Már tesztelik a SpinLaunch prototípusát, ami úgy lövi ki az űrrakétákat, mint egy hatalmas parittya

2021 / 11 / 10 / Bobák Áron
Már tesztelik a SpinLaunch prototípusát, ami úgy lövi ki az űrrakétákat, mint egy hatalmas parittya
A feltalálói szerint a vákuumos hengerben a hangsebesség többszörösére felgyorsított rakéták töredékére csökkenthetik az űrrepülés költségeit.

Az elmúlt években számtalan ötlet született arra, hogyan lehetne gazdaságosabbá tenni a rakétakilövéseket, a többször felhasználható gyorsítórakétáktól kezdve az űreszközöket a stratoszféráig szállító hatalmas repülőkön keresztül egészen a futurisztikus űrliftig. A SpinLaunch más megoldást választott, és úgy tűnik, hogy a számításaik be is fognak jönni.

A CNBC cikke szerint a kaliforniai startup október 22-én hajtotta végre az első tesztet a gyorsítóberendezésük prototípusával az új-mexikói Spaceport Americában, ami többek között a Virgin Galactic bázisaként is szolgál. Bár a prototípus harmadakkora, mint amekkora a végleges változat lesz, a tornya, amin keresztül a bent elhelyezett tesztjármű távozik, így is ötven méterrel magasodik az új-mexikói sivatag fölé, vagyis magasabb, mint például a Szabadság-szobor. A koncepció szerint a légmentesen lezárt, hatalmas centrifugában egy kar segítségével a hangsebesség többszörösére gyorsítják a rakétákat, amelyek így nagyjából 61 kilométeres magasságig tudnak majd emelkedni, és csak itt kell bekapcsolniuk a hajtóműveiket ahhoz, hogy elérjék a Föld körüli pályához szükséges szökési sebességet.

A vállalat vezérigazgatója, Jonathan Yaney a CNBC-nek nyilatkozva elmondta, hogy a megoldásnak számos előnye, van, hiszen a módszerrel akár tucatnyi rakétát is képesek lennének kilőni egy nap alatt, miközben az indítási költségek a jelenleginek a töredékébe kerülnének. A SpinLaunch rakétája nagyjából 200 kilogrammnyi rakományt tudna Föld körüli pályára állítani, vagyis elsősorban kisebb űreszközök, műholdak kilövésére lenne alkalmas.

Az október 22-én elvégzett első teszten a gyorsítóberendezést mindössze a teljes kapacitása 20%-án üzemeltették, de a beszámolók szerint az így is több kilométer magasba lőtte ki a benne elhelyezett, három méter hosszú tesztjárművet. A prototípussal a Föld körüli pálya elérése még nem cél, csupán szuborbitális repüléseket fognak vele végrehajtani, ennek eléréséhez pedig a következő 6-8 hónapban további harminc kilövéssel terveznek a SpinLaunch mérnökei.

A 2014-ben alapított SpinLaunch már eddig is számtalan befektető figyelmét keltette fel: a startup mintegy 110 millió dolláros tőkét halmozott fel, a támogatók között pedig olyan neveket találunk, mint a Google, az Airbus és a McKinley. Ami a marketinget illeti, ebben Yaney merőben más megközelítést használ, mint például Elon Musk, ezzel magyarázható az is, hogy a cégről eddig meglehetősen keveset lehetett csak hallani. "Úgy gondolom, hogy minél merészebb és őrültebb a projekt, annál jobb, ha csak dolgozol rajta - ahelyett, hogy beszélnél róla" - magyarázta az üzleti lapnak Yaney, aki szerint először saját maguknak akarták bebizonyítani, hogy meg tudják valósítani az ötletet.

Miközben a prototípussal az elengedőmechanizmust tökéletesítik, és rengeteg információt nyernek azzal kapcsolatban, hogyan érdemes megtervezni aerodinamikailag a rakétáikat, a SpinLaunch már a végleges, háromszor ekkora változat dizájnjának véglegesítésén is dolgozik. Ezt az eszközt Yaney elmondása szerint már nem a Spaceport Americában, hanem egy egyelőre még nem eldöntött, tengerparthoz közeli helyen állítják majd fel, így sokkal könnyebben és olcsóbban megközelíthető lesz.

A SpinLaunch működésében kulcsszerepet játszó parittya-elvet az űrrepülésben egyébként már elég régóta alkalmazzák, igaz, egészen más környezetben: a NASA és más űrügynökségek az égitestek gravitációs erejét használják arra, hogy az égitestet megkerülő űreszközöket felgyorsítsák, ezzel pedig jelentős mennyiségű üzemanyagot spórolnak meg a mélyűri expedícióknál.

(Fotó: SpinLaunch)

További cikkek a témában:

Elkészült a Starship, a világ legmagasabb rakétája Elon Musk a Twitteren osztott meg képeket a SpaceX új űrhajójáról, ami az állvánnyal együtt magasabb, mint a gízai nagy piramis.

2027-ben áll Föld körüli pályára az első kereskedelmi űrállomás A Starlab a fejlesztői szerint ugyanazzal a kapacitással fog rendelkezni, mint az ISS, de sokkal olcsóbb lesz fenntartani.

Több kilométer nagyságú űrhajót tervez Kína Az egyelőre kezdeti fázisban levő projektről nem sokat tudni, de az biztos, hogy az űrhajó akkora lesz, hogy az űrben kell majd összeszerelni.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A galaxis leghatalmasabb csillagtömegű fekete lyukát a Földhöz “extrém” közel fedezték fel
A galaxis leghatalmasabb csillagtömegű fekete lyukát a Földhöz “extrém” közel fedezték fel
A most felfedezett fekete lyuk nem csak jóval nagyobb az eddig ismert legnagyobb tömegű lyuknál, a Cygnus X-1-nél, de csillagászati léptékben a Földhöz is nagyon közel helyezkedik el.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.