Apróhirdetésben árulják a NASA világűrt is megjárt teleszkópját

2021 / 12 / 25 / Palotai Nándor
Apróhirdetésben árulják a NASA világűrt is megjárt teleszkópját
Az űrtávcsőért 10 millió dollárt kér a gyűjtő, de ezt legalább fizethetjük részletekben is.

1990. december 12-én négy űrtávcsővel a fedélzetén startolt el Cape Canaveralből a Columbia űrsikló. A fedélzetén lévő űrteleszkópok közül három ultraibolya-, egy pedig röntgentartományban vizsgálta a világűrt. Míg nyugdíjazásukkor az első három a Washingtonban található Nemzeti Légi- és Űrmúzeumban került kiállításra, a negyedikre egy amerikai repülőipari kivitelező cég vezérigazgatója, John Urciolo csapott le 2003-ban egy aukción, a NASA Goddard Űrközpontjában.

Az elmúlt 18 évben az űrteleszkópot egy szállító konténerben tárolták, egy kifejezetten erre a célra épített keretre erősítve. A tulajdonos most azonban úgy döntött, hogy megválik a világűrt is megjárt, Broad Band X-Ray Telescope, azaz rövidebben BBRXT-nek hívott űrteleszkóptól. A technikai műkincset végül az egyik legnagyobb használt cikkekkel kereskedő weboldalra, a Craigslistre tette fel, és csekély 10 millió dollárt kér érte. Urciolo tudomása szerint az űrtávcső jelenleg a legnagyobb magántulajdonban lévő, világűrt is megjárt relikvia, a megépítése pedig annak idején 40 millió dollárjába került a NASA-nak.

Egyébként nem a BBRXT űrteleszkóp az első olyan űreszköz, ami ekkora nagyságrendű összegért, és egy online piactéren cserél gazdát: egy táska, amit Neil Armstrong kőzetminták gyűjtésére használt a Holdon, csaknem 2 millió dollárért kelt el 2017-ben. A hirdetés alapján a tulajdonos részletfizetést is elfogad, illetve cserére is nyitott.

(Fotó: NASA)


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Ekkora a különbség a Hubble és a James Webb Űrteleszkóp felvételei között
Ekkora a különbség a Hubble és a James Webb Űrteleszkóp felvételei között
A két űrtávcső ugyanazt a kozmikus méhkast örökítette meg, miközben pulzárokra vadásztak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.