2023-tól eljön az önvezetés kora Japánban

2022 / 12 / 28 / Bobák Zsófia
2023-tól eljön az önvezetés kora Japánban
Az országban engedélyezték az eddig tiltott négyes szintű önvezetést és áprilistól önállóan közlekedő robotok és buszok járhatják az utakat.

Japánban a kormány döntése szerint jövő év áprilisától engedélyezik azon autonóm járműveknek a közlekedését, amelyek négyes szintű önvezetésre képesek, tehát a működésük önálló ugyan, de bizonyos esetekben humán felügyeletet igényel. A legmagasabb szintű, minden körülmények között teljes autonómiára képes ötös szintű önvezetést egyelőre nem teszik lehetővé, bár ezek a rendszerek még egyébként is tesztelés alatt állnak, ellentétben a négyes szintű önvezetéssel, ami már elérhető opció például taxik számára.

Az önállóan közlekedő járművek számát valamelyest korlátozzák az országban, mivel az engedély két esetben lesz érvényes: a házhozszállító robotok számára és a személyszállító buszoknak adnak szabad utat, magánszemélyek még nem járhatnak L4 önvezető járművekkel. Utóbbiak, tehát a buszok elsősorban azokon a környékeken fognak sofőr nélkül szolgálatot teljesíteni, ahol a forgalmasabb utaktól távoli, néptelenebb helyeken kell kisszámú utast fuvarozni. A különböző termékek kiszállítását végző házhozszállító robotok a városokban a járdán haladnak majd, ugyanúgy, ahogy a gyalogosok és emiatt a sebességüket korlátozzák maximális 6 km/h-ára.

A biztonság érdekében azoknak a cégeknek amelyek ilyen önvezető járműveket szeretnének majd üzemeltetni, az adott prefektúra külön beleegyezését is igényelni kell és egy beépített megfigyelőrendszer segítségével folyamatosan szemmel kell tartaniuk a járműveket útközben. A házhozszállító robotokat emellett el kell látni egy olyan kapcsolóval, amivel vészhelyzet esetében azonnal le lehet állítani a gépeket. A Japan Times leírása szerint a kormány mostani lépése egy nagyobb terv részét képezi, ami szerint 2025-re már sok helyen, összesen 40 helyszínen négyes szintű önvezető járművek szállítják majd az utasokat. 2030-ra ezeknek a területeknek a számát már 100-ra emelnék.

Az L4 önvezetés bevezetésére már vannak is jelentkezők az országban, december elején ugyanis az Eve Autonomy cég, bejelentette, hogy elsőként az országban, elindítják az önvezető autókra alapozott szállító szolgáltatásukat, de nem a nyílt utakon, hanem gyárak területén. Az Eve a Yamaha által fejlesztett járműveket fogja használni és a tesztelést is az egyik Yamaha telephelyén végezték 2020-ban.

(Fotó: Eve Autonomy, Serve Robotics)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Phasa-35: a drón, amely leválthatja a geostacionárius műholdakat
Phasa-35: a drón, amely leválthatja a geostacionárius műholdakat
A mindössze 150 kg-os szerkezet akár hónapokig is képes 20 km-es magasságban maradni, amivel a mai geostacionárius műholdak egy alternatíváját jelentheti.
A Nissan koncepcióautója a válasz a kérdésre, hogy mivel szeretnének autózni a fiatalok
A Nissan koncepcióautója a válasz a kérdésre, hogy mivel szeretnének autózni a fiatalok
A Nissan Concept 20-30 megalkotása egy egyszerű kísérletből született, de érdekes végeredményt hozott: a jármű ötvözi az online videojátékok világát a hétköznapi, praktikus elemekkel.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.