12 év börtönre ítélték a fogorvost, aki egy légdeszkán állva húzta ki egy beteg fogát

2020 / 09 / 21 / Bobák Áron
Komoly PR-szakemberek is megirigyelnék azt a kreativitást, amellyel egy alaszkai fogorvosnak sikerült világszerte ismertté tenni a praxisát. Seth Lookhart pechjére a virálmarketing gyümölcsét már nemigen szedheti le.

Az Anchorage-ben praktizáló fogorvos 2016-ban, a légdeszkaőrület csúcspontján döntött úgy, hogy muszáj neki is kihasználnia az eszközt övező hype-ot, így aztán csinált egy videót, amelyben egy légdeszkán állva húzta ki egy altatásban lévő beteg fogát.

Aki látott már légdeszkát, az tudja, hogy a kétkerekű járgányokon elég nehéz egyensúlyozni, a videón pedig tisztán látható is, ahogy az orvos lábai folyamatosan előre-hátra mozognak a beavatkozás alatt. Ez még önmagában talán nem ért volna börtönbüntetést, mert bár az orvos viselkedése "nem felelt meg a fogászat minimális szakmai előírásainak", Lookhart a mutatványt minden bizonnyal megúszta volna az engedélye felfüggesztésével.

A korábbi munkatársa által tett feljelentés alapján indított nyomozás során azonban kiderült, hogy az orvos közel 2,5 millió dolláros összegben követett el biztosítási csalást a Medicaid rovására, például rendszeresen használt altatást olyan esetekben is, amikor erre nem lett volna szükség. Lookhart telefonjának átvizsgálása során a hatóságok számára nyilvánvalóvá vált a szándékosság. A Medicaid egyébként egy olyan társadalombiztosítási forma, amit az USA kifejezetten az alacsonyabb keresetű, rászoruló emberek számára dolgozott ki.

A ügyészek szerint a 35 éves Lookhart "több alkalommal is majdnem megölte a betegeket", amikor az ehhez szükséges gyakorlat és a betegek beleegyezése nélkül altatást alkalmazott rajtuk, miközben ezzel súlyosan megkárosította a Medicaidet is. A nyomozók a légdeszkás felvételeket is megtalálták Lookhart telefonján, amelyet az orvos több barátjának is elküldött azzal a megjegyzéssel, hogy az "egy teljesen új ellátási színvonal".

Lookhartot a bíróság végül 46 vádpontban találta bűnösnek, ami miatt húsz évnyi szabadságvesztésre ítélték, ebből nyolcat felfüggesztettek. Az orvost emellett tízévnyi próbaidőre bocsátották, ami alatt nem gyakorolhatja a hivatását. A videón látható beteg, Veronica Wilhelm a tárgyaláson elmondta, hogy bár a foghúzással semmi problémája nem volt, de amit Lookhart tett, az felháborító, nárcisztikus és őrült dolog volt.

(Gizmodo, The New York Times)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Okos súlyzó súly nélkül – különleges otthoni edzést ígér a GymBars PRO
Okos súlyzó súly nélkül – különleges otthoni edzést ígér a GymBars PRO
A GymBars Pro a gyártó ígérete szerint egy komplett "hordozható okos konditermet" ad a felhasználók kezébe.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.