2027-re elkészül a tengerek ISS-e

2023 / 09 / 12 / Bobák Zsófia
2027-re elkészül a tengerek ISS-e
A Sentinel kapszulákat a tengerfenéken helyezik el, ahol a felszíni infrastruktúrától függetlenül működnek és a lakói tengeralattjárókkal érhetik el őket.

A DEEP cég nemrégen bemutatott Sentinel rendszere egyedi lehetőséget ad a víz alatti kutatások kivitelezésére, a létesítményt ugyanis hosszú távú tartózkodáshoz alakították ki, hogy a kutatók nagyobb lélegzetű munkákat is meg tudjanak valósítani a segítségével. A DEEP által a tengerek ISS-eként (International Space Station Nemzetközi Űrállomás) definiált rendszer moduláris és bővíthető, így nagy létszámú csoportoknak is elegendő életteret tud biztosítani, akik a kapszulákba tengeralattjárókkal is érkezhetnek, amennyiben nem akarnak vagy nem tudnak búvárfelszerelést használni.

A víz alatti szállás akár 20 évig is üzemelhet megszakítás nélkül, mivel a szükséges átalakításokat és az új modulok hozzáadását anélkül lehet elvégezni, hogy a szomszédos kapszulákban folyó munkát megzavarnák és az építkezést lehetséges a tengerfenéken is kivitelezni. A Sentinel első helyszínéül Wales és Anglia környékét jelölték ki, ahol a tiszta víz és a környezeti viszonyok ideális helyszínt nyújtanak a leendő "tengeri falu" számára. A modulokat maximálisan 200 méteres mélységben lehet elhelyezni, de az óceáni élővilág megfigyeléséhez ez a szint is jó alapot biztosít.

Az első Sentinel a tervek szerint 2027-ben nyílik majd meg, de később számos másik követheti, hogy a tudósok mindenhol lehetőséget kapjanak a tengerfenék kutatásához.

(Fotó: DEEP)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ez a génmódosított pókselyem hatszor olyan erős, mint a golyóálló kevlár
Ez a génmódosított pókselyem hatszor olyan erős, mint a golyóálló kevlár
A pókfonalakat nehéz “termeszteni” szemben mondjuk a selyemhernyók által előállított selyemmel. Génmódosítás után azonban a hernyók nem selymet, hanem “pókselymet” termeltek – ez az anyag pedig hihetetlen mechanikai tulajdonságokkal bír.
Ruha, támadj! - Magyarországon járt a high-tech divat úttörője
Ruha, támadj! - Magyarországon járt a high-tech divat úttörője
Anouk Wipprecht tervezett már olyan ruhát, ami érzékeli a viselője hangulatát, és olyan alkotása is van, ami karmokkal támad rá arra, aki túl közel merészkedik. A holland divattervező a Brain Baron többek között azt is elárulta, hogy miért nem rak kamerát a ruhákra és miért lenne nehéz olyan ruhát tervezni, ami nem csak a boldogságot, de például az irigységet is érzékeli.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.