18 tonnányi műanyaghulladékot emeltek ki a Csendes-óceánból egyetlen merítéssel 2023 / 11 / 13 / Bodnár Barna

Az alábbi videón az látható, ahogy a System 03 nevű tisztítórendszerrel 18 360 kilogramm, rekordmennyiségű műanyaghulladékot távolít el egyszerre a Csendes-óceánból a The Ocean Cleanup, az eszköz kifejlesztője és üzemeltetője. Az eszköz egy körülbelül 2,2 kilométer hosszú, 4 méterrel a víz felszíne alá nyúló, úszó hálóból áll, amelyet két lassan haladó hajó között vontatnak. Az új berendezést augusztusban vetette be először a 2013-ban alapított holland nonprofit szervezet, amely a Nagy csendes-óceáni szemétsziget megtisztítását tűzte ki célul. A System 03 néhány hónappal ezelőtti telepítését megelőzően a The Ocean Cleanup több mint 250 ezer kilogramm műanyagot távolított el az óceánból, a szakemberek reménye szerint azonban a hatékonyság az új technológiának köszönhetően még tovább növelhető. A rendszer azonban nem csak nagyobb, de biztonságosabb is egy új biztonsági zsilipnek köszönhetően, amely az úszó háló úgynevezett megtartási zónájában található. Ha a víz alatti kamerarendszer egy állatot észlel ezen a területen, a zsilip aktiválódik, ezzel szabad utat biztosítva az élőlénynek a kijutáshoz, megakadályozva azonban, hogy az összes addig gyűjtött műanyaghulladék visszakerüljön az óceánba. (Borítókép: The Ocean Cleanup)
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Hogyan működhetne fenntarthatóan a világ tizedik legkisebb országa?
Hogyan működhetne fenntarthatóan a világ tizedik legkisebb országa?
Málta ambíciózus terveiről szólt a legutóbbi Kávézó a világ végén, a radiocafén.
Hatalmas segélyforrást hoztak létre az ENSZ klímakonferenciáján
Hatalmas segélyforrást hoztak létre az ENSZ klímakonferenciáján
Nagy bejelentéssel indult az ENSZ klímakonferenciája, de a neheze még hátra van
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.