2025-ben indulhat a világ első, száz százalékban elektromos flottával működő légitársasága

2022 / 10 / 11 / Bobák Zsófia
2025-ben indulhat a világ első, száz százalékban elektromos flottával működő légitársasága
A Lucy járatait "repülőgépmegosztó" rendszer szerint egy alkalmazással rendelhetik meg az utasok, vagyis a gépek majdhogynem ajtótól ajtóig szállítanak.

A világ első teljes mértékben elektromos repülőgépekből álló flottával rendelkező légitársasága, a Lucy (FlyWithLucy) újabb támogatót szerzett a szolgáltatása elindításához, amelyet a tervek szerint 2025-ben valósítanak meg - a holland tulajdonú Transavia, amely az Air France-KML kötelékébe tartozik, néhány napja kötött szerződést a vállalattal, amelynek köszönhetően a Lucy kiterjesztheti majdani szolgáltatásainak körét a szabadidős helyszínek ellátására is a cég bejelentése szerint.

A FlyWithLucy a szektor megreformálását kicsiben kezdi: öt utas szállítására alkalmas gépeivel elsősorban üzleti utak lebonyolítására alkalmas járatokat indít, majd később szélesítik a szolgáltatások körét és az elképzelések szerint az elektromos repülőgépek a már meglévő járatok helyét is átvehetik, illetve a más légitársaságok által biztosított útvonalak ellátásába is beszállhatnak. A holland cég a gépei először Eindhoven repülőteréről emelkednek a magasba és mindössze 250 kilométer körüli utakat bonyolítanak le, de később, 2030-ra messzebbről és messzebbre is szállítanak majd Teun Kraaijnak, a Lucy alapítójának nyilatkozata szerint.

A légitársaság speciális jellegét a kibocsátásmentes repülőgépek alkalmazása mellett a "repülőmegosztó" jellegű üzemelés adja, ami az autómegosztó vagy kerékpármegosztó rendszerekhez hasonlóan rendelés alapján működik, vagyis az utasokat személyreszabott módon látja el és fuvarozza, ha nem is ajtótól ajtóig, de a legközelebbi reptértől a nekik megfelelő leszállóhelyig a vállalat. A rendelést egy applikáción keresztül lehet leadni, ami rendszeres frissítéssel tájékoztat a legjobb útvonalakról és elkészíti az utas számára megfelelő útitervet. A Lucy leírása alapján a tervezés során a kevésbé forgalmas helyi repülőtereket választja ki a rendszer, így a társaság gépeivel való utazás egyszerre környezetbarát és gyors módját jelenti majd a repülésnek.

(Fotó: Getty Images/Qi Yang)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.