Apróhirdetésben árulják a NASA világűrt is megjárt teleszkópját

2021 / 12 / 25 / Palotai Nándor
Apróhirdetésben árulják a NASA világűrt is megjárt teleszkópját
Az űrtávcsőért 10 millió dollárt kér a gyűjtő, de ezt legalább fizethetjük részletekben is.

1990. december 12-én négy űrtávcsővel a fedélzetén startolt el Cape Canaveralből a Columbia űrsikló. A fedélzetén lévő űrteleszkópok közül három ultraibolya-, egy pedig röntgentartományban vizsgálta a világűrt. Míg nyugdíjazásukkor az első három a Washingtonban található Nemzeti Légi- és Űrmúzeumban került kiállításra, a negyedikre egy amerikai repülőipari kivitelező cég vezérigazgatója, John Urciolo csapott le 2003-ban egy aukción, a NASA Goddard Űrközpontjában.

Az elmúlt 18 évben az űrteleszkópot egy szállító konténerben tárolták, egy kifejezetten erre a célra épített keretre erősítve. A tulajdonos most azonban úgy döntött, hogy megválik a világűrt is megjárt, Broad Band X-Ray Telescope, azaz rövidebben BBRXT-nek hívott űrteleszkóptól. A technikai műkincset végül az egyik legnagyobb használt cikkekkel kereskedő weboldalra, a Craigslistre tette fel, és csekély 10 millió dollárt kér érte. Urciolo tudomása szerint az űrtávcső jelenleg a legnagyobb magántulajdonban lévő, világűrt is megjárt relikvia, a megépítése pedig annak idején 40 millió dollárjába került a NASA-nak.

Egyébként nem a BBRXT űrteleszkóp az első olyan űreszköz, ami ekkora nagyságrendű összegért, és egy online piactéren cserél gazdát: egy táska, amit Neil Armstrong kőzetminták gyűjtésére használt a Holdon, csaknem 2 millió dollárért kelt el 2017-ben. A hirdetés alapján a tulajdonos részletfizetést is elfogad, illetve cserére is nyitott.

(Fotó: NASA)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Észak-Korea azt állítja, hogy sikeresen pályára állította az ország első kémműholdját
Észak-Korea azt állítja, hogy sikeresen pályára állította az ország első kémműholdját
Az észak-koreai KCNA állami hírügynökség közölte, hogy a múlt kedden indított Malligyong-1 műhold még aznap sikeresen alacsony Föld körüli pályára állt.
A Mars felszíne alatt szokatlan formációkat fedezett fel a kínai marsjáró
A Mars felszíne alatt szokatlan formációkat fedezett fel a kínai marsjáró
A Csuzsung rover adatai alapján a felszín alatt 35 méterrel egészen apró és több méteres kiterjedésű sajátos formációkat detektáltak kínai kutatók. A marsjáró egy évig működött a vörös bolygón, majd beszüntette tevékenységét és másfél éve nem mozdul. Valószínűleg a mindent belepő por akadályozza az ébredésben.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.