Mélyrepülésben a Netflix részvényei, véget érhet a streaming szolgáltatások első aranykora

2022 / 04 / 20 / Pőcze Balázs
Mélyrepülésben a Netflix részvényei, véget érhet a streaming szolgáltatások első aranykora
A Netflix 2022 első negyedévében kétszázezer előfizetőt veszített, a második negyedévben már kétmillióan hagyhatják el a platformot. A cég részvényeinek az értéke hatalmasat csökkent a hír hatására.

A TechCrunch cikke szerint nem erre számítottak a cégnél: korábban úgy látták, hogy az első negyedévben két és félmillióval több előfizetőjük lesz, ami ugyan kevesebb, mint a tavaly ilyenkori négymilliós növekedés, de mégiscsak növekedés. Ezzel szemben 221,8 millióról 221,6 millióra csökkent a platform használatáért fizetők száma.

Azt ugyanakkor kiemelték, hogy számításaik szerint még százmillió háztartásban jelen vannak,

de azok megosztott fiókkal nézik a filmeket, sorozatokat. Szintén árnyalja a képet, hogy az oroszországi kivonulásukkal hétszázezerrel csökkent a teljes előfizetői bázisuk száma - vagyis félmilliós pluszban lennének, ha erre nem került volna sor. A cikk szerint a platformnál a Közép-európai lassulásukat is a háborúnak tudják be, bár ebben talán az HBO Max regionális indulása is szerepet játszhatott. Mindenesetre az nem tűnik kérdésesnek, hogy a Netflix egyre agresszívebben fog fellépni a jelszavak megosztása ellen - erről már korábban írtuk a Rakétán. Reed Hastings vezérigazgató pedig most már azt sem zárja ki, hogy bevezessék a reklámokat a platformon, bizonyos, olcsóbb előfizetések esetében.

Magyarázatok ide vagy oda, a cég részvényei az amerikai tőzsdék nyitásakor huszonöt százalék körüli mínuszban lesznek, vagyis a rossz hírek dollártízmilliárdokat vonnak le a Netflix vélt értékéből. Februárban a Metával, a Facebook anyavállalatával történt szinte pontosan ugyanez: a stagnáló számokat akkor szintén ekkora mínusszal jutalmazták a befektetők. A streaming platformok esetében elemzők arra számítanak, hogy a teljes szektor 2028-ra megkétésfélszerezi az éves árbevételét 2020-hoz képest, vagyis évente körülbelül tizenkét százalékot fog nőni. Ezzel együtt tanulságos lehet a streaming piacra nemrég belépő CNN története: a világ egyik legismertebb hírtelevíziója mindössze napi néhányezer előfizetőt tud toborozni. A hollywoodi nagyágyúkkal és hatalmas ambíciókkal indult Quibi már másfél éve, kevesebb mint egy év után bedőlt. A következő időszakban kiderül, hogy az Amazon, az Apple, az HBO, a Netflix és a Disney platformjai közül melyek tudják kiharcolni, hogy havonta néhányezer forintot fizessünk értük, ahogyan az is, hogy a kisebb streaming szolgáltatók életképesek-e.

(Borítókép: Unsplash)

Kipróbáltuk az appot, ami segít kiigazodni a streaming-káoszban A Plex-szel ki lehet deríteni, hogy melyik film melyik streaming platformon érhető el.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
A Google bemutatta a jövő AI-asszisztensét, ami már nem is a telefonunkon fut
A Google bemutatta a jövő AI-asszisztensét, ami már nem is a telefonunkon fut
A Project Astra úgy válaszol a kérdéseinkre, mintha egy mindentudó ismerőssel beszélgetnénk videochaten, okosszemüvegekkel kombinálva pedig egészen új távlatokat nyithat a chatbotok használatában.
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.