Új betekintés a háromtest-problémába – bonyolultabb mint elsőre gondolnánk

2024 / 04 / 23 / Weisz Balázs
Új betekintés a háromtest-problémába – bonyolultabb mint elsőre gondolnánk
A matematikai kutatásokban nemrégiben bekövetkezett előrelépés új megvilágításba helyezi a háromtest-problémát, felfedve 12 000 új megoldást, amelyek újraformálhatják az égitestek dinamikájának és az űrben keringő testek összetett táncának megértését.

A háromtest-probléma évszázadok óta fejtörést okoz a matematikusoknak és fizikusoknak. Az eredetileg Isaac Newton által megfogalmazott összetett kérdés akkor merül fel, amikor egy harmadik égitestet adunk egy kéttestből álló rendszerhez, például egy csillag körül keringő bolygóhoz. A plusz égitest megzavarja az előrejelezhető gravitációs kölcsönhatásokat, kaotikussá és kiszámíthatatlanná téve az orbitális pályákat. Nemrégiben jelentős áttörés történt, amikor egy nemzetközi matematikuscsapat felfedezett 12 000 új lehetséges pályát az ilyen rendszerekhez, jelentősen bővítve az ismert forgatókönyveket, amelyek korábban csak néhány százra korlátozódtak - írja a Space.com.

Az arXiv preprint szerveren közzétett eredmények még nem estek át szakmai lektoráláson, de olyan változatos, összefonódott pályákat sugallnak, amiket laikusként leginkább "gubancosnak" lehetne jellemezni. Ezek a pályák álló helyzetből indulnak, és dinamikus spirálokba és hurkokba fejlődnek, amelyeket a testek közötti gravitációs vonzás hajt. A tanulmány fejlett számítástechnikai technológiákat használt, előrevetítve, hogy a jövőbeli technológiai fejlesztések még nagyobb felfedezéseket tesznek majd lehetővé.

Bár ezeknek a megoldásoknak elméleti szépsége vitathatatlan, gyakorlati alkalmazásukat a valódi csillagászati szituációkban még igazolni kell. A lehetséges pályák stabilitása létfontosságú ahhoz, hogy ezeket a pályákat a gyakorlati csillagászat számára is hasznosnak tekintsük. A pályáknak hosszú idő után is stabilnak kell lenniük, anélkül, hogy a rendszer szétesne. Bár szakértők, mint például Juhan Frank csillagász, szkeptikusak az ilyen pályák stabilitását illetően, ezek az új megoldások elméleti tudásunkat erősítik és kulcsszerepet játszhatnak a csillagrendszerek és fekete lyukak kölcsönhatásaiban gyakran előforduló többtest-rendszerek dinamikájának megértésében.
Az új modellek nem csupán akadémiai jelentőségűek; gyakorlati alkalmazásaik vannak olyan területeken, mint a gravitációs hullámok kutatása, és potenciálisan segíthetik a csillagászokat a bonyolult égi mechanika és kölcsönhatások dekódolásában. Emiatt a felfedezés fordulópontot jelenthet az égitestek dinamikájában, új utakat nyitva az űr kölcsönhatásainak feltárásában.

(Fotó: Getty Images)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
A Magyar Űrhajós Program érdekességei a HUNOR indulásától Houstonig
A Magyar Űrhajós Program érdekességei a HUNOR indulásától Houstonig
Hamarosan kiválasztják a magyar űrhajóst - mi történt eddig a kiválasztás és felkészítés folyamán?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.