Több nagyobb kriptotőzsde sem hajlandó befagyasztani az orosz állampolgárok számláit

2022 / 03 / 06 / Palotai Nándor
Több nagyobb kriptotőzsde sem hajlandó befagyasztani az orosz állampolgárok számláit
Szerintük sok hétköznapi orosz embernek a kriptovaluták az utolsó mentőövet jelenthetik a szankciók miatt összeomló orosz gazdaságban.

Mikhalio Fedorov ukrán miniszterelnök-helyettes napokkal ezelőtt egy tweetben felszólította a nagyobb tőzsdéket, hogy az orosz és fehérorosz politikusokhoz köthető címeken kívül "szabotálja a hétköznapi felhasználókat" is.

Fedorov kérését követően azonban több nagy kriptotőzsde is bejelentette, hogy az ukrajnai invázió ellenére is hajlandóak tovább együttműködni a hétköznapi orosz felhasználókkal – adta hírül a Futurism. A nyilatkozataik alapján a Coinbase, a Binance és a Kraken is nyitott marad az orosz emberek felé, amíg a törvények ezt nem tiltják meg a számukra. A Coinbase vezérigazgatója, Brian Armstrong Twitteren, több bejegyzésen keresztül, hosszabban osztotta meg álláspontját a helyzettel kapcsolatban.

"Néhány hétköznapi orosz a kriptót használja mentőövként most, hogy a valutájuk összeomlott. Sokan közülük valószínűleg ellenzik azt, amit országuk tesz, és a tilalom nekik is ártana. Ennek ellenére, ha az Egyesült Államok kormánya úgy dönt, hogy tilalmat rendel el, akkor természetesen be fogjuk tartani ezeket a törvényeket" – írta Armstrong. A vezérigazgató azt feltételezi, hogy a szankciók által érintett oligarchák valószínűleg nem használnának olyan blokklánc-terméket, amely nyomon követi a pénzmozgásokat a szankciók megkerülésére.

A kínai alapítású Binance vezetője, Changpeng Zao szintén hasonló véleményen van. A DailyMail cikke alapján azonban Zao csak a hétköznapi orosz emberekkel szemben megengedő, az Európa és az Egyesült Államok által szankcionált oligarchák és politikusok számláit viszont már ők is befagyasztották.

„Ezt nagyon szigorúan betartjuk, de nem vagyunk abban a helyzetben, hogy egész társadalmakat szankcionáljunk. Nem politizálunk, a háború ellen vagyunk, de azért vagyunk itt, hogy megvédjük az embereket”  – fejtette ki Zhao.

Állítása szerint a cégen belül szakemberek ezreit állította rá, hogy azonosítsák azt a néhány száz személyt, akiket a nyugati országok már aktívan szankcionálnak. A kriptomágnás ugyanakkor arra is rámutatott, hogy az orosz oligarchák sok más módon is elkerülhetik a szankciós listát – például készpénzzel, gyémánttal és arannyal is kereskednek valuták helyett. Zao szerint továbbá vannak kisebb tőzsdék is, melyek kevésbé ellenőrizhetőek, kevésbé biztonságosak, illetve kevésbé működnek együtt a hatóságokkal. A Binance vezetője szerint a szankciók az orosz emberek egy részét ezekre a kisebb platformokra fogja terelni.

13 millió dollárnyi kriptovalutát adományoztak Ukrajnának az orosz invázió visszaverésére Az ukrán kormány felhívására már több mint 18 000 ember küldött kriptovalutát a Twitteren közzétett címekre.

Érdekesség, hogy a céget Zhao Kínában alapította, de a vállalat mégis a Kajmán-szigeteken van bejegyezve, miután a kínai kormány betiltotta a kriptovalutákat. A Binance naponta 10 milliárd dollárt kezel, de a szabályozó hatóságok betiltották a céget az Egyesült Királyságban is, és a hírek szerint az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma és az IRS bűnügyi vizsgálatokkal kell szembenéznie.

A Coinbase és a Binance mellett a Kraken figyelmezteti az oroszokat, hogy fiókjaikat felfüggeszthetik, ha erre jogilag kötelezik őket. Az orosz felhasználóra vonatkozó általános tilalmat azonban ez a kriptotőzsde ellenzi.

A VISA és a Mastercard is csatlakozik a szankciókhoz

Ami az Oroszország elleni gazdasági szankciókat illeti, a SWIFT-rendszerről való letiltás után újabb komoly korlátozásokkal kell szembenéznie az orosz embereknek, ugyanis a VISA és a Mastercard is bejelentette, hogy szankciókat vezetnek be. A Mastercard közölte, hogy hálózata többé nem támogatja az orosz bankok által kibocsátott kártyákat, és az országon kívül kibocsátott kártyák sem fognak működni ezentúl az orosz üzletekben vagy bankautomatákban. A VISA a következő napokban minden orosz pénzmozgást meg fog szüntetni. A két vállalat 16 perc különbséggel jelentette be a szankciókat.

(Fotó: Getty Images)

A kriptovaluta lehet Oroszország aduásza a nyugati szankciókkal szemben? A gazdasági szankció talán nem a leglátványosabb armada, de a bevetése elég fájdalmas lehet. Oroszország azonban nyilván tudta, mire számíthat, de eléggé felkészültek-e modern kripto-megoldásokkal?


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Lezajlott az első, óceánon átívelő hologramtalálkozó
Lezajlott az első, óceánon átívelő hologramtalálkozó
Három nagy telekommunikációs cég munkatársai megtartották az első transzatlanti hologrammeetinget 5G kapcsolat segítségével.
Mesterséges intelligencia alapú, képzeletbeli embereket kreál a Meta, amelyekkel beszélgethetünk
Mesterséges intelligencia alapú, képzeletbeli embereket kreál a Meta, amelyekkel beszélgethetünk
A Meta a Quest 3 megjelenésével egyre inkább elmossa a határokat a valódi és virtuális világ között, de a mesterséges intelligencia rendszereket több módon is felhasználja.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.