Érdemes-e okosmérleget venni?

2021 / 06 / 20 / Bobák Áron
Érdemes-e okosmérleget venni?
Ma már minden nagyobb elektronikai áruház polcai roskadoznak a különböző okosmérlegektől, amelyek a testtömegünk mérése mellett olyan extrákat is felvonultatnak, mint a testzsírszázalék vagy a vázizomzat mérése, esetleg a nyugalmi anyagcserénk megállapítása. Vásárlás előtt viszont érdemes utána nézni, hogyan működnek ezek a mérlegek, és mennyire vehetjük komolyan a kapott eredményeket.

Az okosotthon eszközök közül talán az okosmérleg az a termékkategória, amire a legtöbb gyártó ráugrott az elmúlt időszakban, a rendkívül széles választékban ugyanúgy megtalálhatjuk a professzionális fitneszeszköz-gyártókat (pl. Fitbit, Withings) mint a nagyobb technológiai vállalatokat (Huawei, Xiaomi), meg persze rengeteg olyan gyártót is, aminek a neve talán kevésbé cseng ismerősen. Omron, Sencor, Beurer... a sort szinte a végtelenségig lehetne folytatni. A hatalmas kínálat rendkívül változatos árazással is párosul, egy átlagos magyar elektronikai áruházban ma már kaphatunk okosmérleget ötezer, de akár ötvenezer forintért is.

Mitől okos az okosmérleg?

Ezek a mérlegek a hagyományos személymérlegekkel ellentétben már el vannak látva valamilyen adatkapcsolattal is. A fapadosak Bluetooth-szal kapcsolódnak a telefonunkhoz, de az újabb eszközök közül egyre több wifi-kapcsolatra is képes, így a mérleg által mért adatokat azonnal le is szinkronizálják a kapcsolódó alkalmazással (ami természetesen gyártónként eltérő). Ez nagyon kényelmessé teheti a testsúlyunk nyomon követését, hiszen nem kell minden reggel feljegyeznünk valahova, hogy hány kilót mértünk, minden információ automatikusan ott lesz a telefonunkon. Ha egyébként is használunk valamilyen fitneszeszközt, például egy Huawei vagy egy Fitbit fitneszkarkötőt, akkor ezeket az adatokat ugyanabban az alkalmazásban fogjuk megtalálni, mint az edzéseinkről vagy a sporttevékenységünkről gyűjtött információkat, így arra is lehetőségünk nyílik, hogy átlátható módon elemezzük ki, hogy az edzésmunkánk mennyire hatékony.


A jelenlegi egyik legfejlettebb okosmérleg, a Withings Body Cardio a földrajzi elhelyezkedésből fakadó gravitációs eltéréseket is figyelembe veszi

Számos mérleg emellett is rendelkezik különböző kényelmi funkciókkal, például automatikusan meg tudják különböztetni egymástól a családtagokat, néhánynak pedig vendég módja is van. A drágább mérlegek emellett különböző extra funkciókat is kínálnak, az ötvenezer forint felett kezdődő Withings Body Cardio például a pulzushullám terjedési sebességét is képes mérni, ami a szívkoszorú és a stroke megbetegedések egyik előrejelzője - igaz, a Cnet beszámolója szerint a mérleg nem mindig megbízhatóan méri ezt az adatot.

A telefonunkhoz való kapcsolódás mellett a másik ok, ami miatt ezeket a mérlegeket okosnak nevezhetjük, hogy a testsúlyunkon kívül számos más értéket is mérnek, több gyártó így kifejezetten a "testkompozíció mérésével" hirdeti ezeket a termékeket.

Hogy ebbe mi tartozik bele, az termékenként eltérő, de a legtöbb mérleg képes mérni a testzsír százalékot, a testtömegindexet (BMI), a vázizomzat mennyiségét, a zsírmentes testtömeget is. Emellett több mérlegnél kapunk egy értéket a nyugalmi anyagcserére (vagyis hogy nyugalmi állapotban egy nap alatt mennyi kalóriát használ fel a szervezetünk), a testvíz százalékos értékére, de akár a zsigeri szír mennyiségére vagy a csontok ásványi anyag tartalmára is.

A legtöbb ember számára ezek közül a legvonzóbb nyilvánvalóan a testzsírszázalék kiszámítása lehet, hiszen ennek a változása árulkodik a legegyértelműbben arról, hogy mennyire hatásos a diétás étrendünk vagy a sportolási szokásaink. Különösen fontos ez olyan embereknél, akik fogyás mellett szeretnék megőrizni az izomtömegüket, hiszen önmagában az, hogy fogytunk néhány kilót, nem feltétlenül jelenti azt, hogy azok a kilók a zsírraktárainkból tűntek el.


Egy sokkal pénztárcabarátabb megoldás, a Huawei Smart Scale 3, amit alig két hónapja mutattak be

Hogyan működik a testkompozíció mérése?

A mai okosmérlegek kivétel nélkül az úgynevezett bioelektronikai impedencia analízis (BIA) segítségével mérik fel az ember testét. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy a mérleg elektródák segítségével egy egészségre nem ártalmas, nagyon alacsony feszültségű elektromos áramot vezet a testünkbe az egyik lábunkon keresztül, ami aztán a másik lábunkban érkezik vissza a mérlegbe, a készülék pedig ennek a sebességéből számítja ki a testünkben található zsír, izom, csont mennyiségét és összetételét. A módszer háttere, hogy a zsírszövet nem raktároz el vizet, míg az izmok igen, vagyis minél több a zsír, annál nagyobb lesz az ellenállás. Az okosmérlegek alapvetően a test zsírmentes tömegét számítják ki (ebbe tartoznak a csontok és az izmok), majd a korunk, a magasságunk és egyéb tényezők alapján becsülik meg ennek alapján a testzsír-százalékunkat.

Mennyire vehetők komolyan a kapott értékek?

Az okosmérlegekről szóló több cikk is megjegyzi, hogy a mérlegek pontosságát több tényező is befolyásolhatja, például ha dehidratáltak vagyunk, akkor a BIA eljárással működő mérlegek hajlamosak alulbecsülni a zsír nélküli testtömegünket, míg a mérlegelés előtti edzés ezzel éppen ellentétes hatást vált ki. Számos gyártó emellett a termék oldalán is jelzi, hogy a mérleg bizonyos emberek esetében nem ad pontos értékeket, az állapotos nők vagy az atléták testfelépítése például negatívan befolyásolja a mérési eredmények pontosságát.

Az elmúlt években készült kutatási eredmények azonban arról tanúskodnak, hogy a BIA-elven működő mérlegek nem csak bizonyos esetekben nem mérnek pontosan, hanem gyakorlatilag soha.

A Consumer Reports fogyasztóvédelmi portál 2016-ban hat okosmérleget tesztelt le, és megállapították, hogy azok legalább 21 százalékot tévedtek a testzsírszázalék megállapításakor. Hasonló eredményre jutott egy idén publikált kutatás is, amelyben három kereskedelmi forgalomban kapható mérleget (Tefal Body Partner, ​Terraillon DietPack, Withings Body Cardio) vizsgáltak, és arra jutottak, hogy a készülékek 2,2-4,4 kilogrammot tévedtek a testzsír, és ugyanennyit az izomtömeg mennyiségének megállapításakor az orvosi körökben legmegbízhatóbbnak tartott DEXA vizsgálathoz képest. "Az intelligens mérlegek nem pontosak a testösszetétel megállapításában" - szól a Journal of Medical Research című akadémiai folyóiratban publikált tanulmány velős konklúziója. Egy másik, a PubMeden elérhető tanulmány kifejezetten a fentebb már említett Withings Body Cardio képességeit vizsgálta, és szintén arra jutott, hogy a testzsírszázalék és a zsírmentes testtömeg megállapításában a mérleg csak közelítő értékeket ad.


Néhány okosmérleg, például az Omron BF511 kihúzható fogantyúval is rendelkezik, így nyolc elektródán keresztül méri a testkompozíciót

Bár az eltérés nem minden mérleg esetében ennyire drámai, de számos teszt és rengeteg, az interneten fellelhető fogyasztói értékelés alapján úgy tűnik, hogy ez a fajta pontatlanság az összes, forgalomban lévő okosmérlegre jellemző. A legtöbb mérleg esetében ez már pusztán annak betudható, hogy mivel az eszköz az egyik lábunkból a másikba küldi az elektromos áramot, így igazából csak az alsótest összetételét tudja felmérni, de a visszajelzések alapján a bizonytalansági faktor azoknál a mérlegeknél sem feltétlenül alacsonyabb, amelyek nyolc elektródával vannak ellátva, és egy kihúzható fogantyú segítségével a kezekbe is képesek elektromos áramot vezetni.

Az okosmérlegek ezzel együtt is jó szolgálatot tehetnek ha szeretnénk leadni néhány kilót, hiszen ahhoz, hogy a testzsírszázalékunk alakulását nyomon kövessük, nem feltétlenül kell pontos értékeket adniuk, éppen elég, ha következetesen mutatják az értékek változását - vagyis ha a testzsírszázalék csökkenését vagy növekedését a saját számítási módszerük szerint konzekvensen mérik. A vásárlóknak viszont mindenképpen tudniuk kell, hogy az ilyen mérlegeknél 8-10%-os, vagy akár ennél is komolyabb eltérések is előfordulhatnak, ami az Amerikai Testedzés Tanács (American Council of Exercise) által meghatározott értékek szerint akár a teljesen fitt és az elhízott testalkat közötti különbséget is jelentheti.

Hogyan mérjünk testzsírszázalékot?

A testkompozíciónk mérésére és a testzsírszázalék kiszámítására számtalan különböző módszer létezik, amelyek közül a legmegbízhatóbb a fentebb már említett kettős energiájú röntgen-abszorpciometria, avagy DEXA. A Magyarországon is több helyen elérhető vizsgálat ára általában 12-18 ezer forint között ingadozik, de ha olcsóbb megoldásra vágyunk, akkor elég megbízható értékeket kaphatunk a lényegesen több helyen és olcsóbban elérhető InBody gépeivel is. Bár az amerikai gyártó eszközei a mérlegekhez hasonlóan szintén a bioelektronikai impedenciát mérik, azonban jóval pontosabbak, a mérési eredményeik megbízhatóságát több független vizsgálat is alátámasztja.

Ha megelégednénk egy közelítő értékkel, ezt akár otthon, egy internetes kalkulátor segítségével is elvégezhetjük. A hagyományos BMI (testtömegindex)-kalkulátorokat érdemes fenntartásokkal kezelni, hiszen ez a számítási módszer mára meglehetősen elavult, és nem képes figyelembe venni, ha valaki mondjuk rendszeresen edz. Sokkal pontosabb eredményekre számíthatunk az amerikai tengerészgyalogság által használt számítási módszertől, amihez a testmagasságunk, súlyunk, korunk és nemünk mellett csupán a nyak- és derékbőségünket kell megadnunk. A Jackson-Pollock formulára épülő kalkulátorral ennél is megbízhatóbb értékeket kaphatunk, ehhez azonban már szükségünk lesz egy zsírmérő fogóra (avagy kaliperre) is. Az itt elérhető kalkulátor a kérdőjel ikonokra kattintva azt is megmutatja, hol kell pontosan összecsippentenünk a bőrt, hogy megmérjük annak vastagságát.

(A cikk elkészítéséhez felhasznált cikkek: Verywell Fit, Medical News Today, Fotó: Withings, Huawei, Omron)

További cikkek a témában:

A legjobb robotporszívók százezer forint alatt A robotporszívó az egyik legelső, szélesebb körben is elterjedt okosotthon-eszköz, amik mostanra nagyjából kinőtték a gyermekbetegségeiket, így százezer forint alatt is hozzájuthatunk olyan készülékhez, ami nem fog bosszúságot okozni. Ezzel együtt viszont a kínálat is óriási, ezért most megpróbálunk segíteni a választásban.

A tudomány szerint ha így edzel, nagyobb eséllyel tartasz ki a mozgással kapcsolatos terveid mellett Új év, új fogadalmak. Az edzőtermek ugyan bezártak, de azért több módon is sportolhatunk már most is. Nem mindegy viszont, hogy miként lőjük be az elérendő céljainkat – ebben segít egy új tanulmány.

Három dimenzióban digitalizálja be a tulajdonosát az Amazon első fitneszkarkötője Emellett a gyártó ígérete szerint a Halo Band az érzéseinket is képes lesz felismerni. Kijelzője viszont nincsen.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Hátborzongató “cseppkövek” a fukusimai reaktorban készült első képeken
Hátborzongató “cseppkövek” a fukusimai reaktorban készült első képeken
Most először készültek képek az 1-es blokkban, a katasztrófa elsődleges helyszínén.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.