Idén bemutatják a "robotok iPhone-ját", az első univerzális robotot, ami az űrbe mehet

2023 / 02 / 10 / Bobák Zsófia
Idén bemutatják a
"A robotok lesznek a leghatékonyabb eszközök, amiket az emberiség valaha is létrehozott" - vallja a robotikai cég, ami az első olyan általános célú humanoidot gyártja, ami nem csak megfizethető, hanem a Földön való tréningezés után az űrbe is mehet a NASA segítségével.

Az Apptronik cég tavaly szerződött le a NASA-val egy olyan robot létrehozására, ami emberi formájával meglehetősen eltér azoktól a gépektől, amelyeket általában az űrutazások során alkalmaznak: az Apollo ugyanis egy általános felhasználásra alkalmas robotnak készül és külsőleg emberszerű felépítést adnak neki a mérnökök.

"A körülöttünk felépített környezet az emberi forma alapján lett megtervezve és nem akarjuk megváltoztatni ezt a környezetet a robot képességei miatt, azt szeretnénk, ha a robot beleillene ebbe a világba."

- indokolta a humanoid alakot a cég vezérigazgatója, Jeff Cardenas.

A karokkal, kezekkel, szemekkel és lábakkal rendelkező gép elsődleges előnye, hogy sokféle feladat elvégzésére használható, nem feltétlenül kell előre meghatározni a pontos munkakört, amiben teljesítenie kell. Az univerzális robot másik fontos jellemzője a modularitás és a kompatibilitás különféle gyártók szoftvereivel, ami által a gépet könnyebben lehet frissíteni az elvégzendő munka jellegének megfelelően. Apollo ennek jegyében a "robotok iPhone-jának" készül, egy olyan platformnak, aminél a hardvert sok fejlesztő által biztosított szoftveres programokkal lehet kiegészíteni.

Az az idő, amikor a NASA már ténylegesen az űrben alkalmazza a humanoidot a humán legénység kisegítésére, még messze van, előtte még a földi alkalmazások során tesztelik és tökéletesítik a gépet, aminek első prototípusáról zárt körben rántják le a leplet az idei South by Southwest rendezvényen márciusban. A nagyközönség csak az év második felében láthatja majd a kész gépet, de azokat a robotokat, amelyeknek a működésén alapul majd az Apollo felépítése, már most is megtekinthetjük az Apptronik felvételein.

A Draco nevű szerkezet a robot alsó fele: önmagában egy kétlábú gép, ami képes az önálló járásra, de hasznos munkát nem tud végezni a karok és kezek hiánya miatt.

Astra a felső részt képviseli: a fejjel, karokkal és kezekkel ellátott gép távoli irányítással üzemel és egy embernél lassabban ugyan, de már egészen ügyesen fogja meg és pakolja el a különféle tárgyakat a tesztek során.

QDH áll egyelőre a legközelebb a leendő Apollóhoz - ezt a kezdetleges szerkezetet négy hónap alatt készítette el a cég és a későbbi prototípusba építendő hozzávalók tesztelését végzik rajta.

A többek között belőlük kialakított Apollo egyike lehet a legelső humanoidoknak, amelyeket kereskedelmi forgalmazásra szánnak, az ára pedig, Cardenas CNET-nek adott nyilatkozata szerint 100 000 dollár (36 millió forint) alatti lesz, ami egy kétlábon járó, univerzális robot esetében olcsónak számít.

(Fotó: Apptronik)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Világhírű román sportolóról mintázott humanoidot képeznek ki
Világhírű román sportolóról mintázott humanoidot képeznek ki
A robot első látásra nem sok hasonlóságot mutat Nadia Comănecivel, de okkal kapta róla a nevét.
Tévé után már hűtőt és mosógépet is vehetünk a Hisense-től
Tévé után már hűtőt és mosógépet is vehetünk a Hisense-től
A világ negyedik legnagyobb tévégyártója Magyarországon is elkezdi forgalmazni az intelligens nagy háztartási gépeit, köztük egy olyan hűtőszekrényt is, amelyet 21 colos táblagéppel szereltek fel.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.