Hamarosan érkezik a mérleg, ami még a talp idegeinek aktivitását is méri

2022 / 01 / 04 / Bobák Zsófia
Hamarosan érkezik a mérleg, ami még a talp idegeinek aktivitását is méri
A CES-en mutatták be azt az okosmérleget, ami nem csak a súlyt monitorozza, hanem igyekszik az eddigieknél sokkal holisztikusabb képet mutatni az ember egészségi állapotáról.

A Withings a Las Vegasban megrendezett CES-en mutatta be a nagyközönség számára a legújabb okosmérlegét, a Body Scant, ami megpróbál szakítani azzal az időnként káros étkezési zavarokhoz vagy egyéb pszichológiai problémákhoz vezető hagyománnyal, amit a pontatlan eredményeket adó mérlegekkel való folyamatos súly-és testzsírmérés jelenthet, ami miatt a test állapotáról téves kép alakulhat ki. A cég főorvosának, Shikha Anandnak elmondása szerint az eszközt úgy tervezték meg, hogy a használata közben mindig az egészségi állapot minél pontosabb és átfogóbb bemutatása legyen a fókuszban és ne csak a súllyal kapcsolatos adatok.

Ennek érdekében a mérleg a megszokott funkciók mellett egyedi mérőeszközökkel is rendelkezik, képes például a talp idegeinek aktivitását érzékelni, hogy számot adjon az ezen a területen jelentkező rendellenességekről. A speciális funkcióhoz a francia Impeto Medical fejlesztése nyújtott segítséget: az érzékelők a talp verejtékmirigyeinek működését ellenőrzik és a kapott értékekből számítják ki, hogy megfelelő-e az idegek egészsége.

Az okosmérleget emellett egy, az eszközhöz csatlakozó fogantyúval is ellátták, amely a benne található négy ITO (indium ón-oxid) elektróda és a multifrekvenciás bioelektromos impedancia analízis (BIA) révén alkalmas a teljes test zsír-, izom-, és vízháztartásának felmérésére. Ehhez hasonló eszközök már elérhetőek más gyártók kínálatában is, így a Withings készüléke ebben a tekintetben nem számít újdonságnak, a különlegességét leginkább az egyszerű és elegáns formatervezés adja, mivel a vékony fogantyút használat után az erre a célra kialakított tartóban lehet elhelyezni teljesen feltűnésmentesen. A megoldás lehetővé teszi, hogy a felhasználó sokkal részletesebb információkhoz jusson a különböző testrészeinek zsírmennyiségéről, az izomzat fejlettségéről és hidratáltságról, külön-külön a jobb és bal lábban, mindkét karban és a törzsben is.

A mérleg a csontok és izmok tömegén kívül méri a szervek között megbúvó, úgynevezett zsigeri zsír mennyiségét is, ami szintén fontos lehet azok számára, akik ügyelnek az egészségükre vagy akik esetleg többletsúllyal küszködnek, mivel ez a típusú zsír nagyobb veszélyt rejt és könnyebben okoz gyulladást a szervezetben, mint a látványosabb, de kevésbé káros bőr alatti zsírréteg. Az eszköz minden használat alkalmával monitorozza az EKG-t is és az adatokat az applikációban tárolja, vagyis később össze lehet hasonlítani a különböző időpontokban mért eredményeket, ez alapján pedig felmérni egy-egy diéta vagy sporttevékenység hatását, valamint az orvossal is meg lehet osztani a kapott adatokat.

Az még nem egyértelmű, hogy a mérleg mérései mennyire lesznek pontosak és megbízhatóak, mivel a készülék egyelőre az Egyesült Államok Élelmiszer és Gyógyszerfelügyeleti Hivatalának engedélyére vár, ami szükséges ahhoz, hogy kereskedelmi forgalomba hozzák a terméket. A cég reményei szerint erre már akár az idei év második felében sor kerülhet, ekkortól nagyjából 299 dollárért (96 000 forint) tervezik árusítani az okoseszközt.

Ahogy arról korábban is írtunk, az okosmérlegek, minden extra funkciójuk ellenére, nem mindig mutatnak teljesen precíz eredményeket, sőt, tanulmányok szerint a bioelektromos impedancia analízis módszere ritkán vagy soha nem ad olyan pontos képet a valós testkompozícióról, mint ami a gyártók ígérete alapján elvárható lenne. Azonban, ahogy arra a Withings orvosa is célzott, mikor a mérlegnek az általános egészségi helyzetet előtérbe helyező jellegét emelte ki, az eszköz a lehető legtöbb adat begyűjtése által mégis nyújt egyfajta átfogó képet a test állapotáról, és újabb lépést jelent az okosmérlegek fejlődésének útján.

(The Verge Fotó: Withings)

Érdemes-e okosmérleget venni? Ma már minden nagyobb elektronikai áruház polcai roskadoznak a különböző okosmérlegektől, amelyek a testtömegünk mérése mellett olyan extrákat is felvonultatnak, mint a testzsírszázalék vagy a vázizomzat mérése, esetleg a nyugalmi anyagcserénk megállapítása. Vásárlás előtt viszont érdemes utána nézni, hogyan működnek ezek a mérlegek, és mennyire vehetjük komolyan a kapott eredményeket.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Hárommillióan nézték meg a következő James Bond trailerét, ami nem is létezik
A KH Studio sokak vágyát testesítette meg a Henry Cavill főszereplésével készült kamutrailerrel, amit teljes egészében mesterséges intelligenciával hoztak létre.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.