2025-től alapjaiban változhat meg a videójátékok működése, irányítása

2024 / 08 / 22 / Pőcze Balázs
2025-től alapjaiban változhat meg a videójátékok működése, irányítása
Hamarosan debütál az Nvidia ACE nevű technológiája, amely mesterséges intelligencia (MI) segítségével teszi lehetővé, hogy hozzászóljunk a képernyőn látható karakterekhez, és természetesebbnek hangzó válaszokat kapjunk. Idővel.

Május végén egy demóvideóban mutatta meg az MI-forradalom talán legfontosabb vállalata, az Nvidia, hogy mire lesznek képesek a játékok következő generációi az ACE (Avatar Cloud Engine, felhőalapú avatármotor) segítségével. Azt az elmúlt húsz-harminc évben megszokhattuk, hogy hol ténylegesen leforgatott, hol leforgatott majd digitálisan átalakított, hol teljesen digitális eszközökkel, de egyre élethűbbek és kidolgozottabbak lettek a játékok, vagy azok egyes részletei. Akadnak sorozatok, amelyek kifejezetten magas szintre emelték nem csak a vizualitást, de a történetmesélést, a dramaturgiát és a színészi játékot is. Az azonban nem sokat változott, hogy a bankunk telefonos ügyfélszolgálatához hasonlóan, gombokat nyomtunk, aminek hatására elindult egy-egy előre felvett szöveg.

Ha bejön, amit az Nvidia elképzelt, akkor a jövőben nyitottabbak, személyre szabottabbak és természetesebben kezelhetőek lesznek a videójátékok.

Májusban ezt még egy elképzelt játék éttermi párbeszédén keresztül mutatták be. Most azonban már azt is tudjuk, hogy a Mecha Break nevű, több játékos által játszható, csatázó robotok körül forgó játék lesz az első, ahol élőben is kipróbálhatjuk a technológiát - számolt be a The Verge (https://www.theverge.com/2024/8/20/24224391/mecha-break-nvidia-ai-npcs-announced). A cikkben szereplő videóban a játékos maga kérdezi meg a számítógép-irányította karaktertől, azaz NPC-től, hogy mi a következő küldetése, majd így, csevegve választja ki az ahhoz legmegfelelőbb robotot. A végén még át is színezi azt, egyetlen gombnyomás nélkül, csak a hangját használva.

A válaszok, amiket a játékos kap, színtelenek és unalmasak, nagyjából annyira hozzák meg a kedvet a játékhoz, mint Siri vagy Alexa. De az ACE nem a vége az MI és a játékipar találkozásának, hanem az eleje. Ugyanakkor azzal, hogy a generatív mesterséges intelligencia megjelenése Hollywood történetének egyik legnagyobb sztrájkjához, zene- és médiaipari perek sorához vezetett, csak idő kérdése volt, hogy a videójátékok alkotóit ugyanígy megijessze és tárgyalóasztalhoz kényszerítse a technológia. Július vége óta sztrájkolnak a hangjukat, mozgásukat, kaszkadőri tudásukat áruba bocsájtó alkotók. A játékfejlesztők azt állítják, hogy megkapják a más színészekhez hasonló védelmeket, például ha új jelenetben szerepelnek, ami MI-vel jött létre, ugyanúgy engedélyt kell adniuk erre, és kapnak tiszteletdíjat is. Az elhúzódó viták egyik oka, hogy a mozgásukat kölcsönző szereplőknek a szakszervezet szerint ezek nem járnának.

A 2025-ben érkező Mecha Break mindenesetre begyűjti majd a játékosok első gondolatait arról, hogy gombokkal irányított, színészek által tökéletesített, vagy esetlegesebb, de változatosabb jelenetekre vágynak-e a videójátékokban. Esetleg mindkettőre.

(Fotó: Nvidia)


Az első zéta osztályú számítógép ezerszer lesz gyorsabb a mostani szuperszámítógépeknél
Az első zéta osztályú számítógép ezerszer lesz gyorsabb a mostani szuperszámítógépeknél
A japán Fugaku Next szuperszámítógép várhatóan ezerszer gyorsabb lesz a jelenlegi legerősebb gépeknél, és már nincs is olyan messze, hogy elkészüljön. A legnagyobb probléma az energiahatékonyság.
Hárommillió előrendelés érkezett a Huawei duplán kihajtható új telefonjára
Hárommillió előrendelés érkezett a Huawei duplán kihajtható új telefonjára
Még el se terjedtek a hajtogatható mobilok, a cég már újragondolta a kategóriát a Mate XT Ultimate Designnal.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.



This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.