Több nagyobb kriptotőzsde sem hajlandó befagyasztani az orosz állampolgárok számláit

2022 / 03 / 06 / Palotai Nándor
Több nagyobb kriptotőzsde sem hajlandó befagyasztani az orosz állampolgárok számláit
Szerintük sok hétköznapi orosz embernek a kriptovaluták az utolsó mentőövet jelenthetik a szankciók miatt összeomló orosz gazdaságban.

Mikhalio Fedorov ukrán miniszterelnök-helyettes napokkal ezelőtt egy tweetben felszólította a nagyobb tőzsdéket, hogy az orosz és fehérorosz politikusokhoz köthető címeken kívül "szabotálja a hétköznapi felhasználókat" is.

Fedorov kérését követően azonban több nagy kriptotőzsde is bejelentette, hogy az ukrajnai invázió ellenére is hajlandóak tovább együttműködni a hétköznapi orosz felhasználókkal – adta hírül a Futurism. A nyilatkozataik alapján a Coinbase, a Binance és a Kraken is nyitott marad az orosz emberek felé, amíg a törvények ezt nem tiltják meg a számukra. A Coinbase vezérigazgatója, Brian Armstrong Twitteren, több bejegyzésen keresztül, hosszabban osztotta meg álláspontját a helyzettel kapcsolatban.

"Néhány hétköznapi orosz a kriptót használja mentőövként most, hogy a valutájuk összeomlott. Sokan közülük valószínűleg ellenzik azt, amit országuk tesz, és a tilalom nekik is ártana. Ennek ellenére, ha az Egyesült Államok kormánya úgy dönt, hogy tilalmat rendel el, akkor természetesen be fogjuk tartani ezeket a törvényeket" – írta Armstrong. A vezérigazgató azt feltételezi, hogy a szankciók által érintett oligarchák valószínűleg nem használnának olyan blokklánc-terméket, amely nyomon követi a pénzmozgásokat a szankciók megkerülésére.

A kínai alapítású Binance vezetője, Changpeng Zao szintén hasonló véleményen van. A DailyMail cikke alapján azonban Zao csak a hétköznapi orosz emberekkel szemben megengedő, az Európa és az Egyesült Államok által szankcionált oligarchák és politikusok számláit viszont már ők is befagyasztották.

„Ezt nagyon szigorúan betartjuk, de nem vagyunk abban a helyzetben, hogy egész társadalmakat szankcionáljunk. Nem politizálunk, a háború ellen vagyunk, de azért vagyunk itt, hogy megvédjük az embereket”  – fejtette ki Zhao.

Állítása szerint a cégen belül szakemberek ezreit állította rá, hogy azonosítsák azt a néhány száz személyt, akiket a nyugati országok már aktívan szankcionálnak. A kriptomágnás ugyanakkor arra is rámutatott, hogy az orosz oligarchák sok más módon is elkerülhetik a szankciós listát – például készpénzzel, gyémánttal és arannyal is kereskednek valuták helyett. Zao szerint továbbá vannak kisebb tőzsdék is, melyek kevésbé ellenőrizhetőek, kevésbé biztonságosak, illetve kevésbé működnek együtt a hatóságokkal. A Binance vezetője szerint a szankciók az orosz emberek egy részét ezekre a kisebb platformokra fogja terelni.

13 millió dollárnyi kriptovalutát adományoztak Ukrajnának az orosz invázió visszaverésére Az ukrán kormány felhívására már több mint 18 000 ember küldött kriptovalutát a Twitteren közzétett címekre.

Érdekesség, hogy a céget Zhao Kínában alapította, de a vállalat mégis a Kajmán-szigeteken van bejegyezve, miután a kínai kormány betiltotta a kriptovalutákat. A Binance naponta 10 milliárd dollárt kezel, de a szabályozó hatóságok betiltották a céget az Egyesült Királyságban is, és a hírek szerint az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma és az IRS bűnügyi vizsgálatokkal kell szembenéznie.

A Coinbase és a Binance mellett a Kraken figyelmezteti az oroszokat, hogy fiókjaikat felfüggeszthetik, ha erre jogilag kötelezik őket. Az orosz felhasználóra vonatkozó általános tilalmat azonban ez a kriptotőzsde ellenzi.

A VISA és a Mastercard is csatlakozik a szankciókhoz

Ami az Oroszország elleni gazdasági szankciókat illeti, a SWIFT-rendszerről való letiltás után újabb komoly korlátozásokkal kell szembenéznie az orosz embereknek, ugyanis a VISA és a Mastercard is bejelentette, hogy szankciókat vezetnek be. A Mastercard közölte, hogy hálózata többé nem támogatja az orosz bankok által kibocsátott kártyákat, és az országon kívül kibocsátott kártyák sem fognak működni ezentúl az orosz üzletekben vagy bankautomatákban. A VISA a következő napokban minden orosz pénzmozgást meg fog szüntetni. A két vállalat 16 perc különbséggel jelentette be a szankciókat.

(Fotó: Getty Images)

A kriptovaluta lehet Oroszország aduásza a nyugati szankciókkal szemben? A gazdasági szankció talán nem a leglátványosabb armada, de a bevetése elég fájdalmas lehet. Oroszország azonban nyilván tudta, mire számíthat, de eléggé felkészültek-e modern kripto-megoldásokkal?


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
A Google bemutatta a jövő AI-asszisztensét, ami már nem is a telefonunkon fut
A Google bemutatta a jövő AI-asszisztensét, ami már nem is a telefonunkon fut
A Project Astra úgy válaszol a kérdéseinkre, mintha egy mindentudó ismerőssel beszélgetnénk videochaten, okosszemüvegekkel kombinálva pedig egészen új távlatokat nyithat a chatbotok használatában.
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.