Felfedezték a világ egyik legnagyobb egészséges korallzátonyát

2022 / 02 / 01 / Bobák Zsófia
Felfedezték a világ egyik legnagyobb egészséges korallzátonyát
A zátony mélyebben fekszik, mint ahol általában megtalálhatóak a korallok, ez valamivel nagyobb védelmet nyújt számára a melegedő vizekben. A kutatók szerint több hasonló elhelyezkedésű korallzátonyra is rátalálhatnak az elkövetkező időkben.

Francia Polinézia területén, Tahiti partjaitól nem messze az UNESCO (az Egyesült Nemzetek Szervezetének Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete) missziójának keretében óceánkutatók egy csapata hatalmas kiterjedésű korallzátonyt fedezett fel a felszíntől 30-65 méter mélységben. A korallok a megfigyelések alapján teljesen egészségesek, nem mutatják fehéredés jeleit és a formációnak van olyan, rózsa formájú tagja, amelynek mérete akár a két métert is eléri.

Az UNESCO beszámolója szerint az, hogy mezofotikus zónában (a közepes fény zónájában) helyezkedik el a korallzátony, szokatlan jelenség, mivel az esetek többségében sokkal sekélyebb vizekben, körülbelül 25 méter körüli mélységben alakulnak ki ezek az életközösségek. Ez egyúttal magyarázatot adhat arra, hogy hogyan maradt egészségesek az élőlények, annak ellenére, hogy a világ korallzátonyainak jelentős részét fenyegeti a pusztulás kockázata. Az UNEP leírása szerint a korallzátonyok több mint 100 ország partjai mentén megtalálhatóak, de a felmérések azt mutatják, hogy az először 1998-ban megfigyelt tömeges fehéredés 2009 óta az eddig megfigyelt korallok 14%-ának pusztulását okozta. A mélyebb és emiatt hidegebb vizek azonban védelmet nyújthatnak a melegedő víz negatív hatásai ellen.

A most felfedezett korallzátony körülbelül 3 kilométer hosszúságú és 30-65 méter széles, és úgy tűnik, hogy egyáltalán nem hatott rá a Francia Polinézia partjait sújtó 2019-es korallfehéredési esemény. A kutatók arra számítanak, hogy az eddig kevéssé feltérképezett szürkületi zónában további jelentős mennyiségű egészséges korallzátonyra bukkanhatnak a felfedező missziók során.

(Fotó: UNESCO/Alexis Rosenfeld)

Mesterséges fényvisszaverő felhővel segíthetnek a Nagy Korallzátonyon „Mesterséges felhőkkel a teljes Nagy Korallzátony térségét megvédhetnénk a kifehéredéstől, ráadásul költséghatékony módon. Ezzel időt nyerhetnénk, míg a klímavédelmi intézkedések által globálisan is normalizálódik a helyzet."  


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.