelligencia hajtja.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.