Robotkesztyű segíthet egy szélütés után a felépülésben és a kézmozgás fejlesztésében 2022 / 05 / 16 / Palotai Nándor

A Lausanne-i Műszaki Egyetemről (EPFL) indult az Emovo Care startup, mely egy speciális, kézfejre húzható exoszkeletont – vagy ha úgy tetszik robotkesztyűt – fejlesztett, mely távvezérléssel képes mozgatni a páciens ujjait. Miután a kesztyűt számtalan, különböző mozgásszervei nehézséggel küzdő emberen kipróbálták, a fejlesztők úgy ítélték meg, hogy a legtöbbet a stroke-ot kapott személyeken segíthet az eszköz. A tesztek során az egyik páciens hét év után tudta újra mozgatni az ujjait. Eleinte ugyan csak a mutatóujját, és csak 2 millimétert, a videóban azonban látszik, hogy a felvétel idejére a férfi már gesztikulálni is újra képes a kezével. (Fotó: EPFL)
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A borsószem méretű, agyba ültethető eszköz elhozhatja a jövőt, amiben az agyi beültetés rutinműtétnek számít
A borsószem méretű, agyba ültethető eszköz elhozhatja a jövőt, amiben az agyi beültetés rutinműtétnek számít
Az implantátummal első körben pszichiátriai és neurológiai rendellenességek kezelésére fogják haszálni. Az eszköz 9 milliméter széles és nem tartalmaz akkumulátort, nem kell mélyre helyezni, így a későbbiekben egészen könnyen lehet majd beültetni a páciensekbe a kutatók tervei szerint.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.