Óriási humanoid készül az űrbe, hogy segítsen az embereknek

2023 / 07 / 08 / Bobák Zsófia
Óriási humanoid készül az űrbe, hogy segítsen az embereknek
Az R5, avagy Valkyrie többek között felügyeli a Holdon az emberek túléléséhez szükséges infrastruktúrát.

A NASA a 2013-ban megtartott DARPA Robotics Challenge versenyére építette meg első, két lábon járó humanoid robotját, amelyet a skandináv mitológia istenségeiről neveztek el. Az R5-öt, más néven Valkyrie-t a Johnson Space Center mérnökei alkották meg 15 hónap alatt és a felépítése alapjául az előző, kezdetlegesebb prototípusok, például a Robonaut 2 szolgáltak.

A közvetlen cél a versenyen való indulás volt, de a hosszabb távú tervek közé a gép űrbeli küldetések alatti alkalmazása és az űrhajósok biztonságának garantálása tartozott.

Az elképzelések szerint a robotot olyan helyeken fogják majd munkára, amelyek az emberek számára túlságosan nagy kockázatot tartogatnak vagy túl nehéz, időrabló és piszkos munkát jelentenek. Ilyen lehet a Holdon és más égitesten kiépített infrastruktúra ellenőrzése, karbantartása és javítása, ami egyelőre még a távoli jövő problémájának tűnik ugyan, de az emberes Artemis-küldetések közeledtével egyre valóságosabb és közelibb lesz.

A Valkyrie fejlesztése éppen ezért hosszú idő után új fázisba lépett és a robotot tanulni küldik egy ausztrál olajipari céghez. A perth-i Woodside Energy vállalatnál a távoli irányítású műveleteket fogja gyakorolni és a folyamat során begyűjtött adatok egy szoftver készítésében is segítenek majd, amelyet szintén a helyszínen tesztelnek. A gép első körben tehát földi körülmények között dolgozik majd, de olyan munkakörben, ami az űrbeli küldetések kivitelezéséhez hasonló képességeket igényel: ez utóbbiak szintén a távoli jelenlétet és a veszélyes feladatok ellátásának megoldását követelik majd meg.

A NASA a gépet a Holdon és a Marson olyan helyeken tervezi bevetni, ahol az asztronauták nincsenek állandó jelleggel jelen, de mégis fontos a terület ellenőrzése: az emberi jelenléthez nélkülözhetetlen infrastruktúrák, az építkezésekhez és a telepesek ellátásához szükséges források kitermelésének helyén, ahol ilyen módon a monoton, mindennapos feladatokat robotok végezhetnék, miközben az űrhajósoknak nem kellene kockáztatni a fizikai biztonságukat.

"A Valkyrie és más fejlett, mobil robotok létszükségletű eszközök lehetnek az emberek számára abban, hogy lehetővé tegyék a veszélyes munkák távoli felügyeletét és felszabadítsák őket az unalmas és repetitív feladatok végzése alól, hogy magasabb szintű munkával foglalkozhassanak, beleértve a robotok beüzemelését és fenntartását"

- írja a NASA.

Hogy pontosan mi lesz a feladata a Valkyrie-nek és milyen műveleteket tud majd jobban elvégezni a többi nem kétlábú, vagyis potenciálisan gyorsabb és stabilabb robotnál, az a fejlesztések során körvonalazódik, de az biztos, hogy a gépember látványosan fest majd a holdi és marsi környezetben. A robot méret tekintetében túlszárnyalja a négylábú vagy guruló robotokat, amelyeket szintén a távoli égitesteken zajló küldetésekre szánnak: 136 kilogrammot nyom, körülbelül 1,9 méter magas, 1,8 kWh-ás akkumulátorral van felszerelve és két Intel Core i7 processzor működteti az "agyát". A karjait és lábait moduláris és leszerelhető módon állították össze a könnyebb szállíthatóság miatt és számtalan szenzorral, két IMU-val és a hajlékonyságot lehetővé tévő aktuátorokkal látták el.

Az R5, akárcsak az Apptronik céggel együttműködésben fejlesztett leendő NASA humanoid, az Apollo, nem csak az űrben tesz majd hasznos szolgálatot az embereknek, hanem a Földön is, mivel a tesztek során szerzett tapasztalatokat később a hétköznapi alkalmazási területeken is hasznosítják.

(Fotó: NASA/JSC)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Egy autógyártó robotja önállóan liftezik és arcfelismerő technológiával cserkészi be azokat, akik kávét szeretnének inni
Egy autógyártó robotja önállóan liftezik és arcfelismerő technológiával cserkészi be azokat, akik kávét szeretnének inni
99,9%-os pontossággal azonosítja a robot azokat, akik a kávéjukra várnak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.