Bolygó

Egy 16 éves fiú vághatta ki a britek ikonikus, több száz éves fáját

Az 1991-es Robin Hood filmben is látható, a táj látképét több száz éve meghatározó fa kivágása sokkolta a helyi közösséget, szomorúságot és dühöt váltott ki az itt élőkből.
Tudás

Világhírű magyar-amerikai pszichológus munkássága előtt tiszteleg a Google

A Google Csíkszentmihályi Mihály szeptember 29-ei születésnapját ünnepli a főoldalra kihelyezett animált grafikával.
Techno

Kína ezzel a humanoid robottal kívánja megoldani az elöregedő társadalom problémáját

A GR-1 a ChatGPT-hez hasonló kommunikációs rendszerrel rendelkezik majd, hogy hatékonyan tudja ellátni feladatait az idősgondozás, katasztrófavédelem, vagy akár a háztartásvezetés területén.
Techno

A CIA már fejleszti a saját ChatGPT-jét

Az amerikai hírszerzés hangsúlyozta, hogy az eszköz a politikai döntéshozók és a nyilvánosság számára nem lesz elérhető, a CIA ugyanis szigorúan betartja az amerikai adatvédelmi törvényeket.
Techno

Ez a napelemekkel borított léghajó megállás és fosszilis üzemanyag nélkül fogja körberepülni a Földet

A napenergia és hidrogén által hajtott léghajók 8-10-szer nagyobb hasznos terhet képesek vinni, mint egy teherszállító repülőgép, illetve negyedannyiért, és akár 10-szer nagyobb sebességgel, mint egy teherhajó.
Techno

A Microsoft nukleáris energiával tervezi ellátni az adatközpontjait

Nukleáris technológiát irányító fő programmenedzser a neve annak a pozíciónak, amelyet a Microsoft hétfőn hirdetett meg a cég hivatalos álláslehetőségeket kínáló portálján.
Ember

A mesterséges intelligencia forradalmasíthatja a gyógyítást is?

Az Avey öndiagnosztikai algoritmusa több mint 450 betegséget ismer fel 93 százalékos pontossággal, a beteg a gyógyszert házhozszállíttathatja az alkalmazással, vagy akár időpontot is foglalhat vele egy szakorvoshoz.
Űr

Kína hetente bocsát fel olyan titokzatos műholdakat, amelyekről alig tudni valamit

Szakértők szerint a körülbelül 600-700 kilométer magasságban üzemelő Yaogan műholdhálózat a civil szolgálat mellett valószínűleg a kínai katonai hírszerzést is segítik.
Techno

Irán a mesterséges intelligenciát használná az iszlám vallásjogi döntésekhez

Eddig átlagosan 50 nap volt egy fatva megalkotása, olykor több év, de az MI segítségével akár már öt óra alatt elkészülhet egy törvény.
Techno

Az Antarktisz alatt tesztelik a mini tengeralattjárót, ami más bolygók jeges óceánjaiban is kutathat majd

A mini tengeralattjárók nagyon kicsik lesznek, mindössze 50 centiméter hosszúak és 10 centiméter átmérőjűek, hogy beférjenek a jégolvasztó űrszondába, amely lehetővé teszi, hogy bejussanak a felszín alá az idegen holdon.
Bolygó

Kiadták az engedélyt Lengyelország első atomerőművének megépítésére

A tervek szerint 2040-ig három, összesen 9 GW kapacitású atomerőművet építenek majd az Európa vezető széntermelőjének számító országban.
Techno

Ez a drón 250 méterről leolvassa egy autó rendszámát, és önállóan repül teljes sötétségben is

Az eszköz teljes sötétségben is képes az önálló repülésre, az akadályok elkerülésére, 5 kilométeres távolságból is beazonosít egy autót, 250 méterről pedig akár a rendszámot is leolvassa.
Techno

A világ legjobb reptere hamarosan útlevélmentes lesz

A szingapúri reptéren már most is használnak biometrikus azonosítási technológiát, valamint arcfelismerő szoftvert, jövőre azonban már egyáltalán nem lesz szükség fizikai úti okmányokra.
Bolygó

Ezen a szigetcsoporton majdnem fél éven át teljesen sötét van, mégis használnak napelemeket

A kísérleti projekt célja, hogy segítsen a sarkvidéki közösségnek a zöld energiára való áttérésben a dízel generátorok használata helyett.
Űr

Miután landolt a Holdon, India a Nap felé is elindított egy űreszközt

Az Aditya-L1 műhold a Nap felszínét, légkörét, annak is a legkülső rétegét, a plazmából álló Napkoronát vizsgálja majd.
Bolygó

2050-re a repülőgép-üzemanyagok 70 százalékának környezetbarátnak kell lennie Európában

Az új jogszabály kimondja, hogy többek között a használt étolajból, vagy hidrogénből előállított üzemanyag is zöldnek számít.
Techno

Ez a férfi elvesztette az egyik szemét, majd lámpaként használható műszemet tervezett magának

Az amerikai férfi rák miatt vesztette el bal szemét, amelynek helyén most egy saját maga által fejlesztett LED lámpát hord, amivel teljes sötétségben is képes tájékozódni, sőt akár olvasni is.
Bolygó

Évente több százezer ember hal meg a légszennyezés miatt Európában

Európában évente mintegy 300 ezer idő előtti halálozást okoz a légszennyezettség, az EU új irányelve azonban felére csökkentheti a levegőben szálló finompor okozta halálesetek számát 2030-ig, segítségével pedig 2050-re ez EU elérheti a nulla szennyezés célkitűzését.
Bolygó

Ursula von der Leyen: az olcsó kínai elektromos autók torzítják a piacot, ezért a Bizottság vizsgálatot indít

Az Európai Bizottság elnöke az Európai Zöld Megállapodás eredményeit és jövőjét, illetve a tiszta energiára való átállással kapcsolatos kihívásokat is érintette mai beszédében.
Bolygó

Új sebességbe kapcsol az EU a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatban

A megújulóenergia-irányelv friss módosítása megkönnyíti például a nap- és szélerőművek telepítésének engedélyezését, illetve előírja, hogy az európai energiaszükséglet eddiginél nagyobb részét kell megújulókból fedezni.
Bolygó

Hollandiában szükség volt egy hídra, így nyomtattak egyet

Nem véletlen, hogy a 3D nyomtatott híd épp a hollandiai Nijmegenben épült, amelyet 2018-ban Európa Zöld Fővárosává választottak.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.