Idén bemutatják a "robotok iPhone-ját", az első univerzális robotot, ami az űrbe mehet

2023 / 02 / 10 / Bobák Zsófia
Idén bemutatják a
"A robotok lesznek a leghatékonyabb eszközök, amiket az emberiség valaha is létrehozott" - vallja a robotikai cég, ami az első olyan általános célú humanoidot gyártja, ami nem csak megfizethető, hanem a Földön való tréningezés után az űrbe is mehet a NASA segítségével.

Az Apptronik cég tavaly szerződött le a NASA-val egy olyan robot létrehozására, ami emberi formájával meglehetősen eltér azoktól a gépektől, amelyeket általában az űrutazások során alkalmaznak: az Apollo ugyanis egy általános felhasználásra alkalmas robotnak készül és külsőleg emberszerű felépítést adnak neki a mérnökök.

"A körülöttünk felépített környezet az emberi forma alapján lett megtervezve és nem akarjuk megváltoztatni ezt a környezetet a robot képességei miatt, azt szeretnénk, ha a robot beleillene ebbe a világba."

- indokolta a humanoid alakot a cég vezérigazgatója, Jeff Cardenas.

A karokkal, kezekkel, szemekkel és lábakkal rendelkező gép elsődleges előnye, hogy sokféle feladat elvégzésére használható, nem feltétlenül kell előre meghatározni a pontos munkakört, amiben teljesítenie kell. Az univerzális robot másik fontos jellemzője a modularitás és a kompatibilitás különféle gyártók szoftvereivel, ami által a gépet könnyebben lehet frissíteni az elvégzendő munka jellegének megfelelően. Apollo ennek jegyében a "robotok iPhone-jának" készül, egy olyan platformnak, aminél a hardvert sok fejlesztő által biztosított szoftveres programokkal lehet kiegészíteni.

Az az idő, amikor a NASA már ténylegesen az űrben alkalmazza a humanoidot a humán legénység kisegítésére, még messze van, előtte még a földi alkalmazások során tesztelik és tökéletesítik a gépet, aminek első prototípusáról zárt körben rántják le a leplet az idei South by Southwest rendezvényen márciusban. A nagyközönség csak az év második felében láthatja majd a kész gépet, de azokat a robotokat, amelyeknek a működésén alapul majd az Apollo felépítése, már most is megtekinthetjük az Apptronik felvételein.

A Draco nevű szerkezet a robot alsó fele: önmagában egy kétlábú gép, ami képes az önálló járásra, de hasznos munkát nem tud végezni a karok és kezek hiánya miatt.

Astra a felső részt képviseli: a fejjel, karokkal és kezekkel ellátott gép távoli irányítással üzemel és egy embernél lassabban ugyan, de már egészen ügyesen fogja meg és pakolja el a különféle tárgyakat a tesztek során.

QDH áll egyelőre a legközelebb a leendő Apollóhoz - ezt a kezdetleges szerkezetet négy hónap alatt készítette el a cég és a későbbi prototípusba építendő hozzávalók tesztelését végzik rajta.

A többek között belőlük kialakított Apollo egyike lehet a legelső humanoidoknak, amelyeket kereskedelmi forgalmazásra szánnak, az ára pedig, Cardenas CNET-nek adott nyilatkozata szerint 100 000 dollár (36 millió forint) alatti lesz, ami egy kétlábon járó, univerzális robot esetében olcsónak számít.

(Fotó: Apptronik)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Miért nem találkozunk idegenekkel? – A válasz az AI lehet egy félelmetes elmélet szerint
Miért nem találkozunk idegenekkel? – A válasz az AI lehet egy félelmetes elmélet szerint
Egy új elmélet szerint a Nagy Szűrő egy versenyfutás az mesterséges szuperintelligencia és a bolygóközi utazás és letelepedés között – és ebben a versenyben nem állunk épp túl jól.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.