100 millió DNS = egymillió terabyte = molekuláris elektronikai chip a Roswelltől

2020 / 01 / 02 / Justin Viktor
100 millió DNS = egymillió terabyte = molekuláris elektronikai chip a Roswelltől
Az még a Terminátorban is evidencia, hogy az élő szövet "csak" rajta van a fémvázon, valójában semmi közük egymáshoz, a biológiai réteg csak mimikri, alatta ott a fém-robot. De ez ugye egy lehetséges jövő, a jelenben pedig az izgalmas nevű Roswell cég készített egy chipet ahol a bioaktivitás és az elektronika összeházasodnak, hogy nekünk még jobb legyen.

A Roswell vállalat kifejlesztette az első molekuláris elektronikai chipet. A cég a félvezető technológiában, a nanogyártásban és a bio-szenzorok területén történt fejlődésre építve hozott létre olyan CMOS chipeket, amelyek közvetlenül integrálják az érzékelő molekulákat a CMOS integrált áramköreibe.

A Roswell elhozhatja a nagyon várt nagyjából 100 dollárba (~29,5 ezer forint) kerülő, 1 óra alatt elkészülő génanalízist a precíziós gyógyászathoz. Mindezt egyszerűen, gyorsan, olcsón és klinikai minőségű pontossággal, beleértve szakaszolást, a szekvenciák összeállítását és az epigenetikus adatok közvetlen leolvasását. A fejlődés itt nem áll meg, a következő álomhatár a 10 dolláros teszt (3 ezer forint), és így tovább lefelé az 1 centig (3 forint 5 forint.)

Genetikai kiskáté

Szakaszolás

A genetikában a szakaszolás az allélok (As, Cs, Ts és G) hozzárendelése az apai és az anyai kromoszómákhoz. Ezt a kifejezést általában a rekombináns DNS-re alkalmazzák, mint például az autoszomális DNS vagy az X-kromoszóma. Említik még ezen a néven a haplotípus-becslést, mely a haplotípusok statisztikai becslésének folyamatára utal a genotípus adatai alapján.

Szekvencia összeállítás

Bioinformatikában a szekvencia-összeállítás egy hosszabb DNS-szekvencia töredékeinek összehangolását és összevonását jelenti az eredeti szekvencia rekonstruálása céljából. Erre azért van szükség, mivel a DNS-szekvenálás technológiája nem képes a teljes genomot egyszerre olvasni, csupán - a használt technológiától függően - 20 ezer és 30 ezer közötti kicsi bázispár-darabokat olvas le.

Bio-érzékelők a szilíciumlapon

2019-ben a Roswell Biotechnologies, a DNS-szekvenálás molekuláris elektronikai platform-fejlesztés egyik vezető cége 32 millió dolláros A sorozatú tőkebevonást zárt, mely mögött több befektető állt. A dollárban honorált érdeklődés nem a véletlennek volt köszönhető, a bio-érzékelők chipekben történő elhelyezése példátlan gazdaságosságot, pontosságot, hordozhatóságot és méretezhetőséget biztosíthat, és ezeken keresztül hasonlóan kiemelkedő profitot. Az első elkészült chip a DNS olvasására szolgál, a következő jövőbeli chipeket fehérje-detektálásra és más változatos bio-érzékelő alkalmazásokra tervezik.

A Roswell megoldása sokféle biomarkerrel használható. Alkalmas hatékony, helyszíni kórokozó-felismerő rendszerekhez, fertőző betegségek megfigyelésére, környezeti megfigyelésre és bio-példányok, fajok vagy egyének azonosítására is.

A platform neve ENDSeq rendszer (elektronikus nanoeszköz-szekvenálás) és napokról percekre csökkenti a teljes genom szekvenálásának idejét, közvetlen elektromos érzékelés révén, mely a természetes DNS-szintézis sebességével történik.

És még az adattárolást is forradalmasíthatja

A chip lehetővé teheti a DNS adattárolási technológiát is. Ennek nagyhirtelen exabyte tárolási képességei lennének - ami azért forradalmi, mert egy exabyte = egymillió terabyte-al. Képzeljük csak el. De hogyan lehetséges ez? Több millió vagy milliárd DNS-olvasó helyezhető el egyetlen CMOS lapkán. Ezek olyan sebességgel képesek DNS-t, fehérjéket és más biomolekulákat olvasni, ami a teljes és hasznos adattárolási és visszakeresési rendszerhez szükséges. Készülhetünk, a személyre szabott genetika, villámgyors érzékelőivel, millió terrás memóriájával már úton van.

(Forrás: NextBigFuture Képek: Roswell)

 


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Az állóképesség már nem szükséges követelmény az extrém túrázáshoz – legalábbis ezt ígéri a sci-fiből szalajtott, AI-vezérelt exoszkeleton.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.