Óriási humanoid készül az űrbe, hogy segítsen az embereknek

2023 / 07 / 08 / Bobák Zsófia
Óriási humanoid készül az űrbe, hogy segítsen az embereknek
Az R5, avagy Valkyrie többek között felügyeli a Holdon az emberek túléléséhez szükséges infrastruktúrát.

A NASA a 2013-ban megtartott DARPA Robotics Challenge versenyére építette meg első, két lábon járó humanoid robotját, amelyet a skandináv mitológia istenségeiről neveztek el. Az R5-öt, más néven Valkyrie-t a Johnson Space Center mérnökei alkották meg 15 hónap alatt és a felépítése alapjául az előző, kezdetlegesebb prototípusok, például a Robonaut 2 szolgáltak.

A közvetlen cél a versenyen való indulás volt, de a hosszabb távú tervek közé a gép űrbeli küldetések alatti alkalmazása és az űrhajósok biztonságának garantálása tartozott.

Az elképzelések szerint a robotot olyan helyeken fogják majd munkára, amelyek az emberek számára túlságosan nagy kockázatot tartogatnak vagy túl nehéz, időrabló és piszkos munkát jelentenek. Ilyen lehet a Holdon és más égitesten kiépített infrastruktúra ellenőrzése, karbantartása és javítása, ami egyelőre még a távoli jövő problémájának tűnik ugyan, de az emberes Artemis-küldetések közeledtével egyre valóságosabb és közelibb lesz.

A Valkyrie fejlesztése éppen ezért hosszú idő után új fázisba lépett és a robotot tanulni küldik egy ausztrál olajipari céghez. A perth-i Woodside Energy vállalatnál a távoli irányítású műveleteket fogja gyakorolni és a folyamat során begyűjtött adatok egy szoftver készítésében is segítenek majd, amelyet szintén a helyszínen tesztelnek. A gép első körben tehát földi körülmények között dolgozik majd, de olyan munkakörben, ami az űrbeli küldetések kivitelezéséhez hasonló képességeket igényel: ez utóbbiak szintén a távoli jelenlétet és a veszélyes feladatok ellátásának megoldását követelik majd meg.

A NASA a gépet a Holdon és a Marson olyan helyeken tervezi bevetni, ahol az asztronauták nincsenek állandó jelleggel jelen, de mégis fontos a terület ellenőrzése: az emberi jelenléthez nélkülözhetetlen infrastruktúrák, az építkezésekhez és a telepesek ellátásához szükséges források kitermelésének helyén, ahol ilyen módon a monoton, mindennapos feladatokat robotok végezhetnék, miközben az űrhajósoknak nem kellene kockáztatni a fizikai biztonságukat.

"A Valkyrie és más fejlett, mobil robotok létszükségletű eszközök lehetnek az emberek számára abban, hogy lehetővé tegyék a veszélyes munkák távoli felügyeletét és felszabadítsák őket az unalmas és repetitív feladatok végzése alól, hogy magasabb szintű munkával foglalkozhassanak, beleértve a robotok beüzemelését és fenntartását"

- írja a NASA.

Hogy pontosan mi lesz a feladata a Valkyrie-nek és milyen műveleteket tud majd jobban elvégezni a többi nem kétlábú, vagyis potenciálisan gyorsabb és stabilabb robotnál, az a fejlesztések során körvonalazódik, de az biztos, hogy a gépember látványosan fest majd a holdi és marsi környezetben. A robot méret tekintetében túlszárnyalja a négylábú vagy guruló robotokat, amelyeket szintén a távoli égitesteken zajló küldetésekre szánnak: 136 kilogrammot nyom, körülbelül 1,9 méter magas, 1,8 kWh-ás akkumulátorral van felszerelve és két Intel Core i7 processzor működteti az "agyát". A karjait és lábait moduláris és leszerelhető módon állították össze a könnyebb szállíthatóság miatt és számtalan szenzorral, két IMU-val és a hajlékonyságot lehetővé tévő aktuátorokkal látták el.

Az R5, akárcsak az Apptronik céggel együttműködésben fejlesztett leendő NASA humanoid, az Apollo, nem csak az űrben tesz majd hasznos szolgálatot az embereknek, hanem a Földön is, mivel a tesztek során szerzett tapasztalatokat később a hétköznapi alkalmazási területeken is hasznosítják.

(Fotó: NASA/JSC)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Mobiltelefonnal készített fotók kerültek a Roadster nyomtatott kiadásába
Mobiltelefonnal készített fotók kerültek a Roadster nyomtatott kiadásába
A negyedévente megjelenő utazási és életmódmagazin, a Roadster, a Samsunggal együttműködve izgalmas kalandra vállalkozott. A kiadó Player Media Group csapata meginvitálta a dél-koreai gyártóóriást egy technológiai kihívásra, melyben arra a kérdésre keresték a választ, hogy napjaink mobiltelefonjai vajon professzionális fényképezőgépekként is megállják-e a helyüket.
Kiiktatja a túl hangos zajforrást a csapatban mozgó okoshangszórók raja
Kiiktatja a túl hangos zajforrást a csapatban mozgó okoshangszórók raja
Önállóan mozgó és tájékozódó, alakváltó robotokat készítettek a kutatók a nyilvános helyek zajszűrésére.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.