2024-től elérhető lesz a Starlink műholdas internetének mobilverziója

2023 / 10 / 14 / Bobák Zsófia
2024-től elérhető lesz a Starlink műholdas internetének mobilverziója
Senkinek nem kell többet aggódnia a lefedettség miatt a SpaceX ígérete szerint, mindenfajta speciális kiegészítő, hardver vagy alkalmazás használata nélkül lehet majd csatlakozni az okostelefonokkal a műholdas rendszerhez.

A SpaceX és a T-Mobile tavaly jelentették be együttműködésüket, amelynek keretében jelentősen szélesítik az internethez való hozzáférés lehetőségét az ügyfeleik számára a SpaceX Starlink műholdas internetes rendszere révén, amely mobilkapcsolattal is elérhető lesz. A hivatalos bejelentés során a T-Mobile US vezérigazgatója, Mike Sievert és Elon Musk is erősen hangsúlyozta a fejlesztés jelentőségét: Sievert szerint a műholdas csatlakozás opciója elősegíti a cég "Coverage Beyond" szlogennel hirdetett céljainak elérését, aminek értelmében mindenkihez el szeretnék juttatni a mindig hozzáférhető mobilos kommunikációs lehetőségét, míg Musk szerint ezzel a megoldással véget ér a lefedettség nélküli területek kora (no more dead zones) és az emberek kényelmének biztosítása mellett akár életeket is menthet az újítás, mivel így a bajbajutottak is könnyebben tudnak segítséget hívni bárhol is legyenek éppen.

A folyamatosan épülő Starlink rendszer a bejelentés óta rengeteg új előfizetőt szerzett, de az antenna nélküli mobilos kapcsolódási lehetőség nem jelent meg az opciók között, most azonban feltűnt a horizonton és már azt is lehet tudni, hogy mikor vezetik be. A legújabb tervek szerint 2024-ben teszik elérhetővé a szöveges alapú üzenetek küldését és fogadását, 2025-től pedig bővítik a rendszert és a hang alapú, valamint az IoT (internet of things, a dolgok internete) kapcsolat is megjelenik majd. A SpaceX leírása szerint az együttműködő partnerek száma tavaly óta bővült kanadai, japán, svájci, ausztrál és új-zélandi szolgáltató partnerekkel. A Direct to Cell lehetősége az űrbeli mobiltornyok segítségével valósul meg, vagyis olyan Starlink műholdakkal, amelyek tartalmaznak eNodeB modemet - ezek a műholdak eleinte a Falcon-9 rakétákkal, majd a Starshippel jutnak fel az űrbe és lézerrel kapcsolódnak a többi egységhez, megalapozva a villámgyors kommunikációt az űreszközök között.

A Direct to Cell külön kiegészítők nélküli LTE (Long Term Evolution) támogatású telefonokkal elérhető lesz majd bárhol, "ahol látni az eget", vagyis ahol nem zavarja semmi a műholdas kommunikációt. Az árazásról egyelőre nem esett szó, de a tavalyi bejelentés során Mike Sievert lényegében ingyenes alkalmazásként utalt az opcióra, amit belefoglalnak az előfizetői díjakba.

(Fotó: SpaceX)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A META AI-ja azt állítja, gyereke lett
A META AI-ja azt állítja, gyereke lett
Aki ráadásul egyszerre nagyon tehetséges és fogyatékkal élő is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.



This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.