13 millió dollárnyi kriptovalutát adományoztak Ukrajnának az orosz invázió visszaverésére

2022 / 02 / 28 / Palotai Nándor
13 millió dollárnyi kriptovalutát adományoztak Ukrajnának az orosz invázió visszaverésére
Az ukrán kormány felhívására már több mint 18 000 ember küldött kriptovalutát a Twitteren közzétett címekre.

Az ukrán kormány mostanra már több mint 13,6 millió dollárt gyűjtött össze kriptovalutában, miután február 26-án az ország hivatalos Twitter-fiókján keresztül közösségi finanszírozást indított, hogy megerősítse az ukrán hadsereget. A felhívásban Ethereum, Bitcoin és USDT, azaz Tether adományokat várnak - szúrta ki az Engadget.

Később Ukrajna miniszterelnök-helyettese, Mykhailo Fedoroy egy másik tweetben szintén adakozásra kérte az embereket, ebben azonban a már megváltozott az egyik cím. Az olyan nem hivatalos szervezetek, mint a Come Back Alive és a Support Ukrainian Sovereignty (ukrán szuverenitás támogatása), szintén kriptovalutát gyűjtöttek az ukrán katonai- és a helyi jótékonysági szervezetek támogatására.

A Finbold és a Reuters is megjegyzi, hogy a Binance már korlátozta az Oroszország elleni szankciók által érintett kriptoszámlákat, míg Kraken figyelmezteti az oroszokat, hogy fiókjaikat felfüggeszthetik, ha erre jogilag kötelezik őket. Az orosz felhasználóra vonatkozó általános tilalmat azonban mindkét kriptotőzsde ellenzi, annak ellenére, hogy Mikhalio Fedorov ukrán miniszterelnök-helyettes egy tweetben felszólította a nagyobb tőzsdéket, hogy az orosz és fehérorosz politikusokhoz köthető címeken kívül "szabotálja a hétköznapi felhasználókat" is.

A kriptovalutában érkező adományok eddig még csak a töredékét képezik az összes segélynek, tekintve, hogy eddig csak az USA egymagában 350 millió amerikai dollárt adományozott Ukrajnának. Mindenesetre az, hogy egy ország a kriptotőzsdéken keresztül érkezett adományokból fejlessze hadseregét, és próbálja megtartani szuverenitását, egy példátlan dolog a történelemben.


Kriptovaluta váltóhely Ukrajnában 2022.február.24-én (Fotó: Getty Images)

Ami azt illeti, nem csak az Ukrán oldalról kerültek be a kriptopénzek a háborús eszköztárba: mint ahogy arról korábban már több cikkünkben is írtunk, az oroszok is meglátták a lehetőséget a kriptovalutákban, illetve a blokklánc-technológiában. A kriptovaluták segítségével ugyanis Oroszország enyhítheti a szankciók hatásait, hiszen azok a hagyományos bankrendszeren keresztül tudnak érvényesülni, a kriptotőzsdék pedig éppen ezeket kerülik meg.

A kriptovaluta lehet Oroszország aduásza a nyugati szankciókkal szemben? A gazdasági szankció talán nem a leglátványosabb armada, de a bevetése elég fájdalmas lehet. Oroszország azonban nyilván tudta, mire számíthat, de eléggé felkészültek-e modern kripto-megoldásokkal?

Az egyik ilyen próbálkozás az Orosz Központi Bank által felvetett ötlet, a digitális rubel lenne, mely egyesíti magában a klasszikus kriptovaluták és a fiat pénzek tulajdonságait, mivel blokklánc-alapú kriptovalutáról volna szó, ugyanakkor mégse lenne olyan volatilis, hiszen mögötte áll az Orosz Központi Bank. Hogy ez miként segíti az oroszokat? Hét úgy, hogy a digitális rubel utalásához nem lenne szükség olyan rendszerekre, mint a SWIFT, melyet a szankciók értelmében Oroszország már nem tud használni.

A szankciók miatt kiesett forrásokat az oroszok hackerkedéssel is megpróbálhatják enyhíteni, pontosabban elkezdhetnek különböző digitális fizetőeszközöket lopni. Ez nem egy légből kapott feltételezés, tekintve, hogy a tavalyi évben a globális ransomware bevétel mintegy 74 százaléka, vagyis több mint 400 millió dollár értékű kriptovaluta olyan kezekbe került, amelyek valamely módon Oroszországhoz köthetőek.

(Borítókép: Fotó: STR/NurPhoto via Getty Images)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.