Oroszország a digitális rubellel kivédheti a nyugati szankciókat

2021 / 06 / 05 / Felkai Ádám
Oroszország a digitális rubellel kivédheti a nyugati szankciókat
A digitális rubel már fejlesztés alatt áll, és ez az eszköz a Krím-félsziget megszállása miatt is jól jöhet az oroszoknak.

Az orosz központi bank korábban megerősítette, hogy már idén kifejlesztik a digitális rubel prototípusának platformját, amely a nemzeti fizetőeszköz egy új változata lesz. A digitális rubel ötletével a központi bank még 2020-ban állt elő, ami a tervek szerint párhuzamosan működne a rubel készpénzes és virtuális formája mellett. Talán nem világos a diferencia a hagyományos, bankszámlán őrzött rubel és a digitális rubel között, de ez utóbbi inkább a klasszikus kriptovalutára emlékeztet azzal a nem elhanyagolható különbséggel, hogy emögött tehát egy jegybank áll. Ennek egyik hatása, hogy mivel tradicionális pénzintézet bocsájtja ki, valamint az értéke a hagyományos rubelhez kötött, így az árfolyam ingadozástól épp olyan mechanizmusok védik, mint a fiat pénzek „klasszikusabb” formáit. Magyarán az értékük nem fog jókorát zuhanni, egy-egy tweet-bejegyzés hatására:

Harmadszorra immár egyetlen emojival küldte padlóra Musk a bitcoint Rejtélyeset tweetelt a Tesla atyja, amit követően a kriptovaluta ismét zuhant egyet.

A digitális rubel és a rubel egyéb formái között is akad azonban egy fontos különbség – a digitális rubel kapcsán a tranzakciókhoz nincs szükség az olyan banki rendszerekre, mint a SWIFT. Ezt egyébként a központi bank is hangsúlyozta, mivel szerintük a jövőben a hasonló digitális fizetőeszközök épp a SWIFT riválisaivá nőhetik majd ki magukat. Hasonló eszközt egyébként nem csak az oroszok fejlesztenek, de többek közt Kína, az USA nemzeti bankjai is, sőt az Eurozónában is terveznek hasonlót. A SWIFT-tel történő szakítás, illetve egy attól bizonyos fokú függetlenedés azonban az oroszoknak mindenképp jól jönne, mivel a Krím-félsziget megszállása, valamint az ukrán konfliktusba történő beavatkozás miatt az EU és az USA részéről felmerült, hogy szankcióként lekapcsolják Oroszországot erről a banki rendszerről.

Alan Lusnyikov, a Kalasnyikov Csoport tulajdonosa pedig látványosan kiállt a digitális rubel mellett a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon. Lusnyikov egyébként 2012 és 2018 között több fontos kormányzati tisztséget is betöltött, egyebek mellett az orosz közlekedési minisztérium államtitkára volt. Nem túlzás talán az a kijelentés sem, hogy Lusnyikov Putyin bizalmi embere, mivel ő építette azt a hidat is, amely az Ukrajnától megszerzett Krím-félszigetet köti össze Oroszországgal.

A Nemzetközi Gazdasági Fórumon Lusnyikov hangsúlyozta, hogy a cége készen áll a digitális rubelre történő váltásra, és ő is azt emelte ki, hogy ez a fizetőeszköz a SWIFT-en kívül működik, és a bankárok sem kontrollálják azt. Lusnyikov határozott kiállása mögött nem kizárt, hogy az húzódik meg, hogy a lakosság körében relatíve magas a digitális rubel elutasítottsága – a Skolkovo Center for Research in Financial Technologies and Digital Economy által végzett felmérés szerint a megkérdezettek fele támogatta az ötletet, de 40 százalék ellenezte azt. Ha viszont egy olyan, az országban különösen fontos cég, mint a Kalasnyikov Csoport is beáll a digitális rubel mögé, az elképzelhető, hogy növelni fogja a bizalmat.

(Kép: Flickr/creanium)

További cikkek a témában:

Heteken belül már kriptopénzt is bányászhatunk a Norton vírusirtónkkal Ráadásul mindezt biztonságosan és egyszerűen, a cég ígérete szerint.

A viccnek indult kriptovaluta a SpaceX holdmissziójának hivatalos fizetőeszközévé vált A SpaceX bejelentette a Doge-1 missziót, amelyet a kanadai Geometric Energy Corporationnal együtt indítanak jövő júniusban a Holdra. A projekt hivatalos fizetőeszköze a dogecoin lett.

Kelet-Európában is egyre nagyobb az érdeklődés a Bitcoin iránt, de még kevesen ruháznak be kriptovalutára A statisztikák azt mutatják, hogy Oroszország és Ukrajna tölti be a régióban a vezető szerepet a kriptopénz adaptációjában, a Rakétán végzett házi felmérésünk szerint nálunk még kevesen szálltak be a kriptobizniszbe, a legtöbben nem is tervezik a Bitcoin vásárlást.


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Fontos változás jön a Facebook Messengerben, ami minden magyar felhasználót érint
Fontos változás jön a Facebook Messengerben, ami minden magyar felhasználót érint
Az EU új jogszabályához igazodva a Meta mostantól lehetővé teszi, hogy Facebook-fiók nélkül is használhassuk a chatalkalmazást.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.