Bolygó

Vulkánkitörés Izlandon: több kilométeres hasadékból ömlik a láva a felszínre

Helyi idő szerint tegnap 22 óra 17 perckor kitört az a vulkán Izlandon, amelynek aktivitása miatt a közelben lévő Grindavíkot a hatóságok még novemberben kiürítették. A kitörés első két órájában másodpercenként több száz köbméter láva tört a felszínre.
Űr

Ilyen lesz az első európai marsjáró

A Rosalind Franklin rover lesz az első marsjáró, amely akár két méter mélyre is képes lesz lefúrni a vörös bolygó felszíne alá, ezzel pedig a felszíni sugárzástól és a szélsőséges hőmérséklettől védett talajmintákhoz juthat, amelyeket a fedélzetén lévő laboratóriumban elemez majd.
Garázs

A napelemekkel fedett pótkocsi a teherfuvarozás jövője?

A svéd kamiongyártó Scania kifejlesztett egy napelemekkel fedett pótkocsit, amely jelentősen csökkentheti a kamionok szén-dioxid-kibocsátását.
Techno

Idén ezekre a kifejezésekre kerestünk rá legtöbbször az interneten

A Google hétfőn közzétette, milyen kifejezéseket használtak a legtöbben 2023-ban a techóriás keresőjében.
Tudás

Csütörtökön érkezik a Geminidák meteorraj - akár 120 hullócsillagot is láthatunk majd óránként

Az év várhatóan leglátványosabb hullócsillag-záporát produkáló Geminidák lesznek láthatóak az égbolton csütörtök késő estétől. Ideális esetben óránként több mint 100 hullócsillagot is láthatnak az eget figyelők.
Ember

Fél év börtönt kapott a YouTuber, aki szándékosan lezuhant a repülőjével, hogy megtekintéseket generáljon

A férfi szándékosan lezuhant a kisrepülőgépével, hogy videón rögzítse annak földbe csapódását. A 30 éves YouTuber azt is felvette egy szelfibottal, ahogy ejtőernyővel kiugrik a repülőből.
Techno

Ez a sziget majdnem egy hónapig kizárólag víz- és szélenergiából tartotta fent magát

A Kanári-szigetek legkisebbike rekordot állított fel azzal, hogy 28 egymást követő napon keresztül csak szél- és vízenergiát használt.
Garázs

Jövő januárban indul első útjára a világ legnagyobb luxushajója

Az Icon of the Seas hivatalosan 2024. január 27-én mutatkozik be, az utasok egy Miami és a Karib-tengeri szigetek közötti körúton élvezhetik majd először a 250 ezer tonnás, 365 méter hosszú óriáshajó kényelmét.
Techno

Célegyenesbe ért az EU mesterséges intelligenciáról szóló jogszabálya

Megszületett a megállapodás az Európai Parlament és a Tanács között a mesterséges intelligenciával (MI) kapcsolatos törvényjavaslatról, amelynek célja, hogy az MI Európában biztonságos legyen, ne sértse az emberek alapvető jogait, ugyanakkor a technológia fejlődését is segítse.
Techno

Alapértelmezés szerint titkosított lesz minden Messenger-beszélgetés

A Meta bejelentette, hogy minden Messengeren történő beszélgetés és hívás alapértelmezés szerint titkosított lesz. Ez nem csupán azt jelenti, hogy a Meta nem fogja látni a beszélgetések tartalmát, de a bűnüldöző szervek számára sem lesz képes átadni azokat.
Techno

Brazíliában elfogadtak egy jogszabályt, amit teljes egészében a ChatGPT írt

A javaslatot benyújtó tisztviselő csak az után árulta el, hogy a jogszabályt a ChatGPT fogalmazta meg, hogy azt a városi tanács már elfogadta.
Garázs

A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be

A két új, kifejezetten európai piacra szánt elektromos autó két éven belül kereskedelmi forgalomba kerül a gyártó ígérete szerint.
Űr

Az emberiség szén-dioxid-kibocsátását méri majd az űrből az ESA új műholdja

Az Európai Űrügynökség (ESA) CO2M nevű küldetése a világon elsőként fogja mérni, hogy mennyi szén-dioxid kerül a légkörbe kifejezetten az emberi tevékenység következtében.
Bolygó

Vasárnap kitört az indonéz Marapi vulkán, többen meghaltak

Több mint 10 ember meghalt vasárnap, amikor a Szumátra nyugati részén lévő, közel 3000 méter magas, Marapi nevű vulkán kitört, és forró hamuval borította be a területet.
Techno

A Spotify elbocsátja a dolgozói 17 százalékát

Daniel Ek vezérigazgató tegnap jelentette be a leépítéseket, amelyek várhatóan mintegy 1500 embert érintenek a vállalatnál.
Techno

Kiszámolták, milyen sebességgel szállítja az ajándékokat a Mikulás

Egy brit egyetem diákjai kiszámolták, milyen gyorsan kellene utaznia a Mikulásnak ahhoz, hogy az összes ajándékot időben kiszállítsa.
Techno

Jövőre ChatGPT-képzés indul egy magyar egyetemen

A kecskeméti Neumann János Egyetem az eddig online ChatGPT-kurzusokat kínáló magyar startuppal, a Promptmasterrel együtt indítja a szabadon választható képzést 2024 tavaszán.
Űr

Ritka, hat exobolygóból álló rendszert tártak fel a Földtől 100 fényévnyire

Ritka, hat bolygós rendszer feltérképezését segítette az Európai Űrügynökség (ESA) Cheops-űrtávcsöve, a felfedezéshez magyar kutatók munkája is hozzájárult.
Techno

A Google geotermikus energiával működteti két adatközpontját is

Ez a Google első geotermikus projektje, amely a cég két, Nevadában lévő adatközpontját látja el tiszta energiával.
Bolygó

Ezekben az automatákban lehet majd visszaváltani az italos palackokat január 1-től

A vásárló az üveg visszaváltása után eldöntheti, hogy szeretné visszakapni a betétdíj összegét: kérhet levásárolható ajándékutalványt, adományozhatja jótékony célra a visszajáró pénzt, vagy egy mobilalkalmazással visszautalhatja a bankszámlájára az összeget.
Bolygó

Holnap kezdődik az ENSZ éghajlatváltozási csúcstalálkozója, nagy a feszültség a COP28 körül

A Dubajban rendezett klímakonferencián a világ 198 országának államfői, valamint közel 70 ezer küldött vesz majd részt. A klímaválság kapcsán a tét talán nagyobb, mint valaha, így nagy a nyomás a döntéshozókon.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.