19. századi fotók kelnek életre a 150 éves Budapest születését bemutató kisfilmben 2023 / 11 / 20 / Bodnár Barna

1873. november 17-én egyesítették Pestet, Budát és Óbudát, ezen a napon ült össze a három elődváros összevonásával újonnan létrejött Budapest városi tanácsa, amely hivatalosan is átvette az ügyek intézését a három elődvárostól. Ennek évfordulóját, vagyis a főváros 150. születésnapját ünnepelték múlt pénteken, ebből az alkalomból jelent meg az Animatiqua filmstúdió által készített, különleges, Budapest születése című kisfilm is. Kondacs András vezetésével a stúdió csapata több mint egy évig tartó kutatómunkát végzett, körülbelül 80 ezer archív fényképet átválogatva, ezekből végül a 140 legmeghatározóbb képet parallax technikával keltették életre. A különleges képalkotási technika lényege a többrétegű megjelenítés, ahol a háttérben található rétegek lassabban mozdulnak el a szemlélő számára, mint az előtérben láthatóak, így keltenek háromdimenziós hatást. A feldolgozott képek körülbelül száz évet ölelnek fel, a 19. század derekától egészen a második világháborúig. A készítők nem csak a látványra fektettek nagy hangsúlyt, Budapest „saját” hangot is kapott: a főváros Hámori Gabriella hangján meséli el történetét egyes szám első személyben, Nyáry Krisztián által írt szavakkal. (Borítókép: Animatiqua Stúdió)
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Rekonstruálták a “Sárkányember”, fajunk legközelebbi rokonának a hatalmas fejét
Rekonstruálták a “Sárkányember”, fajunk legközelebbi rokonának a hatalmas fejét
Masszív test, négyzet alakú szemüregek, hatalmas fogak, gigantikus fej – a Homo longi, vagy másnéven a Sárkányember fajunk legközelebbi rokona, aki teljesen adaptálódott a fagyos körülményekhez.
Mi köze a bubópestisnek az emberi száj jelenlegi egészségéhez?
Mi köze a bubópestisnek az emberi száj jelenlegi egészségéhez?
Némileg hátborzongató, de a bubópestis hatásai a mai napig jelen lehetnek az emberi szájüregben, sőt a cukorbetegség megnövekedett kockázatához, valamint egy szájbetegséghez is hozzájárulhattak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.