Vége a jelszómegosztásnak, már itthon is érkeznek a Netflixtől a figyelmeztető levelek

2022 / 10 / 21 / Pőcze Balázs
Vége a jelszómegosztásnak, már itthon is érkeznek a Netflixtől a figyelmeztető levelek
A világ egyik legismertebb streaming platformja a korábbi terveknek megfelelően bekeményít azokkal szemben, akik a háztartásukon kívül élőkkel osztják meg a fiókjukat. A profilátvitel nevű funkció segíthet azoknak, akiknek új regisztrációra lesz szükségük, de nem szeretnék elveszíteni a korábbi megtekintéseik, kedvenceik listáját.

"Örömmel jelentjük be, hogy bevezettük a profilátvitel funkciót, amely segít az életben bekövetkező változásokat megkönnyíteni. A profilátvitel segítségével bárki, aki a fiókodat használja, egyszerűen átvihet egy meglévő profilt – beleértve az ajánlásokat, az előzményeket, a saját listát, a beállításokat, a mentett játékokat és egyebeket – egy új fiókba." - így kezdődik a levél, amelyet a Netflix a magyar felhasználóknak címez. A "változások", amelyekre az email hivatkozik, arra utal, hogy világszerte rengetegen osztják meg a fiókjukat volt barátokkal és volt barátnőkkel, beköltöző, majd kiköltöző lakótársakkal és rokonokkal, de a valóság ennél prózaibb.

A szolgáltatást 2490, 3490 vagy 4490 forintért vehetjük igénybe, ami egyrészt a videók minőségét, másrészt viszont az egyszerre használható kijelzők számát is befolyásolja, hogy a nappaliban és a gyerekszobákban is mehessen párhuzamosan a netflixezés. A legdrágább csomagban egyszerre négy eszközön futhatnak a filmek. Ugyan apró, szürke betűkkel kikötik, hogy "Csak azok használhatják a fiókodat, akik veled laknak", ám négy, külön lakó jóbarát fejenként alig több mint ezer forintért netflixezhet, ha ezt nem tartják tiszteletben, és megosztják egymással a jelszavukat. Ez a fajta spórolás pedig elég sok pénzébe kerül a cégnek. Ezzel összefüggésben idén tavasszal már arról írtunk a Rakétán, hogy mélyrepülésben vannak a Netflix részvényei és véget érhet a streaming szolgáltatások első aranykora.

A platformnál azonban nem adják fel a nyereségért folyó harcot. Amint arról a The Verge beszámolt, amellett, hogy újra nő a felhasználók száma, és bizonyos országokban jön a reklámokkal megtűzdelt, olcsóbb előfizetés is, a cég folyamatosan kísérletezett azzal, hogy hogyan bírhatná rá az ügyfeleit, hogy ne használjanak közös fiókokat. Dél-Amerika egy részében úgynevezett al-fiókokat vásárolhatnak a háztartáson kívül élőknek, nagyjából ezerkétszáz forintért, de volt ország, ahol "extra otthonokat" vehettek a helyiek feleennyiért, ha ideiglenesen, de két hétnél hosszabban máshol is használták a szolgáltatást egy okostévén.

A profilátvitel tehát már Magyarországon is működik, és a hírek szerint arra kell, hogy számítsunk, hogy jövő év elején elkezdik korlátozni a háztartáson kívüli használatot a cégnél. "Nehéz nagy és nyereséges streaming platformot építeni" - nyilatkozták a Netflix képviselői, de úgy tűnik, minden eszközzel megpróbálják.

(Borítókép: Thibault Penin/Unsplash)

Tiltani kezdte a Netflix a jelszómegosztást, az előfizetők első tapasztalatai nem túl jók Van, aki ignorálja a figyelmeztetéseket, míg akad, aki arra panaszkodik, hogy nem tájékoztatták megfelelően.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.