Idén elkezdi tesztelni a NASA a rakéták kilövésére alkalmas óriáscentrifugát

2022 / 04 / 10 / Bobák Zsófia
Idén elkezdi tesztelni a NASA a rakéták kilövésére alkalmas óriáscentrifugát
A SpinLaunch különleges rakétaindító rendszere iránt egyre nagyobb az érdeklődés, már a NASA-val is megkötötték a szerződést. A cég reményei szerint akár kilogrammonként 2000, később néhány száz dollárra tudják csökkenteni a szállítmányok űrbe való feljuttatásának költségeit.

Az alternatív rakétaindítási módszerek iránt már az előző században is nagy igény mutatkozott, azonban az innovatív ötletek legtöbbjét, mint például az űrlift koncepcióját csak elméletekben dolgozták ki részletesebben, a megvalósításukra soha nem került sor. Az ok nem az érdeklődés hiánya, vagy valamilyen egyszerűbb és olcsóbb megoldás megjelenése volt, hanem a berendezésekhez szükséges technológia bonyolultsága, például a megfelelően hosszú szén-nanocsövek létrehozása az űrlift kábeléhez, amelynek extra ellenállónak kell lennie, hogy kibírja a rendkívüli megterhelést.

A rendhagyó ötletek közül egy ért el rövid életű sikert, ez volt a kanadai-amerikai HARP projekt (High Altitude Research Project), ami egy nagyméretű ágyúval juttatta el a Martlet típusú lövedékeket előbb csak a troposzférába, később már jóval magasabbra, a Kármán-vonal környékére. A program célja első körben a magaslégkör tanulmányozása volt főként meteorológiai szempontokból, de a végső cél a rakéták Föld körüli pályára juttatásának költséghatékonyabb módja lett volna, amit lehetséges, hogy sikerül is megvalósítani, ha nem állítják le a projektet finanszírozási gondok miatt a hatvanas évek végén. Így is született azonban a HARP programból egy olyan, mérföldkőnek számító rekord, amelyet azóta sem döntött meg senki: 1966. november 18-án az űrágyú 179 kilométeres magasságba küldött egy Martlet 2 rakétát, ami rekordtartó a valaha legmagasabbra kilőtt lövedékek között.

A SpinLaunch berendezése ugyan nem ágyú segítségével, hanem egy óriási centrifugával, de szintén a HARP-hoz hasonlóan alternatív megoldással igyekszik újat mutatni a rakétaindítások területén és a cég kifejezett célja, akárcsak annak idején a HARP-é és más ötleteké is, hogy egy jóval költségkímélőbb verzióját valósítsa meg a szállítmányok magasba juttatásának. A cég alapítója, Jonathan Yaney nyilatkozta szerint a rakétaindítások és a velük való szállítás drágaságának oka egyszerűen a fizikában keresendő, mégpedig a rakétaegyenletben (más néven Ciolkovszkij-egyenlet), ami egy idealizált rakéta mozgását írja le.

Az egyenlet alapján (is) nyilvánvalóvá válik, hogy az ilyen típusú szállítmányozás igen pazarló az üzemanyag és így a költségek tekintében,

mivel az űreszköz által hordozott tehernek a nagy részét maga az üzemanyag teszi ki.

A SpinLaunch módszerével, a cég ígérete szerint, lehetségessé válik a 2000 dollár /kilogramm, vagy később akár néhány száz dollár /kilogramm szállítási költség elérése, de ehhez előbb még azt is szükséges demonstrálni, hogy a berendezésből kilőtt rakéta valóban képes a Föld körüli pályára állítani a szállítmányát, amit főként kisebb műholdak képviselnek majd. A tesztek a Spaceport Americában megépített 12 méteres prototípusban már tavaly elkezdődtek, de egyelőre csak a szuborbitális pályát célozzák, a Föld körüli pálya elérésének kísérletére valamikor 2025-ben kerül majd sor.

A SpinLaunch rendszerének végső változata körülbelül 8000 km/h sebességre gyorsítja majd fel a kilőni kívánt rakétát, amely a műholdakat szállítja, ehhez a vákuumkamrában forgó kar adja a lendületet. A rakéta így egészen magasra juthat üzemanyag használata nélkül, saját hajtóművére csak egy rövid ideig lesz szüksége, amíg végül 60 kilométeres magasságból a Föld körüli pályáig ér. Ezzel körülbelül 70%-ot tudnak spórolni az üzemanyagon.

"Nem bocsát ki károsanyagokat az atmoszférában és az egyetlen alternatívát jelenti a kémiai és belsőégésű meghajtás mellett."

- jelentette ki Yaney a technológiával kapcsolatban.

A cég április 6-án jelentette be, hogy a módszerük iránt a NASA is érdeklődik és már meg is kötötték velük az első szerződésüket, amelynek értelmében ebben az évben útjára indítják az űrügynökség szállítmányát. A Space Act Agreement a NASA Flight Opportunities Programjának a részét képezi, ennek keretében olyan újszerű technológiákat kutatnak, amivel az űrkutatás és űrkereskedelem területén való előrelépést segíthetik elő a privát szektor bevonásával. A teszt elvégzése után a szállítmányt vissza is hozzák és az eredmények alapján döntenek a program további sorsáról.

Yaney szerint a megbízás nagy előrelépést jelent a cég számára, mivel így a technológiai fejlesztési fázisból hamarosan már a kereskedelmi szolgáltatásra való felkészülés szakaszába léphetnek.

(Fotó: SpaceLaunch)

Már tesztelik a SpinLaunch prototípusát, ami úgy lövi ki az űrrakétákat, mint egy hatalmas parittya A feltalálói szerint a vákuumos hengerben a hangsebesség többszörösére felgyorsított rakéták töredékére csökkenthetik az űrrepülés költségeit.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A kínai humanoid tud egy trükköt, amit még az embereknek is nehéz jól csinálni
A kínai humanoid tud egy trükköt, amit még az embereknek is nehéz jól csinálni
A robotról egyelőre nem lehet sokat tudni, de a felvételek tanúsága szerint a háztartási munkák jól mennek neki és ehhez hasonló, ház körüli teendők elvégzésére szánja a gyártó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.