2024-től elérhető lesz a Starlink műholdas internetének mobilverziója

2023 / 10 / 14 / Bobák Zsófia
2024-től elérhető lesz a Starlink műholdas internetének mobilverziója
Senkinek nem kell többet aggódnia a lefedettség miatt a SpaceX ígérete szerint, mindenfajta speciális kiegészítő, hardver vagy alkalmazás használata nélkül lehet majd csatlakozni az okostelefonokkal a műholdas rendszerhez.

A SpaceX és a T-Mobile tavaly jelentették be együttműködésüket, amelynek keretében jelentősen szélesítik az internethez való hozzáférés lehetőségét az ügyfeleik számára a SpaceX Starlink műholdas internetes rendszere révén, amely mobilkapcsolattal is elérhető lesz. A hivatalos bejelentés során a T-Mobile US vezérigazgatója, Mike Sievert és Elon Musk is erősen hangsúlyozta a fejlesztés jelentőségét: Sievert szerint a műholdas csatlakozás opciója elősegíti a cég "Coverage Beyond" szlogennel hirdetett céljainak elérését, aminek értelmében mindenkihez el szeretnék juttatni a mindig hozzáférhető mobilos kommunikációs lehetőségét, míg Musk szerint ezzel a megoldással véget ér a lefedettség nélküli területek kora (no more dead zones) és az emberek kényelmének biztosítása mellett akár életeket is menthet az újítás, mivel így a bajbajutottak is könnyebben tudnak segítséget hívni bárhol is legyenek éppen.

A folyamatosan épülő Starlink rendszer a bejelentés óta rengeteg új előfizetőt szerzett, de az antenna nélküli mobilos kapcsolódási lehetőség nem jelent meg az opciók között, most azonban feltűnt a horizonton és már azt is lehet tudni, hogy mikor vezetik be. A legújabb tervek szerint 2024-ben teszik elérhetővé a szöveges alapú üzenetek küldését és fogadását, 2025-től pedig bővítik a rendszert és a hang alapú, valamint az IoT (internet of things, a dolgok internete) kapcsolat is megjelenik majd. A SpaceX leírása szerint az együttműködő partnerek száma tavaly óta bővült kanadai, japán, svájci, ausztrál és új-zélandi szolgáltató partnerekkel. A Direct to Cell lehetősége az űrbeli mobiltornyok segítségével valósul meg, vagyis olyan Starlink műholdakkal, amelyek tartalmaznak eNodeB modemet - ezek a műholdak eleinte a Falcon-9 rakétákkal, majd a Starshippel jutnak fel az űrbe és lézerrel kapcsolódnak a többi egységhez, megalapozva a villámgyors kommunikációt az űreszközök között.

A Direct to Cell külön kiegészítők nélküli LTE (Long Term Evolution) támogatású telefonokkal elérhető lesz majd bárhol, "ahol látni az eget", vagyis ahol nem zavarja semmi a műholdas kommunikációt. Az árazásról egyelőre nem esett szó, de a tavalyi bejelentés során Mike Sievert lényegében ingyenes alkalmazásként utalt az opcióra, amit belefoglalnak az előfizetői díjakba.

(Fotó: SpaceX)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Egy autógyártó robotja önállóan liftezik és arcfelismerő technológiával cserkészi be azokat, akik kávét szeretnének inni
Egy autógyártó robotja önállóan liftezik és arcfelismerő technológiával cserkészi be azokat, akik kávét szeretnének inni
99,9%-os pontossággal azonosítja a robot azokat, akik a kávéjukra várnak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.