Mélyrepülésben a Netflix részvényei, véget érhet a streaming szolgáltatások első aranykora

2022 / 04 / 20 / Pőcze Balázs
Mélyrepülésben a Netflix részvényei, véget érhet a streaming szolgáltatások első aranykora
A Netflix 2022 első negyedévében kétszázezer előfizetőt veszített, a második negyedévben már kétmillióan hagyhatják el a platformot. A cég részvényeinek az értéke hatalmasat csökkent a hír hatására.

A TechCrunch cikke szerint nem erre számítottak a cégnél: korábban úgy látták, hogy az első negyedévben két és félmillióval több előfizetőjük lesz, ami ugyan kevesebb, mint a tavaly ilyenkori négymilliós növekedés, de mégiscsak növekedés. Ezzel szemben 221,8 millióról 221,6 millióra csökkent a platform használatáért fizetők száma.

Azt ugyanakkor kiemelték, hogy számításaik szerint még százmillió háztartásban jelen vannak,

de azok megosztott fiókkal nézik a filmeket, sorozatokat. Szintén árnyalja a képet, hogy az oroszországi kivonulásukkal hétszázezerrel csökkent a teljes előfizetői bázisuk száma - vagyis félmilliós pluszban lennének, ha erre nem került volna sor. A cikk szerint a platformnál a Közép-európai lassulásukat is a háborúnak tudják be, bár ebben talán az HBO Max regionális indulása is szerepet játszhatott. Mindenesetre az nem tűnik kérdésesnek, hogy a Netflix egyre agresszívebben fog fellépni a jelszavak megosztása ellen - erről már korábban írtuk a Rakétán. Reed Hastings vezérigazgató pedig most már azt sem zárja ki, hogy bevezessék a reklámokat a platformon, bizonyos, olcsóbb előfizetések esetében.

Magyarázatok ide vagy oda, a cég részvényei az amerikai tőzsdék nyitásakor huszonöt százalék körüli mínuszban lesznek, vagyis a rossz hírek dollártízmilliárdokat vonnak le a Netflix vélt értékéből. Februárban a Metával, a Facebook anyavállalatával történt szinte pontosan ugyanez: a stagnáló számokat akkor szintén ekkora mínusszal jutalmazták a befektetők. A streaming platformok esetében elemzők arra számítanak, hogy a teljes szektor 2028-ra megkétésfélszerezi az éves árbevételét 2020-hoz képest, vagyis évente körülbelül tizenkét százalékot fog nőni. Ezzel együtt tanulságos lehet a streaming piacra nemrég belépő CNN története: a világ egyik legismertebb hírtelevíziója mindössze napi néhányezer előfizetőt tud toborozni. A hollywoodi nagyágyúkkal és hatalmas ambíciókkal indult Quibi már másfél éve, kevesebb mint egy év után bedőlt. A következő időszakban kiderül, hogy az Amazon, az Apple, az HBO, a Netflix és a Disney platformjai közül melyek tudják kiharcolni, hogy havonta néhányezer forintot fizessünk értük, ahogyan az is, hogy a kisebb streaming szolgáltatók életképesek-e.

(Borítókép: Unsplash)

Kipróbáltuk az appot, ami segít kiigazodni a streaming-káoszban A Plex-szel ki lehet deríteni, hogy melyik film melyik streaming platformon érhető el.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Kína valódi
Kína valódi "láthatatlanná tévő köpönyeget" fejlesztett állítólag
Olyan, mint a Harry Potterben, már ha igaz. A láthatatlanná tévő technológia viszont ennek köszönhetően nagy pillanatokat él meg, mivel egy kanadai cég is hasonló terméket fejlesztett. Csak győzze az ember szétszálazni, hogy éppen ki és miért akar láthatatlan lenni!
Célegyenesbe ért az EU mesterséges intelligenciáról szóló jogszabálya
Célegyenesbe ért az EU mesterséges intelligenciáról szóló jogszabálya
Megszületett a megállapodás az Európai Parlament és a Tanács között a mesterséges intelligenciával (MI) kapcsolatos törvényjavaslatról, amelynek célja, hogy az MI Európában biztonságos legyen, ne sértse az emberek alapvető jogait, ugyanakkor a technológia fejlődését is segítse.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.