Tökéletesen lemásolta a madarak szárnycsapásait a spanyol kutatók autonóm ornitoptere

2022 / 07 / 23 / Palotai Nándor
Tökéletesen lemásolta a madarak szárnycsapásait a spanyol kutatók autonóm ornitoptere
A különleges, madárszerű drón kézből indítható és kézbe is száll vissza.

A madarak szárnyainak mozgását utánzó légijárművek, az úgynevezett ornitoptereknek nevezzük. A spanyolországi Sevillai Egyetem robotikai laborja, a GRVC Robtics Lab által fejlesztett speciális drón is légcsavarok helyett a szárnyainak mozgatásával tartja magát a levegőben. Az ornitopter az alábbi videón emberi beavatkozás nélkül, autonóm módon repül végig egy kijelölt útvonalon.

A Griffin névre keresztelt különleges drón szárnycsapásainak gyakoriságát folyamatosan a kívánt magasság eléréséhez és megtartásához szükséges értékben változtatja, leszálláskor azonban a szárny egy olyan pozícióban fixálódik, melynek segítségével a lehető legalacsonyabb leszállási sebesség érhető el, így a drónt az üzemeltetője akár kézzel is el tudja kapni. A tervezők elmondása alapján az ornitopter akár 18km/h sebességű oldalszéllel is meg tud birkózni.

A repülést végrehajtó ornitopter testének alapját két darab szendvicsszerűen elhelyezett 1,5 mm vastag szénszálas váz adja, ezek fogják közre az elektronikát, illetve a szárnyak mozgatásához használt 1130kV-os elektromotort, valamint a fogaskerekeket. A tesztpéldány akár 50 fokban volt képes emelkedni, továbbá maximum 450g pluszteherrel tud repülni.

Mint az az intézmény egy korábbi videójából kiderült, a GRVC Robotics Lab madárszerű ornitopter-prototípusai a tesztek során körülbelül 10 m/s sebességet is elértek. Ezen felül a robotokat számtalan érzékelővel is felszerelték, melyek segítségével azok automatikusan el tudják kerülni az összeütközéseket is. A kutatók ezen felül többféle farokrésszel is kísérleteztek, továbbá a madarakéhoz hasonló karmokat is fejlesztettek a szárnyas drónok számára.

(Fotó: GRVC Robotics Laboratory)

Működő drónt építettek Leonardo da Vinci több mint 500 éves vázlata alapján A Marylandi Egyetem egy diákja Da Vinci mai szemmel furcsa alakú légcsavardizájnját használta fel egy kvadkopter levegőbe emeléséhez, ráadásul egy nem várt aerodinamikai jelenség is segíti a drón repülését.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Digit, Phoenix, Apollo - jönnek a robotmunkások, Magyarországra is
Digit, Phoenix, Apollo - jönnek a robotmunkások, Magyarországra is
Az Agility Robotics Digit gépe az Amazonnál dolgozik, de hamarosan munkába áll egy másik kereskedelmi ellátó cég raktáraiban is. A hozzá hasonló robotokat az árupakolás mellett autógyártók telepein használják egyre gyakrabban.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.