Tökéletesen lemásolta a madarak szárnycsapásait a spanyol kutatók autonóm ornitoptere

2022 / 07 / 23 / Palotai Nándor
Tökéletesen lemásolta a madarak szárnycsapásait a spanyol kutatók autonóm ornitoptere
A különleges, madárszerű drón kézből indítható és kézbe is száll vissza.

A madarak szárnyainak mozgását utánzó légijárművek, az úgynevezett ornitoptereknek nevezzük. A spanyolországi Sevillai Egyetem robotikai laborja, a GRVC Robtics Lab által fejlesztett speciális drón is légcsavarok helyett a szárnyainak mozgatásával tartja magát a levegőben. Az ornitopter az alábbi videón emberi beavatkozás nélkül, autonóm módon repül végig egy kijelölt útvonalon.

A Griffin névre keresztelt különleges drón szárnycsapásainak gyakoriságát folyamatosan a kívánt magasság eléréséhez és megtartásához szükséges értékben változtatja, leszálláskor azonban a szárny egy olyan pozícióban fixálódik, melynek segítségével a lehető legalacsonyabb leszállási sebesség érhető el, így a drónt az üzemeltetője akár kézzel is el tudja kapni. A tervezők elmondása alapján az ornitopter akár 18km/h sebességű oldalszéllel is meg tud birkózni.

A repülést végrehajtó ornitopter testének alapját két darab szendvicsszerűen elhelyezett 1,5 mm vastag szénszálas váz adja, ezek fogják közre az elektronikát, illetve a szárnyak mozgatásához használt 1130kV-os elektromotort, valamint a fogaskerekeket. A tesztpéldány akár 50 fokban volt képes emelkedni, továbbá maximum 450g pluszteherrel tud repülni.

Mint az az intézmény egy korábbi videójából kiderült, a GRVC Robotics Lab madárszerű ornitopter-prototípusai a tesztek során körülbelül 10 m/s sebességet is elértek. Ezen felül a robotokat számtalan érzékelővel is felszerelték, melyek segítségével azok automatikusan el tudják kerülni az összeütközéseket is. A kutatók ezen felül többféle farokrésszel is kísérleteztek, továbbá a madarakéhoz hasonló karmokat is fejlesztettek a szárnyas drónok számára.

(Fotó: GRVC Robotics Laboratory)

Működő drónt építettek Leonardo da Vinci több mint 500 éves vázlata alapján A Marylandi Egyetem egy diákja Da Vinci mai szemmel furcsa alakú légcsavardizájnját használta fel egy kvadkopter levegőbe emeléséhez, ráadásul egy nem várt aerodinamikai jelenség is segíti a drón repülését.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Mesterséges intelligencia alapú, képzeletbeli embereket kreál a Meta, amelyekkel beszélgethetünk
Mesterséges intelligencia alapú, képzeletbeli embereket kreál a Meta, amelyekkel beszélgethetünk
A Meta a Quest 3 megjelenésével egyre inkább elmossa a határokat a valódi és virtuális világ között, de a mesterséges intelligencia rendszereket több módon is felhasználja.
Az iPhone megalkotója a ChatGPT atyjával dolgozik együtt az okostelefonok utódján
Az iPhone megalkotója a ChatGPT atyjával dolgozik együtt az okostelefonok utódján
Jony Ive és az OpenAI vezérigazgatója, Sam Altman a hírek szerint olyan projekten dolgoznak, ami nyugdíjba küldhetné az okostelefonokat, a tervükre pedig már egymilliárd dolláros támogatást is sikerült szerezniük a japán SoftBanktől.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.